De eerste vrachtwagens met hulpgoederen rijden Gaza in
NOS NieuwsAangepast

Wapenstilstand Gaza verloopt relatief rustig, deel gijzelaars vanmiddag vrij

Op de eerste dag van het afgesproken staakt-het-vuren in de Gazastrook zijn de eerste vrachtwagens met hulpgoederen het gebied ingereden. De bedoeling is dat vanmiddag de eerste Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten door Hamas. Egypte zegt dat Hamas ook onverwacht ook twaalf Thaise gijzelaars laat gaan. Thailanders werken in Israël veelal in de tuinbouw.

Het bestand ging om 06.00 uur in en duurt de komende vier dagen. Voor die tijd werd er nog hard gevochten in de Gazastrook, bleek uit rookpluimen die op webcambeelden te zien waren. Onduidelijk is of er vannacht slachtoffers zijn gevallen.

Rond 07.30 uur reden de eerste hulpvrachtwagens via Egypte de Gazastrook in. Op twee vrachtwagens stonden spandoeken met de tekst "Samen voor de mensheid". Op een ander stond: "Voor onze broeders in Gaza." Volgens het Israëlische leger zaten er in acht vrachtwagens brandstof en kookgas. Er gaan ook vrachtwagens met medische hulpgoederen naar Gaza.

Dit waren de eerste vrachtwagens die Gaza binnengingen sinds het ingaan van het staakt-het-vuren:

Eerste hulpvrachtwagens rijden Gaza binnen

Naar verwachting worden er vandaag dertien Israëlische gijzelaars door Hamas vrijgelaten. Zij worden om 15.00 uur Nederlandse tijd aan Israël overgedragen. Volgens de Israëlische krant Haaretz gebeurt dat hoogstwaarschijnlijk bij de grensovergang bij Rafah.

Ze worden dan begeleid door het Rode Kruis en opgevangen door het Israëlische leger in Egypte, waarna ze medisch onderzocht worden en kunnen bellen met hun familie. Volwassen gijzelaars wacht ook nog een verhoor door de Israëlische inlichtingendienst.

Als onderdeel van de deal laat Israël ook een groep Palestijnen vrij. Vandaag zou het gaan om 39 Palestijnse gevangenen, 24 vrouwen en 15 tienerjongens, meldt een Palestijnse functionaris aan persbureau Reuters.

Israël flyert: ga niet naar Noord-Gaza

Een paar minuten voor het bestand inging werden er boven de Gazastrook flyers uit een vliegtuig gegooid. Daarin waarschuwt het Israëlische leger Palestijnen ervoor niet naar Noord-Gaza te gaan.

Sommige Gazanen benutten de wapenstilstand om te zien hoe het met hun huizen is in het noorden, zodat ze in relatieve veiligheid de schade kunnen opnemen. Dat staat Israël niet toe; het leger beschouwt de noordelijke gebieden als oorlogsgebied.

Volgens het Palestijnse persbureau Wafa zijn er zeven mensen gewond geraakt die door het Israëlische leger werden beschoten toen ze naar het noorden wilden gaan. Israël heeft die berichten niet bevestigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl