Anwar El Ghazi
NOS Voetbal

El Ghazi spreekt verklaring eigen club over Gaza tegen, onbegrip bij Mainz

De controverse in Duitsland rond voetballers Anwar El Ghazi en Noussair Mazraoui is nog niet voorbij. El Ghazi nam woensdag publiekelijk afstand van een verklaring van zijn club Mainz, terwijl een oud-politicus aangifte heeft gedaan tegen Bayern München-verdediger Mazraoui.

Maandag maakte Mainz nog bekend dat El Ghazi binnenkort terug zou keren in de selectie. De aanvaller was geschorst omdat hij op sociale media de zin "From the river to the sea, Palestine will be free" had geschreven. Een leus die door sommigen als antisemitisch wordt opgevat.

Volgens Mainz had El Ghazi in diverse gesprekken met het bestuur berouw getoond en zich nadrukkelijk gedistantieerd van terrorisme. De speler beweert nu dat die verklaring buiten hem om is uitgegaan. "Mijn verklaring op 27 oktober is mijn enige en laatste verklaring aan FSV Mainz 05 en in het openbaar."

Mainz meldt in een reactie "verrast" en met "onbegrip" kennis te hebben genomen van El Ghazi's bericht. De club kondigt aan "de feiten vanuit juridisch oogpunt te onderzoeken". El Ghazi meldde zich maandag ziek en heeft sindsdien niet meer getraind.

Geen spijt

In zijn verklaring op 27 oktober schreef El Ghazi onder meer dat "mijn eerdere statements op social media verkeerd zijn begrepen. Ik veroordeel de moorden op alle onschuldige burgers in Palestina en Israël. Mijn sympathie ligt bij de onschuldige slachtoffers van dit conflict, ongeacht hun nationaliteit."

Het Instagram-bericht van El Ghazi

Ook in zijn Instagrambericht van vandaag benadrukt de 28-jarige aanvaller dat hij tegen oorlog, geweld, moorden op onschuldige burgers, discriminatie, islamofobie, antisemitisme, genocide, apartheid, bezetting en onderdrukking is. De voormalig speler van onder meer Ajax en PSV zegt geen spijt te hebben van zijn eerdere berichten.

Verder vraagt El Ghazi aandacht voor de ruim 3.000 kinderen die de afgelopen drie weken volgens de Verenigde Naties en hulporganisatie Save the Children zijn omgekomen in de Gazastrook. "Hoe kunnen we als wereld stil blijven als er elke tien minuten een kind wordt vermoord in Gaza?", vraagt El Ghazi zich af. "Dat is negen dode kinderen tijdens een voetbalwedstrijd. En het getal loopt elke dag verder op."

Door zijn disciplinaire schorsing miste de tweevoudig international van Oranje de laatste twee duels van Mainz. El Ghazi speelde sinds zijn transfervrije overstap van PSV pas drie wedstrijden voor de hekkensluiter van de Bundesliga.

Mazraoui

De Duitse krant Bild meldt dat oud-politicus Volker Beck aangifte heeft gedaan tegen Mazraoui. De verdediger van Bayern had op zijn sociale media de Palestijnen de overwinning toegewenst in het conflict met Israël.

Mazraoui in het shirt van Bayern München

De 62-jarige Beck zat 23 jaar lang namens Die Grünen in de Bondsdag, het Duitse parlement, en is directeur van het Duits-Israëlisch gezelschap en het Tivkah Instituut, dat antisemitisme bestrijdt.

"De uitspraak van Mazraoui kan alleen maar worden opgevat als een steunbetuiging aan Hamas", stelt Beck. "Het goedkeuren van misdaden tegen de menselijkheid is strafbaar."

De 25-jarige oud-Ajacied Mazraoui, die als international uitkomt voor Marokko, moest zich na zijn bericht melden bij het bestuur van Bayern. Nadat hij de clubleiding had verzekerd "elke vorm van terrorisme en elke terroristische organisatie" af te keuren, werd besloten hem niet te straffen. Mazraoui nam geen afstand van zijn eerdere bericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl