Deze foto is net na het incident gemaakt, de dader is tegen de grond gewerkt
NOS NieuwsAangepast

Thierry Baudet op hoofd geslagen bij ingang Universiteit Gent, lezing doorgegaan

Politicus Thierry Baudet is voor aanvang van een lezing op de Universiteit Gent op zijn hoofd geslagen door een man, die daarna is opgepakt. De man heeft Baudet geslagen met een opvouwbare paraplu.

Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter was bij het incident. Op een video die hij heeft gedeeld op X is te zien dat de FVD-leider wordt geraakt op het moment dat hij het gebouw van de universiteit binnenloopt.

Thierry Baudet krijgt klap op hoofd in Gent

In het NPO Radio 1-programma Langs de Lijn en Omstreken zegt Baudet dat het naar omstandigheden goed gaat, maar dat hij "een behoorlijke bult" op zijn hoofd heeft. "Ik heb mijn lezing kunnen geven nadat ik even achter een glaasje water heb gedronken. Maar het is natuurlijk heel naar dat dit gebeurd is."

De politicus zegt dat het op een "hinderlaag" leek. "Ik werd aan de ene kant afgeleid en toen sprong iemand vanaf de linkerkant op me af met, wat later bleek, een paraplu. Het ging heel snel."

De lezing begon iets na de geplande tijd van 20.00 uur. Volgens de Belgische nieuwssite VRT hadden ongeveer 300 mensen een kaartje.

Antifascistische boodschap

Op beelden is te horen dat de dader na het slaan met de paraplu, naar het lijkt in het Oekraïens, "nee tegen fascisme, nee tegen Poetinisme" roept tegen Baudet.

Baudet heeft zich in het verleden regelmatig pro-Russisch uitgelaten, onder andere over het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17. Vlak voor de inval van Rusland in Oekraïne noemde Baudet Poetin "de leider van conservatief Europa. Prachtige vent."

Lezing doorgegaan

VRT-journalist Ward Schouppe zag het incident gebeuren. Hij zegt dat er veel journalisten en politieagenten bij de universiteit waren op het moment dat Baudet arriveerde. Een uur daarvoor protesteerden in het centrum van Gent, niet ver van de universiteit, ongeveer twintig mensen tegen de komst van de politicus. Volgens Schouppe hadden zij een Oekraïense vlag bij zich.

De Vlaamse journalist zegt dat Baudet schreeuwde op het moment van de aanval, maar dat de klap zelf leek mee te vallen. "Hij liep me voorbij met zijn hand op zijn hoofd, maar voor zover ik kon zien was hij niet gewond."

De Forum-leider op de lezing in Gent

Voorafgaand aan het bezoek van Baudet aan de Gentse universiteit was er al gedoe over de lezing, die was georganiseerd door de conservatieve studentenvereniging KVHV. De universiteit zag de lezing liever niet doorgaan vanwege incidenten met eerdere gastsprekers. Maar de Raad van State oordeelde dat de veiligheid wel gegarandeerd kon worden en dat de universiteit haar voorzieningen ter beschikking moest stellen voor de lezing.

'Volstrekt onaanvaardbaar'

Op X spreken veel politieke partijen in de Tweede Kamer hun verontwaardiging uit over het incident. "Onaanvaardbaar", "onacceptabel" en "ongehoord", zeggen bijvoorbeeld VVD, CDA, ChristenUnie, BBB, PVV, GroenLinks/PvdA, NSC, ChristenUnie en Denk.

Er wordt van uit gegaan dat de actie een politieke reden heeft. "Volstrekt onaanvaardbaar wat Thierry Baudet vanavond is overkomen. Geweld mag nooit worden getolereerd. Het vrije woord moet worden beschermd en de dader vervolgd", zegt GroenLinks/PvdA-leider Timmermans.

"Geweld is altijd onacceptabel en hier helemaal omdat het bedoeld is om de vrijheid van meningsuiting van Thierry Baudet in te perken", laat Omtzigt van NSC weten. En VVD-leider Yesilgoz zegt: "Woorden bestrijd je met woorden. Nooit met geweld. Absoluut onacceptabel dit."

Ook premier Rutte reageert in soortgelijke termen.

De partijen wensen Baudet ook veel sterkte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl