Een van de foto's die rondgaat op sociale media
NOS Nieuws

Beelden van massale gevangenneming Palestijnen

Woordvoerder Hagari van het Israëlische leger heeft op een persconferentie gereageerd op foto's van gevangengenomen Palestijnen die zijn verspreid. Hij erkent dat nog moet blijken of het allemaal Hamas-strijders zijn.

"Ze verstoppen zich ondergronds en komen uit schachten en gebouwen tevoorschijn. We onderzoeken wie een link heeft met Hamas en wie niet. We arresteren ze en ondervragen ze", zei hij op een vraag van een journalist.

Het zijn foto's van geblinddoekte mannen met niets aan behalve hun onderbroek, omringd door gewapende militairen in een terrein dat op een zandafgraving lijkt.

De beelden worden vertoond op diverse Israëlische online media en televisiezenders:

Israëlische militairen nemen halfnaakte Palestijnen gevangen in Gaza

Waar de beelden zijn gemaakt is onduidelijk. De Israëlische nieuwssite i24 schrijft in een bericht bij deze foto dat 150 "terroristen" zich aan het Israëlische leger hebben overgegeven in Khan Younis in het zuiden van de Gazastrook. De Israëlische inlichtingendienst gaat ze ondervragen, schrijft de site, om informatie los te krijgen over de plekken waar de Israëlische gijzelaars worden vastgehouden.

Hamas-strijders

De Israëlische krant Haaretz schrijft bij twee andere foto's dat daarop Hamas-strijders te zien zijn die in de buurt van het vluchtelingenkamp Jabalia in het noorden van Gaza gevangen zijn genomen. Dit is de grootste overgave sinds het begin van de oorlog, schrijft de krant, bij een foto waarop tientallen gevangengenomen Palestijnen zijn te zien, die eveneens grotendeels ontkleed zijn.

Op een tweede foto is te zien dat vermoedelijk dezelfde gevangenen met vrachtauto's worden weggebracht.

  • Haaretz
    Palestijnse arrestanten bij Jabalia
  • Haaretz

De in Zwitserland gevestigde mensenrechtenorganisatie Euro-Med Human Rights Monitor schrijft in een bericht onder de foto van de gevangenen in het zand dat tientallen artsen, journalisten ouderen en andere ontheemden zich schuil hielden in twee schoolgebouwen in het noorden van Gaza. Ze zouden door Israëlische militairen zijn gevangengenomen en mishandeld.

Een man zei tegen de mensenrechtenorganisatie dat zeker zeven mannen zijn doodgeschoten omdat ze weigerden zich uit te kleden of andere vernederende bevelen van het leger te gehoorzamen.

Een van de gearresteerden zou de journalist Dia Kahlout zijn. Zijn zus zei tegen de mensenrechtenorganisatie dat hij gedwongen werd zijn zeven jaar oude gehandicapte dochter achter te laten. Ook zou hij hard geslagen zijn. De voormalige Griekse minister van Financiën Varoufakis maakt in een tweet ook melding van de arrestatie van Dia Kahlout.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl