Anwar El Ghazi
NOS VoetbalAangepast

Voetballer El Ghazi ontslagen bij Mainz na pro-Palestijnse post op sociale media

Het contract van Anwar El Ghazi bij FSV Mainz is met onmiddellijke ingang ontbonden. De oud-speler van Ajax en PSV raakte vorige week in opspraak naar aanleiding van berichten over de oorlog tussen Israël en Hamas die hij op sociale media had geplaatst.

De aanvaller was geschorst omdat hij op sociale media de omstreden zin "From the river to the sea, Palestine will be free" had geschreven. De leus wordt onder meer door Hamas gevoerd. De Palestijnse terreurgroep is uit op de vernietiging van de staat Israël. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft de leus onlangs betiteld als een oproep tot geweld.

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft inmiddels aangekondigd dat er een onderzoek naar El Ghazi wordt ingesteld, vanwege "een serieuze verdenking voor het verstoren van de publieke orde door het goedkeuren van misdaden in combinatie met het aanzetten tot haat en het verspreiden daarvan."

Verklaring Mainz buiten El Ghazi om

Mainz noemde de berichten van El Ghazi "onacceptabel". Maandag kwam de Duitse club met een verklaring dat El Ghazi berouw had getoond en zich nadrukkelijk gedistantieerd had van terrorisme. Daardoor zou hij binnenkort terugkeren in de selectie.

In Studio Voetbal vertelt correspondent Charlotte Waaijers over de achtergronden van het ontslag van Anwar El Ghazi door FSV Mainz.

Waarom is El Ghazi ontslagen? 'Ligt heel gevoelig in Duitsland'

Twee dagen later weersprak El Ghazi die verklaring en zei hij dat die buiten hem om is uitgegaan. "Mijn verklaring op 27 oktober is mijn enige en laatste verklaring aan FSV Mainz 05 en in het openbaar", zei hij toen.

El Ghazi schreef dat "mijn eerdere statements op sociale media verkeerd zijn begrepen. Ik veroordeel de moorden op alle onschuldige burgers in Palestina en Israël. Mijn sympathie ligt bij de onschuldige slachtoffers van dit conflict, ongeacht hun nationaliteit."

Mainz reageerde daarop "verrast" en met "onbegrip". El Ghazi meldde zich maandag ziek.

El Ghazi reageert

Vrijdagavond liet El Ghazi opnieuw van zich horen via sociale media: "Sta voor wat juist is, ook al betekent dat dat je alleen staat. Het verlies van mijn inkomen is niets vergeleken met de hel die is losgelaten op de onschuldige en kwetsbare mensen in Gaza."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl