NOS NieuwsAangepast

Baudet na aanval met bierfles: 'We buigen niet en gaan door met campagne'

FvD-leider Thierry Baudet gaat door met zijn verkiezingscampagne. Dat zei hij in een toelichting over de aanval van gisteravond, waarbij hij in Groningen met een bierfles werd geslagen. "Ik vind het van het grootste belang om te laten zien dat we niet buigen en dat we doorgaan."

De politicus was gisteravond in een Gronings café voor een verkiezingsbijeenkomst toen hij werd aangevallen. Baudet werd net boven zijn oog en op zijn achterhoofd geraakt en is in het ziekenhuis behandeld aan zijn verwondingen, zei hij vanmiddag. Baudet benadrukte dat het veel slechter had kunnen aflopen. De politie meldt dat er aangifte is gedaan.

Volgens Baudet had de dader, net als de andere bezoekers, zich aangemeld voor het FvD-event in het café. Aan het eind van het programma maakte Baudet selfies met de bezoekers. De dader deed volgens Baudet of hij een selfie met hem wilde maken en sloeg met een bierflesje toen hij dichtbij stond.

Baudet reageerde vanmiddag:

Baudet reageert na aanval: 'Politieke aanslag op standpunten'

De politie heeft gisteravond de verdachte uit de gemeente Groningen aangehouden. Zijn leeftijd is niet bekendgemaakt maar hij is minderjarig. Hij zit nog vast en wordt door de politie verhoord. Over een motief is nog niets bekend.

Volgens Baudet lijkt het erop dat de aanval 'afkomstig' is van Antifa, een extreem-linkse beweging die fascisme, rechts-extremisme, rechtspopulisme en racisme bestrijdt. Buiten bij het Groningse café was gisteravond een demonstratie van Antifa, maar het is niet duidelijk of de dader ook bij die groep hoorde.

Baudet spreekt van een "politieke aanslag" op standpunten van Forum voor Democratie. "Dit precies is wat op het spel staat. Mensen die ik vertegenwoordig voelen zich ook bedreigd om voor hun mening uit te komen."

Op X lieten politici gisteravond van zich horen. Demissionair premier Rutte noemt in een post op X de aanval "totaal onacceptabel". Rutte: "Ik zei het eerder en herhaal het nu stevig: van politici blijf je af. Altijd." Ook veel lijsttrekkers veroordeelden het geweld.

Het moment dat Baudet in het café werd aangevallen:

Baudet op hoofd geslagen in Gronings café

Bijna een maand geleden werd Baudet bij een bezoek aan de Universiteit Gent op zijn hoofd geslagen met een paraplu. Hij hield daar toen een lichte hersenschudding aan over en legde zijn campagne een paar dagen stil.

Extra beveiliging

Sinds de aanval in Gent is zijn beveiliging flink opgeschroefd, zegt Baudet. "Maar kennelijk heeft er toch iets doorheen kunnen glippen. We zijn bezig met de analyse van hoe dat kan." Vanmiddag is er volgens hem overleg met de betrokken diensten over de beveiliging.

Baudet noemt de beveiliging vanuit de overheid professioneel en de samenwerking met de door zijn partij ingehuurde beveiliging goed.

Bronnen melden dat wordt gekeken of de beveiliging geïntensiveerd moet worden. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is verantwoordelijk voor het bewaken en beveiligen van politici, maar wil niets over Baudet zeggen: "Wij kunnen geen uitspraken doen over wie wel en niet wordt beveiligd."

Inzamelingsactie

Na het incident in Gent besloot Forum voor Democratie om zelf beveiligers in te huren voor Baudet en andere FvD-Kamerleden. Daarvoor hield de partij ook een inzamelingsactie.

Of Baudet nu ook persoonsbeveiliging van de politie gaat krijgen, is nog onduidelijk. Dat hangt in de eerste plaats af van de mate van dreiging, maar ook van de wensen van de persoon zelf. Een voorwaarde voor effectieve beveiliging is dat iemand die zelf ook accepteert en bereid is om mee te werken aan de benodigde maatregelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl