Israël/Gaza-blog
NOS NieuwsAangepast

Israël bevestigt aanval op ambulance, 'werd gebruikt door Hamas'

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Dit is het belangrijkste nieuws:

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Einde liveblog

We sluiten dit blog. We starten een nieuwe editie voor al het nieuws van zaterdag.

Zeker 15 doden bij aanval op ambulance

Bij de aanval op een ambulance zijn 15 mensen omgekomen en nog eens 16 mensen gewond geraakt, zegt het Palestijnse ministerie voor gezondheid. De aantallen zijn niet onafhankelijk te verifiëren.

Israël bevestigde vanavond de aanval. Volgens het Israëlische leger werd de ambulance gebruikt om leden van Hamas te vervoeren.

Beelden van de aanval op een ambulancekonvooi

Functionarissen Hamas: 'Ambulancekonvooi aangevallen, tientallen slachtoffers'

Jordanië: morgen bijeenkomst tussen Arabische landen en Blinken

Jordanië zegt dat het morgen een bijeenkomst houdt tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van Saudi Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en hun Amerikaanse ambtgenoot Blinken. Ook is er een delegatie van Palestijnen bij aanwezig.

Blinken is intussen aangekomen in Jordanië voor een ontmoeting met koning Abdullah. De reis naar Jordanië is onderdeel van zijn diplomatieke missie om de humanitaire hulp aan Gaza uit te breiden.

Eerder vandaag was hij in Israël voor een gesprek met premier Netanyahu. Blinken zei opnieuw dat Israël bij de bombardementen op Gaza de burgers daar moet ontzien.

Israël bevestigt aanval op ambulance, 'werd gebruikt door Hamas'

Het Israëlische leger zegt dat een Israëlisch vliegtuig een ambulance heeft aangevallen in de buurt van het al-Shifa Ziekenhuis in de Gazastrook. Volgens het leger zaten er Hamas-terroristen in. De ambulance zou in de buurt zijn gekomen van Israëlische militairen in de gevechtszone.

Volgens het leger is een aantal Hamas-strijders om het leven gekomen bij de aanval. Israël stelt dat Hamas ambulances gebruikt om strijders en wapens te vervoeren.

Het Palestijnse Gezondheidsministerie, dat onder bewind staat van Hamas, zegt dat het ambulances met gewonden naar de grens met Egypte wilde sturen toen de aanval plaatsvond. Het spreekt van tientallen slachtoffers. Het ambulancekonvooi was bij het Rode Kruis aangemeld.

Frankrijk organiseert internationaal congres over humanitaire situatie Gaza

Frankrijk zal op 9 november gastheer zijn van een internationale top over de humanitaire situatie in de Gazastrook. Frankrijk wil de hulp aan de belegerde strook coördineren, zeggen vier diplomatieke bronnen tegen persbureau Reuters. De Franse president Macron heeft aan journalisten bevestigd dat de top zal plaatsvinden.

Het zal vooral gaan over noodhulpverlening en het herstellen van de toevoer van water, voedsel en brandstof aan Gaza. Ook staat het ophalen van gewonden uit de Gazastrook op de agenda. Verder zeggen de diplomaten dat er plannen zijn om een maritieme corridor in te stellen om hulp via zee naar Gaza te sturen en om mogelijk gewonden over uit Gaza te evacueren.

Onder meer de Palestijnse Autoriteit is uitgenodigd om deel te nemen aan de top, maar Israël niet. Voor evacuatie over zee of land is wel de medewerking van Israël noodzakelijk. Parijs zegt overigens wel Israël op de hoogte te zullen stellen van de uitkomst van de top.

Verschillende landen hebben een uitnodiging gekregen, waaronder Egypte, Jordanië, enkele Golfstaten, een aantal Europese landen en G20-leden, met uitzondering van Rusland. Volgens de diplomaten zijn ook een aantal internationale instellingen aanwezig zoals de Verenigde Naties en de Arabische Liga.

Hezbollah-leider in toespraak: 'Vijand heeft reële angst voor escalatie oorlog'

Hezbollah-leider in toespraak: 'Vijand heeft reële angst voor escalatie oorlog'

Voetballer El Ghazi ontslagen bij Mainz na pro-Palestijnse post

Het contract van Anwar El Ghazi bij FSV Mainz is met onmiddellijke ingang ontbonden. De oud-speler van Ajax en PSV raakte vorige week in opspraak nadat hij berichten op sociale media over de oorlog in Gaza had gezet.

De aanvaller was geschorst omdat hij op sociale media de zin "From the river to the sea, Palestine will be free" had geschreven. De leus wordt onder meer door Hamas gevoerd. De Palestijnse terreurgroep is uit op de vernietiging van Israël.

De club noemde de berichten van El Ghazi "onacceptabel". Maandag kwam de Duitse club met een verklaring dat El Ghazi berouw had getoond en zich nadrukkelijk gedistantieerd had van terrorisme. Daardoor zou hij binnenkort terugkeren in de selectie. Twee dagen later weersprak El Ghazi die verklaring en zei hij dat die buiten hem om is uitgegaan.

Verslaggever Al Jazeera: tientallen doden bij aanval op konvooi ambulances

Een verslaggever van de Arabische nieuwszender Al Jazeera zegt dat er tientallen doden zijn gevallen bij de ingang van het al-Shifa Ziekenhuis in Gaza-Stad. Volgens hem werden ambulances gebombardeerd toen ze zich klaarmaakten om gewonden naar de grensovergang met Egypte te vervoeren. Hamas zegt dat Israël achter de aanval zit.

Tientallen ambulances zouden geheel of deels zijn beschadigd.

Volgens Hamas waren er tussen de vijftien en twintig gewonden die zouden worden vervoerd. Onduidelijk is of de gewonden onder de slachtoffers zijn, want volgens de Rode Halve Maan was het erg druk bij de ingang van het ziekenhuis.

Rode Halve Maan: omgeving aangevallen ambulances 'extreem druk'

Rondom de ingang van het al-Shifa-ziekenhuis, waar ambulances zouden zijn aangevallen, is het "extreem druk", zegt een woordvoerder van de Palestijnse tak van de Rode Halve Maan tegen Al Jazeera.

De tuin voor de ingang van het ziekenhuis staat vol met burgers, zegt de woordvoerder. Het is nog altijd niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

Rond 16.30 uur lokale tijd zou een konvooi van ambulances zijn aangevallen, meldt de Palestijnse gezondheidsautoriteit, die onder bewind staat van Hamas. Een van de ambulances was van de Rode Halve Maan, zegt de woordvoerder van de hulporganisatie.

In die ambulance zou een vrouw zijn vervoerd, die nu "in kritieke toestand verkeert". De bestuurder en een medewerker van de Rode Halve Maan hebben beiden de aanval overleefd, zegt de woordvoerder. Een van hen zou gewond zijn geraakt door scherven in zijn been.

Gesprek met kabinet stelt hulporganisaties teleur

Nederlandse hulporganisaties zijn teleurgesteld over het gesprek dat ze in Den Haag hadden met een afvaardiging van het kabinet over het conflict tussen Israël en Hamas.

De hulporganisaties vinden dat het kabinet nadrukkelijker moet pleiten voor een humanitair staakt-het-vuren. Zij zien zo'n oproep als een cruciale stap voor hun hulpverlening. Nu lukt het niet om hulpgoederen Gaza in te krijgen en medewerkers van de Nederlandse hulporganisaties voelen zich ook niet veilig.

Het kabinet pleit liever voor een humanitaire gevechtspauze, omdat hiermee duidelijker het recht van Israël op zelfverdediging benadrukt wordt. Het kabinet zegt wel veel druk uit te oefenen op Israël, om grootschaligere hulp aan Gaza mogelijk te maken. Dit gebeurt via diplomatieke kanalen en bijvoorbeeld gesprekken tussen demissionair premier Rutte en de Israëlische premier Netanyahu.

Minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zei na afloop van het gesprek dat het Nederlandse kabinet probeert om zo veel mogelijk humanitaire hulp in Gaza te krijgen.

De hulpverleners vinden dat Israël het internationale recht heeft geschonden met de aanvallen op Gaza. Oxfam Novib noemt de houding van vooral premier Rutte frustrerend. "Het kabinet moet het niet klein maken, er moet een staakt-het-vuren komen", aldus directeur Michiel Servaes.

De directeur van de Dutch Relief Alliance, Marco van der Graaf, spreekt over een "ingewikkeld gesprek". "Er is niets waardoor we ons nu veiliger voelen." Er volgt nog een gesprek.

Functionarissen Hamas: ambulancekonvooi aangevallen, tientallen slachtoffers

Het Palestijnse Gezondheidsministerie, dat onder bewind van Hamas staat, meldt dat er tientallen slachtoffers zijn gevallen bij een aanval op een ambulancekonvooi vlak voor de ingang van het al-Shifa Ziekenhuis in Gaza-Stad. Onduidelijk is hoeveel doden onder de slachtoffers zijn. Een verslaggever van het Franse persbureau AFP zegt meerdere lichamen op de grond te zien liggen bij een beschadigde ambulance.

Volgens de gezondheidsautoriteiten waren er tussen de vijftien en twintig zwaargewonde Palestijnen onderweg naar de grensovergang met Egypte toen de aanval plaatsvond.

De Palestijnse tak van de hulporganisatie Rode Halve Maan maakt eveneens melding van een Israëlische aanval op een ambulance bij het ziekenhuis. Volgens de Rode Halve Maan zijn er geen slachtoffers onder het ambulancepersoneel gevallen. De meldingen zijn niet onafhankelijk geverifieerd. Israël zegt de meldingen te onderzoeken.

Een verslaggever van Al Jazeera zegt dat het ziekenhuis het grootste is in de Gazastrook. Er zouden ruim 5000 patiënten liggen en daarnaast verblijven er tienduizenden vluchtelingen in en rond het ziekenhuis, aldus de Arabische nieuwszender.

Ahmad uit Best zou trouwen in Gaza: 'Ik dacht: ik ga dood'

Ahmad Al Attar, uit Best, kon Gaza gisteren verlaten. Veel familieleden zijn omgekomen bij een bombardement, andere zitten nog vast in de Gazastrook.

Ahmad uit Best zou trouwen in Gaza: 'Ik dacht: ik ga dood'

Leider Hezbollah: Hamas-aanvallen waren puur Palestijns

De aanval van de militante Palestijnse beweging Hamas op 7 oktober, die de aanleiding was voor de oorlog tussen Hamas en Israël, was "100 procent Palestijns". Dat zegt de leider van de Libanese militante beweging Hezbollah, Hassan Nasrallah, in zijn eerste toespraak sinds het uitbreken van de oorlog. Nasrallah prees de aanval van vier weken geleden, waarbij Hamas kibboetsen en militaire posten in het zuiden van Israël aanviel en waarbij ruim 1400 mensen om het leven kwamen.

Volgens Nasrallah was de aanval succesvol, omdat die volledig geheim was gehouden. Hezbollah vindt dat geen probleem, zei Nasrallah: "De omstandigheden van Palestina zijn de afgelopen jaren extreem hard geweest, vooral onder deze extremistische, dwaze, domme en wrede regering", waarmee hij naar Israël verwees.

In de hele regio werd algemeen uitgekeken naar de toespraak van Nasrallah. De vrees bestaat dat het conflict tussen Israël en Hamas uitmondt in een regionale oorlog. Hezbollah, een bondgenoot van Hamas, hield het Israëlische leger wel bezig aan de grens met Libanon, maar tot nu toe niet in die mate dat er een totale oorlog ontstond.

In Beiroet werd de toespraak van Nasrallah met geweerschoten onthaald; duizenden aanhangers hadden zich op een plein in de zuidelijke buitenwijken van de Libanese hoofdstad verzameld om naar de televisietoespraak te kijken.

Publiek uit Libanon kijkt naar de toespraak van Hezbollah-leider Nasrallah

Blinken benadrukt recht op bescherming van Palestijnse burgers

De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken heeft bij zijn derde bezoek aan Israël sinds de oorlog met Hamas nog eens benadrukt dat Israël bij de bombardementen op Gaza de burgers daar moet beschermen.

Voordat hij de Israëlische president Herzog ontmoette, herhaalde Blinken dat Israël het recht heeft "al het mogelijke te doen" om ervoor te zorgen dat een terreuraanval als op 7 oktober nooit meer zal plaatsvinden, maar hij voegde eraan toe: "Als het gaat om de bescherming van burgers die gevangen zitten in het kruisvuur van Hamas, is het heel belangrijk dat alles wordt gedaan om hen te beschermen en hulp te bieden aan degenen die het zo hard nodig hebben."

De VS heeft de oproepen van Arabische landen en enkele andere landen voor een volledig staakt-het-vuren afgewezen, maar wil wel meer tijdelijke en lokale pauzes in de strijd, zodat hulp Gaza kan binnenkomen en gijzelaars die Hamas vasthoudt, kunnen vertrekken. Verwacht wordt dat Blinken daar in Israël op zal aandringen.

Na afloop van de toespraak van Blinken heeft de Israëlische premier Netanyahu gezegd dat er geen staakt-het-vuren komt voordat alle gijzelaars zijn vrijgelaten.

Leider Hezbollah begonnen aan toespraak, eert 'gevallen martelaren'

De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, is begonnen met zijn eerste speech sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas. De leider van de Libanese politieke partij en militante beweging van sjiitische moslims begon zijn toespraak met het eren van de "gevallen martelaars" van Hezbollah en andere groepen die tegen Israël vechten. Ook sprak hij zijn condoleances uit voor gedode burgers.

"Ik begin met het betuigen van mijn diepste medeleven aan de families van de gevallenen hier in Libanon." Hij feliciteerde die nabestaanden "omdat uw dierbaren de eer van het martelaarschap hebben gewonnen".

Nasrallah beperkte zich niet alleen tot omgekomen Libanezen. Hij betuigde ook zijn condoleances aan de families van omgekomen mensen uit Gaza en op de bezette Westelijke Jordaanoever.

VN: tot eind van het jaar 1,1 miljard euro nodig voor noodhulp

Volgens de VN-organisatie die zich bezighoudt met humanitaire zaken (OCHA) is er tot het eind van het jaar zeker 1,1 miljard euro nodig voor noodhulp aan meer dan 3,2 miljoen mensen in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Op 12 oktober, vijf dagen na de aanval van Hamas op Israël, zei OCHA nog dat er ruim 275 miljoen euro nodig was voor 1,3 miljoen mensen.

Een woordvoerder van OCHA zegt dat de situatie sinds half oktober steeds wanhopiger is geworden. Hulpgoederen komen mondjesmaat de Gazastrook in. Het is bij lange na niet genoeg om de noden van de bevolking te lenigen. De VN roept landen op om onmiddellijk geld te doneren voor noodhulp als drinkwater, voedsel en medische spullen. OCHA komt maandag met een overzicht van wat er nodig is.

Vrachtwagen met noodhulp voor inwoners Gazastrook

De mensenrechtenorganisatie van de VN uit grote twijfels over de proportionaliteit van de militaire acties van beide kanten. "Er worden grote aantallen slachtoffers gemeld en het gebruik van explosieven heeft grote gevolgen op plekken in de Gazastrook die dichtbevolkt zijn. We maken ons ernstig zorgen dat de beginselen van onderscheid en evenredigheid door beide partijen niet worden gerespecteerd."

Palestijnse arbeiders na weken gevangenschap: 'We werden vernederd'

Palestijnse arbeiders na weken gevangenschap: 'We werden vernederd'

'Russisch individu' achter blauwe davidsterren in Parijs

Een echtpaar uit Moldavië dat werd gearresteerd nadat ze blauwe davidsterren op een muur in Parijs hadden gespoten, werkte voor "een individu in Rusland", meldt de Franse radiozender Europe 1. Wie dat is, is niet duidelijk, maar volgens de Franse zender blijkt het uit telefoongegevens van het koppel. Ze zouden het joodse symbool in het blauw hebben aangebracht, nadat ze contact hadden gehad met iemand die, zo blijkt uit de telefoongegevens, in Rusland was.

De 33-jarige man en 28-jarige vrouw werden vorige week vrijdag opgepakt nadat ze de davidsterren op een school in het 10e arrondissement hadden gespoten. Ze zitten vast voor vernieling. De twee werden op heterdaad betrapt en aangegeven door een omwonende van de school. Het echtpaar verklaarde toen al dat ze opdracht van een derde hadden gekregen. De davidsterren werden dezelfde dag nog weggehaald.

Blauwe davidsterren op een gebouw in Parijs

Het is niet duidelijk of de graffiti is bedoeld om joden te beledigen of juist om ze te steunen, vooral omdat de ster blauw is en niet geel, zoals ze horen. Justitie in Parijs onderzoekt dat. Ongeveer zestig davidsterren, symbool van het jodendom en de staat Israël, zijn ook in het blauw op verschillende gevels van gebouwen in het 14e arrondissement van Parijs getekend. Wie daarachter zit, is nog niet bekend, zegt het Franse OM.

Dronebeelden tonen verwoesting in vluchtelingenkamp Maghazi

Dronebeelden tonen verwoesting vluchtelingenkamp Gaza

Buitenlandse Zaken heeft contact met veertien mensen in Gaza

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft momenteel contact met veertien Nederlanders of mensen met een Nederlandse link in de Gazastrook. Eerder waren dat er minder, maar er hebben zich nieuwe mensen gemeld, zegt het ministerie.

Buitenlandse Zaken wil met het oog op de veiligheid niet zeggen waar ze in Gaza verblijven. Wanneer ze de Gazastrook kunnen verlaten, is ook onduidelijk. Een woordvoerder wijst erop dat de situatie ondoorzichtig is en dat er veel partijen bij betrokken zijn. Het ministerie zegt dat het alle diplomatieke kanalen inzet om de Nederlanders zo snel mogelijk uit Gaza weg te krijgen.

Gisteren verlieten zestien mensen met een Nederlandse link de Gazastrook via de grens met Rafah. Ze worden door medewerkers van de Nederlandse ambassade in Egypte opgevangen en vliegen morgen terug naar Nederland.

Groep die gisteren Gaza verliet, vliegt zaterdag naar Nederland

De groep Nederlanders die gisteren de grens overstak van Gaza naar Egypte is opgevangen door de Nederlandse ambassade in Caïro. Morgen stappen ze rond het middaguur op het vliegtuig naar Nederland, zegt de Nederlandse ambassadeur in Egypte: "Ze mogen maar 72 uur hier in Egypte blijven. Dat is de afspraak. Zaterdag vliegen ze rond een uur of 12.00 uur. Dat betekent dat ze eind van de middag in Nederland zijn en herenigd worden met hun familie."

Deze beelden zijn gemaakt door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken:

Nederlanders uit Gaza aangekomen bij ambassade in Caïro

Palestijnse arbeiders uit Gaza vanuit Israël teruggestuurd

Honderden Palestijnse arbeiders zijn vanuit Israël en de Westelijke Jordaanoever teruggestuurd naar de Gazastrook. Gisteravond kondigde premier Netanyahu al aan dat zij de grens zouden worden overgezet en getuigen melden nu dat in het zuiden arbeiders de Kerem Shalom-overgang tussen Israël en Gaza hebben gebruikt.

De Palestijnen woonden voor het uitbreken van de oorlog in Gaza, maar werkten in Israël, vaak in de bouw. Toen Israël na de aanvallen van Hamas op 7 oktober de Gazastrook afsloot, konden ze niet meer terug naar huis.

Het zou gaan om in totaal zo'n 17.000 Palestijnen van wie de werkvergunning door Israël is ingetrokken; ze zijn er daardoor nu illegaal. Duizenden waren opgesloten in detentiecentra, anderen zijn overgebracht naar de Westoever. Ook worden nog duizenden Gazanen vermist.

Arbeiders die nu de Palestijnse enclave weer binnenkomen, zeggen dat ze ook door de Israëlische autoriteiten zijn mishandeld. Sommigen hadden plastic stickers met cijfers om hun benen. "We dienden hen, werkten voor hen, in huizen, in restaurants en op markten in ruil voor de laagste prijzen en ondanks dat werden we vernederd", zegt een arbeider in het Maghazi-vluchtelingenkamp in Gaza tegen persbureau Reuters.

Palestijnse arbeiders die op 7 oktober waren gestrand in Israël zijn terug in Gaza

Doden bij Israëlische acties op Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische leger zegt dat militairen in gevecht zijn geweest met Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever. Het leger zegt dat het in Nablus een lid van Hamas heeft opgepakt die betrokken zou zijn geweest bij een dodelijk schietincident in februari. Bij die operatie werden ook drie Palestijnen opgepakt die banden zouden hebben met Hamas, zo meldt het leger. De woning van de verdachte is bij die actie verwoest door het leger.

Buren lopen door de verwoeste woning

Ook op andere plekken waren vannacht acties van het Israëlische leger. Daarbij zouden 37 mensen zijn gearresteerd. Volgens het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit zijn er bij de acties zeker zeven Palestijnen gedood. Diverse media spreken op basis van bronnen over 8 tot 9 doden.

Het Israëlische leger zegt dat er sinds het begin van de oorlog op 7 oktober meer dan 1200 Palestijnen zijn gearresteerd op de Westelijke Jordaanoever. Het ministerie van Volksgezondheid van de Palestijnse Autoriteit zegt dat er sindsdien ongeveer 130 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever zijn gedood door het Israëlische leger en in sommige gevallen door kolonisten.

Verenigde Arabische Emiraten waarschuwen voor grotere oorlog

De Verenigde Arabische Emiraten waarschuwen voor het "reële risico" dat de oorlog tussen Israël en Hamas overslaat naar andere gebieden in de regio.

"Terwijl we ons blijven inzetten om deze oorlog te stoppen, kunnen we niet voorbijgaan aan de bredere context en de noodzaak om de temperatuur in de regio, die het kookpunt nadert, te verlagen", zei Noura Al Kaabi van het ministerie van Buitenlandse Zaken in de hoofdstad Abu Dhabi. "Het risico op verdere escalatie is reëel, net zoals het risico dat extremistische groeperingen misbruik maken van de situatie om ideologieën uit te dragen die ons in een geweldsspiraal houden", zei ze.

De VAE tekenden in 2020 de Abraham-akkoorden, een reeks afspraken die Israël maakte met landen in de regio om de betrekkingen te normaliseren. De Emiraten zien groepen als Hamas als een bedreiging voor het Midden-Oosten, maar hebben de aanvallen van Israël op de Gazastrook veroordeeld. In een gezamenlijke verklaring met onder meer Bahrein, Saudi-Arabië, Qatar, Koeweit, Egypte en Marokko stelde de VAE eind vorige maand dat Israëls recht op zelfverdediging niet het recht geeft om internationale wetgeving te overtreden en de "legitieme rechten van het Palestijnse volk" te negeren.

Thailand krijgt hulp van Iran om gijzelaars vrij te krijgen

Thailand krijgt hulp van Iran om zeker 22 Thaise gijzelaars die Hamas vasthoudt in de Gazastrook vrij te krijgen. Ze werden meegenomen toen Hamas op 7 oktober Israël aanviel. De Thaise minister van Buitenlandse Zaken zei deze week bij een bezoek aan het Midden-Oosten al dat Iran, dat dicht bij Hamas staat, heeft beloofd te helpen bij de onderhandelingen.

Het Franse station France 24 meldde gisteren al dat de minister bij zijn bezoek aan Qatar via Iran direct contact had gehad met Hamas en daarbij de verzekering had gekregen dat alle 22 Thai nog in leven zijn en dat er voor ze wordt gezorgd.

Ook onder de ruim 1400 mensen die bij de terreuraanvallen van Hamas zijn omgekomen, zouden 32 Thai zijn geweest. In Israël werken ongeveer 30.000 Thaise arbeiders, vooral in de landbouw. Sinds de aanvallen van Hamas zijn er zo'n 8000 teruggegaan naar Thailand, vaak met een terugkeerpremie van de Thaise regering.

Leider Hezbollah houdt vanmiddag toespraak

De leider van Hezbollah, Hassan Nasrallah, houdt later vandaag voor het eerst sinds het begin van de oorlog een toespraak. Arabist Leo Kwarten blikte in het NOS Radio 1 Journaal daarop vooruit en vindt het opvallend dat het ruim drie weken heeft geduurd voor hij een speech houdt. "Ik denk dat Nasrallah verrast was door de omvang van de aanval van Hamas. Hezbollah had tijd nodig om te bepalen wat de organisatie gaat doen."

Kwarten verwacht dat het een lange speech wordt waarin hij uiteenzet waar Hezbollah in dit conflict staat. "Ik verwacht dat hij Israël duidelijk wil maken waar de rode lijn ligt. Hij zal waarschijnlijk ook de naar schatting vijftig gedode Hezbollah-strijders eren." Het ligt volgens Kwarten niet in de lijn der verwachting dat Hezbollah in militair opzicht voluit zal gaan. "Met de raketaanvallen wil Hezbollah het Israëlische leger bezighouden en laten zien dat men achter Hamas staat. Ik verwacht niet dat Hezbollah overgaat tot een volledige oorlog tegen Israël."

Over Hezbollah:

Hezbollah is een politieke partij in Libanon en militante beweging van sjiitische moslims. De groep begon met hulp van Iran tijdens de Israëlische bezetting van Libanon begin jaren 80. Nadat Israël zich in 2000 had teruggetrokken, verzette Hezbollah zich tegen de druk om te ontwapenen en versterkte zijn militaire vleugel juist. De groep wordt door verschillende landen als terroristische organisatie gezien, waaronder door Nederland. Hezbollah is een van de bondgenoten van Hamas.

Hassan Nasrallah (rechts) sprak op 25 oktober met onder meer Saleh al-Arouri van Hamas

Amerikaanse minister Blinken aangekomen in Israël

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken is zojuist aangekomen in Israël. Het is zijn derde bezoek aan Israël sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.

De VS is de belangrijkste bondgenoot van Israël en benadrukt steeds dat het Israël volledig steunt. Toch verandert ook het sentiment bij de Amerikanen, vertelt correspondent Nasrah Habiballah: "De voornaamste zorg is verschoven naar de humanitaire crisis in Gaza. Blinken zal met name spreken over het beperken van burgerdoden en het instellen van humanitaire gevechtspauzes, zodat er meer hulpgoederen de Gazastrook in kunnen."

Tegen verslaggevers die met hem meereisden, zei Blinken: "Als ik een Palestijns kind zie, een jongen, een meisje, dat uit het puin van een ingestort gebouw getrokken wordt, voelt dat als net zo'n stomp in mijn maag als wanneer het gaat om een kind in Israël of ergens anders. Dus dit is iets waar we op zullen moeten reageren, en dat zullen we doen."

Donderdag zei de Amerikaanse president Biden dat de VS vindt dat de aanvallen tijdelijk opgeschort moeten worden. "Ik denk dat we een pauze nodig hebben." Een woordvoerder van het Witte Huis voegde daar later aan toe dat de regering pleit voor een "tijdelijke, lokale en gerichte" humanitaire pauze.

Amerikaanse minister Blinken komt aan in Israël

Israël: 'Vannacht is hevig gevochten, terroristen gedood'

Het Israëlische leger bevestigt dat er vannacht hevig is gevochten in de Gazastrook. Militairen van het 13e bataljon van de Golani Brigade en gepantserde troepen van het 53e bataljon hebben daarbij terroristen gedood, zegt het leger.

De terroristen van Hamas vuurden antitankraketten af, brachten explosieven tot ontploffing en probeerden op de voertuigen van Israëlische soldaten te klimmen, maar ze werden daarbij gedood, zegt het Israëlische leger. "Wij zetten onze operatie voort. Tot de overwinning", voegde het eraan toe.

Netanyahu: 'Strijd is nu op z'n hoogtepunt'

Het Israëlische leger zegt dat het Gaza-Stad, in het noorden van de Gazastrook, volledig heeft omsingeld en dat er ook in de stad wordt gevochten met Hamas. Volgens Israël is de stad het belangrijkste bolwerk van de beweging.

Volgens commandant Herzi Halevi zijn de troepen zowel vanuit het noorden als het oosten inmiddels diep in de Gazastrook doorgedrongen. "De strijd is nu op z'n hoogtepunt", zei premier Netanyahu gisteren in een verklaring.

Lees meer over de opmars van Israël in de Gazastrook:

Vannacht veel luchtaanvallen op Gazastrook

Ook afgelopen nacht is de Gazastrook weer aangevallen, meldt correspondent Nasrah Habiballah. Israël bestookte met name het noorden en het midden van de Gazastrook vanuit de lucht. Ook zijn grondtroepen ingezet. Volgens verslaggevers van Al Jazeera is er vannacht ook gebombardeerd in de omgeving van het Al-Quds-ziekenhuis. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen bij deze aanvallen van vannacht zijn omgekomen of gewond geraakt.

Gazastrook vannacht opnieuw aangevallen

Oorlog speelt minimale rol bij stemkeuze van Nederlandse kiezers

Hoewel de oorlog tussen Hamas en Israël veelvuldig wordt besproken in de verkiezingscampagne, speelt het conflict een minimale rol bij de stemkeuze van kiezers. Dat valt op te maken uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van de NOS.

Voor slechts een vijfde van de kiezers speelt het conflict een rol bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. De oorlog in Oekraïne speelt ook maar een kleine rol. Nederlanders vinden inflatie, zorg, woningen, migratie en in mindere mate klimaat veel belangrijker.

Meer hierover in dit artikel:

Doden op hulplocaties van VN

Bij Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn gisteren zeker 23 doden gevallen op vier hulplocaties van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA). Dat meldt OCHA, het humanitaire agentschap van de Verenigde Naties. Tientallen mensen raakten gewond bij de aanvallen.

Volgens OCHA zitten er zo'n 20.000 mensen op de vier getroffen locaties. In totaal zijn volgens de organisatie inmiddels 1,5 miljoen mensen op de vlucht geslagen in Gaza. Van hen zitten er bijna 700.000 in opvangfaciliteiten die door UNRWA worden gerund.

Sinds de start van de Israëlische aanvallen op de Gazastrook zijn er volgens OCHA 72 medewerkers van UNRWA om het leven gekomen en bijna vijftig faciliteiten van de organisatie beschadigd.

Mensen ontvluchten Gaza-Stad

Congres VS ruziet over steun aan Israël

De Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een steunpakket van ruim 14 miljard euro aan Israël goedgekeurd, maar er is weinig kans dat de Senaat er ook mee instemt. Het Witte Huis heeft bovendien een veto beloofd, omdat er geen steun voor Oekraïne is opgenomen in de plannen.

Een groep Republikeinen is tegen verdere steun aan Oekraïne, omdat het Amerikaanse begrotingstekort daardoor oploopt. Steun aan Israël wordt breed gedragen in het Amerikaanse Congres, maar de Democraten, die de meerderheid hebben in de Senaat, willen er niet mee instemmen zolang de Republikeinen dwarsliggen over geld voor Oekraïne. In de plannen was bovendien een bezuiniging op de belastingdienst opgenomen, maar ook dat is onbespreekbaar voor de partij van president Biden.

Israël gaat Palestijnse arbeiders terugsturen

Israël gaat Palestijnse arbeiders uit de Gazastrook terugsturen. Het gaat om honderden of mogelijk duizenden Palestijnen die in Israël aan het werk waren toen Hamas op 7 oktober Israël aanviel. De grens ging dicht en ze konden niet terug naar huis. Velen van hen worden nu door het Israëlische leger vastgehouden, anderen zitten op de Westelijke Jordaanoever.

Het is nog onduidelijk hoe Israël hen wil terugsturen naar de Gazastrook. Het Israëlische veiligheidskabinet heeft besloten dat er geen arbeiders uit de Gazastrook meer in Israël mogen werken.

Welkom!

Welkom in dit nieuwe liveblog. De updates van gisteren kun je hier terugvinden.