Israël/Gaza-blog
Oorlog Hamas-Israël
NOS NieuwsAangepast

Zes Nederlanders hebben Gazastrook verlaten • 17 Israëlische gewonden bij aanvallen Hezbollah

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Israël bood Al-Shifa-ziekenhuis 300 liter brandstof

Het Israëlische leger heeft zo'n 300 liter brandstof aangeboden aan het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. Dat heeft een woordvoerder van het leger gezegd. De directeur van het ziekenhuis bevestigt dit tegenover nieuwzender Al Jazeera. Volgens hem sprak Israël eerst over 2000 liter, maar werd dit later teruggebracht tot 300. Hij zou het Rode Kruis hebben gevraagd om de brandstof over te dragen.

Onduidelijk is of de brandstof daadwerkelijk is aangekomen in het ziekenhuis. Israël zegt de brandstof 300 meter ten zuiden van het ziekenhuis te hebben geplaatst en vervolgens contact te hebben gehad met de directeur van het ziekenhuis.

De woordvoerder van het Israëlische leger zegt dat de brandstof nog altijd niet is opgehaald. Volgens hem verhindert Hamas het ophalen van de brandstof.

Medewerkers van het ziekenhuis meldden eerder vandaag dat het gevaarlijk is om het ziekenhuis te verlaten vanwege hevige beschietingen buiten het ziekenhuis.

Het Israëlische leger plaatste op X beelden waarop de levering te zien zou zijn. De beelden zijn niet geverifieerd:

In 2005 moesten deze Joden de Gazastrook verlaten

Tot 2005 waren er meerdere Israëlische nederzettingen in de Gazastrook. Tot Israël besloot zich volledig terug te trekken uit Gaza.

Bekijk hier de reportage die verslaggever Sander van Hoorn maakte met Debbie Rosen, die jarenlang als in de Gazastrook woonde:

In 2005 moesten deze Joden de Gazastrook verlaten

Israëlische leger waarschuwt Hezbollah

Een woordvoerder van het Israëlische leger waarschuwt Hezbollah en zegt dat "de veiligheidssituatie in het noorden zal veranderen". Vandaag waren de hevigste aanvallen over en weer tussen Israël en Hezbollah sinds de start van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Op social media circuleren pamfletten die zouden zijn verspreid onder de bewoners van het zuiden van Libanon, aan de grens met Israël, met een oproep om te vertrekken. De indruk wordt gewekt dat ze vandaag zijn verspreid, maar het zijn pamfletten uit 2006, toen Israël in Zuid-Libanon een oorlog met Hezbollah uitvocht.

17 Israëlische gewonden bij aanvallen Hezbollah

Ook in de grensstreek tussen Israël en Libanon blijft het onrustig en zijn beschietingen. Bij aanvallen van Hezbollah raakten vandaag zeven Israëlische militairen en tien burgers gewond. De militante sjiitische beweging zou daarbij voor het eerst antitankraketten hebben gebruikt.

Het Israëlische leger zegt dat er vijftien aanvallen vanuit Libanon waren en dat het gereageerd heeft met artillerieaanvallen. Hezbollah kondigde later aan aanvallen uit te gaan voeren op Israëlische militaire kazernes in het grensgebied.

Zes Nederlanders hebben Gazastrook verlaten

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat zes mensen met de Nederlandse nationaliteit of een Nederlandse verblijfsstatus vandaag vanuit Gaza via Rafah zijn aangekomen in Egypte. Het is de tweede keer dat een groep Nederlanders de Gazastrook kon verlaten.

De Nederlandse ambassade in Caïro vangt de groep op. Het is nog niet duidelijk wanneer de Nederlanders terugkeren naar Nederland.

Het ministerie zegt in contact te zijn met 18 personen die nog vastzitten in de Gazastrook en hoopt dat ook deze groep de regio snel kan verlaten.

Verpleger vanuit Al-Shifa-ziekenhuis: 'Iedereen die beweegt wordt beschoten'

Een verpleger van het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad laat aan de NOS weten dat de situatie in het ziekenhuis op dit moment erg zwaar is. Volgens Hakim Abdusalem Barakat is er geen water, stroom en eten in het ziekenhuis.

"Iedereen die beweegt wordt beschoten door een sluipschutter. Families die wilden vluchten zijn ook beschoten. Ze liggen nog steeds dood op straat en we kunnen hun lichamen niet ophalen. Ook onze waterreservoirs zijn beschoten. We hebben geen druppel meer. De meeste artsen zijn vertrokken uit het ziekenhuis. We behandelen patiënten met het lampje van onze mobiele telefoon."

'15 doden na aanval op vluchtelingenkamp Jabalia'

Een verslaggever van Al Jazeera in Gaza zegt dat bij een aanval op het vluchtelingenkamp Jabalia zeker 15 doden zijn gevallen en vele mensen gewond zijn geraakt. Het Jabalia-kamp ligt in Gaza-Stad en werd eerder deze maand ook twee keer getroffen door luchtaanvallen.

Volgens Al Jazeera gaat het om Israëlische luchtaanvallen, die zeker een uur aanhielden.

VN-topman Guterres: 'Aanvallen Hamas rechtvaardigen geen collectieve bestraffing'

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft gezegd dat de aanvallen van Hamas op 7 oktober geen rechtvaardiging voor Israël mogen zijn om te doen wat het nu doet in de Gazastrook. "Je kunt de gruwelijke dingen die Hamas heeft gedaan niet gebruiken als reden voor een collectieve bestraffing van het Palestijnse volk", zei Guterres tegen de Amerikaanse zender CNN.

Guterres voegde eraan toe dat er sinds het begin van de oorlog 101 medewerkers van de VN zijn omgekomen.

Amerikaanse veiligheidsadviseur: 'We willen geen gevechten in ziekenhuizen'

De Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan heeft tegen Amerikaans media gezegd dat de Verenigde Staten geen gevechten willen zien in ziekenhuizen in Gaza waar ook burgers zitten. "Het Witte Huis wil niet dat onschuldige mensen en patiënten die medische zorg ontvangen in de beschietingen terechtkomen", zei hij. Volgens Sullivan heeft de VS hierover overleg gehad met het Israëlische leger.

Netanyahu: 'In gesprek met Hamas over mogelijke deal'

In gesprek met verschillende grote Amerikaanse nieuwszenders heeft de Israëlische premier Netanyahu gezegd dat er met Hamas gesproken wordt over een mogelijke deal om de gijzelaars vrij te laten. Hamas heeft aan persbureau Reuters laten weten dat het de onderhandelingen met Israël voorlopig opschort vanwege de manier waarop het Israëlische leger omgaat met het Al-Shifa-ziekenhuis.

Over de situatie rond het Al-Shifa-ziekenhuis zei Netanyahu dat Hamas de gene is die de evacuaties bemoeilijken. Volgens Netanyahu zijn er wel enkele tientallen patiënten geëvacueerd. De Israëlische premier beschuldigt Hamas ervan dat ze geweigerd hebben om brandstof toe te laten tot het Al-Shifa-ziekenhuis.

Netanyahu benadrukte nogmaals dat een staakt-het-vuren alleen een optie is als alle 239 gijzelaars die nog vastzitten in Gaza worden vrijgelaten.

Situatie rond Al-Shifa-ziekenhuis onduidelijk

De huidige situatie rond het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad is erg onduidelijk. Het Israëlische leger heeft het grootste ziekenhuis van Gaza al dagen omsingeld, maar zegt dat er vandaag een "veilige doorgang" is voor mensen die er vastzitten. Het Internationale Rode Kruis zegt met alle partijen in gesprek te zijn, maar nog niks te weten van een humanitaire corridor die geopend zou zijn.

De Palestijnse minister van Volksgezondheid zegt tegen het Palestijnse persbureau Wafa dat Israëlische troepen niet evacueren, maar gewonden en patiënten met geweld op straat zetten, "waar ze een onvermijdelijke dood tegemoet gaan".

De directeur van het Al-Shifa-ziekenhuis zegt in gesprek met nieuwszender Al Jazeera dat er zeker 650 patiënten in levensgevaar zijn door de situatie bij het ziekenhuis. Ook zegt hij dat er nog zeker 1500 ontheemden aanwezig zijn. Volgens hem worden hun levens bedreigd door "ophoping van medisch afval en ander afval, gebrek aan water en stroomstoringen".

Grensovergang tussen Gaza en Egypte weer geopend

De grensovergang bij Rafah tussen de Gazastrook en Egypte is vandaag opnieuw geopend. Volgens Egyptische grenswachten hebben ongeveer 500 buitenlanders de grens overgestoken. Verschillende media spreken van 800. Ook hebben tientallen gewonde Palestijnen Gaza verlaten. Zo'n tachtig vrachtwagens met hulpgoederen zouden de Gazastrook zijn binnengereden.

Vrijdag werden de evacuaties voor de derde keer opgeschort na problemen met de evacuatie van Palestijnse gewonden uit het noorden van de Gazastrook. Konvooien met gewonden zouden toen zijn beschoten.

Luchtmacht van Jordanië dropt medische hulpgoederen boven Gaza

De Jordaanse luchtmacht heeft gisteren voor de tweede keer dringende medische hulp gedropt boven het Jordaanse veldhospitaal in Gaza, zegt het leger. De levering van deze hulpgoederen was een samenwerking tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar.

Op deze beelden is te zien hoe kisten met hulpgoederen worden gedropt boven Gaza:

Luchtmacht van Jordanië dropt medische hulpgoederen boven Gaza

Nog geen duidelijkheid over evacuatie baby's uit ziekenhuis

Het Gazaanse ministerie van Gezondheid zegt niet te weten hoe baby's die in het al-Shifa-ziekenhuis liggen, geëvacueerd kunnen worden. Gisteren kondigde het Israëlische leger aan te zullen helpen met het evacueren van baby's uit het ziekenhuis. Maar het ziekenhuis zegt geen berichten te hebben gekregen over hoe dat moet.

"We zijn niet geïnformeerd over hoe we de baby's naar een veiliger ziekenhuis kunnen brengen", laat een woordvoerder van het ministerie weten. "Tot nu toe bidden we voor hun veiligheid en dat er niet nog meer baby's overlijden."

Er zijn volgens de lokale gezondheidsautoriteiten 45 baby's die geëvacueerd moeten worden omdat de elektriciteit in het ziekenhuis is uitgevallen. Twee baby's zijn inmiddels overleden, zegt het ministerie van Gezondheid.

Raket afgevuurd op Israël vanuit Libanon

Het Israëlische leger zegt dat er bij de grens met Libanon een antitankraket zou zijn neergekomen. Daarbij zouden zeker zes mensen gewond zijn geraakt.

De raket werd volgens het leger vanuit Libanon afgevuurd. Daarbij werd er ook door de Israëliërs teruggeschoten.

Regelmatig worden er vanuit Libanon raketten op Noord-Israëlische steden afgevuurd door Hezbollah.

Ook Al-Quds-ziekenhuis in Gaza-stad functioneert niet meer

De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) zegt dat dat het Al-Quds-ziekenhuis in Gaza-stad niet langer operationeel is vanwege een tekort aan brandstof en een gebrek aan stroom. In een verklaring schrijft de hulporganisatie dat ze de internationale gemeenschap verantwoordelijk houdt.

"PRCS houdt de internationale gemeenschap en de ondertekenaars van de Vierde Conventie van Genève verantwoordelijk voor de volledige ineenstorting van het gezondheidszorgsysteem en de daaruit voortvloeiende verschrikkelijke humanitaire omstandigheden", schrijft de Palestijnse Rode Halve Maan.

Het Al-Quds-ziekenhuis ligt in de buurt van het Al Shifa-ziekenhuis dat sinds gisteren niet meer operationeel is.

Israël kondigt evacuatieroute aan voor Al Shifa-ziekenhuis

Het Israëlische leger zegt dat er een "veilige doorgang" komt voor mensen die vastzitten in het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad. Het grootste ziekenhuis van de Gazastrook wordt al enkele dagen omsingeld door Israëlische militairen.

De doorgang leidt naar een evacuatieroute die van Noord- naar Zuid-Gaza loopt. De evacuatieroutes zullen volgens het leger van 09.00 uur tot 16.00 uur open zijn. Ook is een vier uur durende "tactische pauze" aangekondigd voor de omgeving van het vluchtelingenkamp Jabalia en Ezbet Mallin. In die tijd kunnen onder meer voorraden worden geleverd.

Felle strijd gemeld in de buurt van Al-Shifa-ziekenhuis

Inwoners van Gaza-stad melden dat er vannacht opnieuw zware bombardementen zijn geweest in de buurt van het Al-Shifa-ziekenhuis. Israëlische militairen zouden in de omgeving van het grootste ziekenhuis van het gebied vechten tegen Hamas-militanten. Daarbij is een onbekend aantal mensen gedood.

"We brachten de nacht in paniek door, wachtend op hun aankomst", zegt een bewoner die schuilt in het ziekenhuis over de Israëlische militairen. "Ze staan buiten, niet ver van de poort."

De onderminister van Gezondheid zegt tegen persbureau AP dat Israëlische sluipschutters zich rond het ziekenhuis hebben opgesteld en op alles wat binnen het terrein van het gebouw beweegt schieten. "Er zijn gewonden, maar we kunnen ze niet bereiken. We kunnen onze hoofden niet uit het raam steken", aldus de minister, die onder gezag van Hamas valt. De claim is niet te verifiëren, Israël ontkent dat het ziekenhuis doelwit is.

De situatie in het Al-Shifa-ziekenhuis is nu erg slecht, zeggen artsen. Sinds gisteren is er volgens Palestijnse bronnen geen elektriciteit, geen water en geen eten. De Israëlische president Herzog zei vandaag tegen de BBC dat het ziekenhuis wel degelijk nog stroom heeft. Bronnen binnen het ziekenhuis zouden Israël vertellen dat Hamas onder het gebouw een commandocentrum heeft ingericht.

'13 doden bij Israëlische aanval in zuid-Gaza'

Bij een Israëlische aanval vannacht op een woongebouw in Khan Younis in zuid-Gaza zouden 13 Palestijnen zijn gedood. Dat zeggen bronnen van de plaatselijke gezondheidsdiensten tegen persbureau Reuters. Nieuwszender Al Jazeera zegt beelden te hebben gezien van de nasleep en beschrijft ze als zeer aangrijpend.

Ook op andere plekken zouden er Israëlische luchtaanvallen zijn geweest.

Mensen komen zondagochtend aan bij een ziekenhuis in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook

'VS wil opheldering van Netanyahu over uitspraak wat er met Gaza moet gebeuren'

De VS zou opheldering willen over een uitspraak van de Israëlische premier Netanyahu die hij deed over wat er met Gaza moet gebeuren na de oorlog. Dat berichten Israëlische media. Netanyahu zei gisteren dat Israël onder geen enkele omstandigheid zal instemmen met het opgeven van de veiligheidscontrole over Gaza en zich zal verzetten tegen de terugkeer van de Palestijnse Autoriteit naar Gaza. Die is aan de macht op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Daarmee lijkt Netanyahu een andere visie te hebben dan de Amerikanen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken pleitte er vorige week juist voor dat de Palestijnse Autoriteit na de oorlog de Gazastrook gaat besturen. Volgens Israëlische media zou de VS nu van Netanyahu meer duidelijkheid willen hebben.

VN-kantoor in Gaza beschoten

De Verenigde Naties (VN) zeggen dat vannacht een van hun kantoren is beschoten. Daarbij zou een onbekend aantal mensen zijn gedood of gewond geraakt. Onder hen ook burgers die in het kantoor schuilden.

"Dit is op alle punten verkeerd", zegt de beheerder van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties in Gaza. "Burgers, civiele infrastructuur en de VN-faciliteiten moeten altijd worden beschermd", laat Achim Steiner weten op X.

Opnieuw Israëlische luchtaanvallen op Syrië

De Israëlische luchtmacht zegt dat er vannacht aanvallen zijn uitgevoerd op doelen in Syrië. De aanvallen waren een vergelding voor twee raketaanvallen gisteren vanuit Syrië op de door Israël bezette Golanhoogten, meldt het Israëlische leger.

Wat de doelwitten van de aanvallen waren is onduidelijk.

Vrijdag voerde de Israëlische luchtmacht ook al een aanval uit op Syrië, nadat een drone was neergekomen op een school in de Israëlische badplaats Eilat, aan de Rode Zee. De drone zou afkomstig zijn geweest uit Syrië, ruim 400 kilometer noordelijker.

Duizenden in Tel Aviv demonstreren voor snelle vrijlating gijzelaars

In Tel Aviv kwamen gisteravond duizenden betogers samen om de Israëlische regering op het hart te drukken meer te doen om de ruim 240 gijzelaars die in handen zijn van Hamas snel vrij te krijgen.

Bij de demonstratie spraken meerdere familieleden van gijzelaars. Zo richtte Noam Perry, wier 79-jarige vader Haim is ontvoerd, zich tot premier Netanyahu en zijn kabinet: "Praat niet met me over veroveren of het platbombarderen van Gaza. Praat niet. Onderneem enkel actie: breng ze nu thuis."

Na de demonstratie waren er volgens de Israëlische krant Haaretz een aantal confrontaties in Tel Aviv tussen betogers en aanhangers van Netanyahu.

Meerdere betogers riepen met spandoeken en borden op tot een staakt-het-vuren en ageerden tegen de oorlog:

 • EPA
  Betogers in Tel Aviv die pleiten voor een zo snel mogelijke vrijlating van de gijzelaars
 • AFP
  Er waren duizenden mensen op het plein in Tel Aviv
 • AFP
  Een oproep op een spandoek voor een staakt-het-vuren
 • AFP
  Een betoger met een boodschap gericht tegen de oorlog
 • AFP
  Mensen riepen met borden op tot een staakt-het-vuren

WHO heeft geen contact meer met al-Shifa-ziekenhuis

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schrijft op X dat het geen contact meer heeft met het al-Shifa-ziekenhuis. De WHO vermoedt dat de contacten van de WHO in het grootste ziekenhuis van Gaza het gebied aan het ontvluchten zijn, gezien de "gruwelijke berichten over de aanhoudende aanvallen op het ziekenhuis".

Gisteren zei WHO-baas Tedros al zich ernstige zorgen te maken over de situatie van de patiënten en het gezondheidspersoneel in het ziekenhuis. De WHO herhaalt nu die vrees en roept andermaal op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza.

Macron roept Fransen op om op te staan tegen antisemitisme

De Franse president Macron heeft in een open brief in de krant Le Parisien zijn landgenoten opgeroepen om op te staan tegen "de ondraaglijke heropleving van het ongebreidelde antisemitisme". Macron schreef zijn brief in aanloop naar een mars tegen antisemitisme die vandaag in meerdere Franse steden wordt georganiseerd, waaronder in Parijs.

Volgens Macron is een Frankrijk "waar onze Joodse medeburgers bang voor zijn" geen Frankrijk en is een Frankrijk "waarin Fransen bang zijn vanwege hun religie of hun afkomst" eveneens geen Frankrijk. In zijn brief stipte Macron ook de oorlog tussen Israël en Hamas aan. Macron schrijft dat Frankrijk "gerechtigheid, vrede en veiligheid" wil voor het Israëlische volk, het Palestijnse volk en de staten in de regio.

Eerder dit weekend riep Macron Israël in een BBC-interview op te stoppen met het bombarderen van Gaza en het doden van baby's en vrouwen. De Israëlische president Netanyahu reageerde daar op door te stellen dat "de verantwoordelijkheid voor burgerleed bij Hamas ligt, en niet bij Israel".

Ziekenhuispersoneel op Westoever zou patiënten nooit evacueren

Terwijl de situatie in de ziekenhuizen in de Gazastrook steeds nijpender wordt, kijken artsen op de Westelijke Jordaanoever machteloos toe. Verslaggever Sander van Hoorn zocht deze Palestijnse artsen op in een ziekenhuis in Ramallah.

Ziekenhuispersoneel op Westbank zou patiënten nooit evacueren

Directeur al-Shifa-ziekenhuis bevestigt gesprekken met Israël over evacuatie

Directeur Mohammad Abu Salmiya van het al-Shifa-ziekenhuis zei gisteravond tegen nieuwszender Al Jazeera dat honderden gewonden uit het ziekenhuis geëvacueerd moeten worden. "Ik heb hierover met de Israëli's gesproken", zei Salmiya. "We zijn klaar en bereid om gewonden, pasgeboren baby's en ic-patiënten veilig te vervoeren."

Het Israëlische leger heeft aangekondigd vandaag te zullen helpen met het evacueren van baby's uit het ziekenhuis, meldde legerwoordvoerder Hagari gisteravond. Het aantal mensen dat hun toevlucht heeft gezocht in het ziekenhuis is gedaald, zegt Salmiya. Volgens hem zijn sommigen naar een nabijgelegen school gegaan, maar zijn er nog altijd duizenden ontheemden in het ziekenhuis. Sommigen zijn gewond en er zijn ook mensen overleden, zei hij.

De lichamen van overledenen kunnen niet meer bewaard worden in vriezers van het ziekenhuis, omdat die niet meer werken nu er geen elektriciteit meer is. Volgens Salmiya is er een kuil gegraven in de buurt van het ziekenhuis voor de dode lichamen. Hij sprak van een "zeer onmenselijk tafereel" en zei dat honderden lichamen aan het ontbinden zijn. "De situatie is volledig uit de hand gelopen."

Exterieur van het al-Shifa-ziekenhuis op 10 november

Nieuw liveblog

We gaan verder in dit liveblog. Wil je teruglezen wat er gisteren gebeurde? Klik dan hier.