Slachtoffer Jurgen Damen wordt op het Erasmus MC herdacht
NOS Nieuws

Dit is wat we nu weten over de schietpartijen in Rotterdam

Er is vandaag meer bekend geworden over de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam. Hij zit in volledige beperkingen. Dat betekent dat hij alleen met zijn advocaat contact mag hebben. Volgens de politie is het waarschijnlijkste scenario dat Fouad L. gericht handelde. Op de twee plekken waar hij zijn slachtoffers maakte, wordt nog onderzoek gedaan.

In het Erasmus MC, waar hij docent Jurgen Damen doodschoot, kwam hij anderen tegen die hij met rust liet. Een getuige vertelde dat L. "aan het schreeuwen was dat we weg moesten", maar dat hij hen niets deed. Wel dreigde hij met een vuurwapen.

Ymke kreeg wapen op zich gericht in Erasmus MC: 'Ik was doodsbang'

Het Erasmus MC was door het OM eerder dit jaar per brief geïnformeerd dat L. een verleden had van dierenmishandelingen en ander verontrustend gedrag.

Daarop besloot het Erasmus MC dat psychologisch onderzoek nodig was voordat L. eventueel in aanmerking zou komen om het diploma voor basisarts te ontvangen, vertelde de onderwijsinstelling vandaag. Volgens het Erasmus MC beloofde L. aanvankelijk mee te werken, maar deed hij dat niet.

Politie brengt examencommissielid in veiligheid

Vandaag werd ook bekend dat de politie gisteren een van de commissieleden die besluiten over toekenning van de diploma's in veiligheid heeft gebracht in het Erasmus MC. "De politie ontving tijdens de zoekactie signalen dat de dader het gemunt had op de examencommissie." Het gaat waarschijnlijk om de voorzitter van de examencommissie. Wat de relatie tussen de doodgeschoten docent Damen en L. was, zegt de universiteit niet.

Uit berichten die de verdachte zeer waarschijnlijk zelf plaatste op internetforum 4Chan blijkt dat hij woedend was op de universiteit. Hij beweerde dat er een excuus werd gezocht om hem weg te sturen en dat hij daarom tot alcoholisme verviel. Hij noemde de naam van Damen niet, maar wel die van een andere docent die het volgens hem op hem gemunt had.

Bekijk een reconstructie van de gebeurtenissen in Rotterdam:

Reconstructie schietpartij Rotterdam: hoe Fouad L. drie mensen doodschoot

Ook schreef hij op het internetforum waarschijnlijk over de buurvrouw die hij doodschoot in haar woning. Hij beklaagde zich over de vrouw die er volgens hem voor verantwoordelijk was dat hij werd aangehouden "omdat ik te wild met mijn hond speelde".

Daarnaast liet hij zich in zijn berichten regelmatig racistisch uit. Hij gebruikte racistische termen voor zwarte mensen en gebruikte een denigrerende term voor witte vrouwen met een zwarte partner. Daarbij noemde hij zijn buurvrouw ook.

Condoleanceregister

Ondertussen wordt op meerdere plekken in de stad gerouwd. Bij het huis waar de 39-jarige Marlous en haar 14-jarige dochter Romy werden gedood, werd door buurtbewoners gerouwd. Burgemeester Aboutaleb kwam daar langs om met hen te spreken. De gemeente heeft in een pand aan de Looiershof een condoleanceregister geopend. Dat staat tegenover het huis waar de eerste schietpartij plaatsvond.

Op de horecavakschool, waar het 14-jarige meisje naar school ging, werden vanochtend kaarsjes gebrand. Ook bij de huisartsenpraktijk in de wijk Katendrecht zijn bloemen gelegd. Daar werkte de doodgeschoten Damen twee dagen per week als huisarts. En in het Erasmus MC is een gedenkplaats ingericht waar ook steeds meer bloemen liggen.

Rouwbanden

Dit weekend wordt ook bij de voetbalwedstrijden van de Rotterdamse Eredivisie-clubs stilgestaan bij de schietpartijen. De spelers van Feyenoord dragen morgen in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles rouwbanden ter nagedachtenis aan de slachtoffers en er wordt een minuut stilte gehouden.

Ook Sparta en Excelsior dragen rouwbanden. De 39-jarige Marlous liep in 2004 stage bij Sparta.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl