NOS Voetbal

Controle bij Ajax faalt: 'Niet moeilijk te achterhalen dat Mislintat belangen had'

Beleggersclub over Ajax: 'Iedere transfer zal nu onderzocht moeten worden'

"Het was niet heel moeilijk te achterhalen dat deze man belangen had. De controlefuncties bij Ajax, dat merken we al een tijd, verdwijnen in een soort Bermuda-driehoek, je weet nooit wie waar verantwoordelijk voor is."

Joost Schmets, woordvoerder van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), is hard in zijn oordeel over de bestuurlijke wanorde die er volgens hem bij Ajax heerst. De Amsterdammers bleken niet op de hoogte van de link tussen technisch directeur Sven Mislintat en het Duitse zaakwaarnemerskantoor dat Borna Sosa bijstaat, de linksback die deze zomer van VfB Stuttgart naar Ajax verkaste.

Het zaakwaarnemerskantoor bleek aandelen in een privébedrijf van Mislintat te bezitten, iets waarop Ajax door de NOS gewezen moest worden. Andere beursgenoteerde bedrijven hebben hun zaakjes wat dat betreft een stuk beter op orde, weet Schmets.

"Dat is iets wat je in de beursgenoteerde wereld heel strak geregeld ziet. Daar is Ajax professioneel niet op het goede niveau. Er is geen continuïteit en geen duidelijk plan voor de lange termijn."

Omdat Ajax een beursgenoteerd bedrijf is, is de club gebonden aan regels. Regels waaraan de club zich volgens Schmets niet altijd nauwkeurig houdt. "Een van die regels is, dat als er een belangenverstrengeling dreigt, dat gemeld moet worden bij de raad van commissarissen (rvc) van de club. Als dat niet gemeld is, en dat zal uit onderzoek moeten blijken, dan is dat wel een punt."

De perikelen rondom Mislintat zouden de technisch directeur zomaar de kop kunnen kosten. Volgens Schmets moet nu iedere transfer onderzocht worden en als daaruit blijkt dat er nog meer ontoelaatbare dingen zijn gebeurd, die niet gemeld zijn, zal dat een behoorlijke deuk in het vertrouwen tussen rvc en Mislintat opleveren.

Schmets: 'Ajax zal duidelijk moeten maken hoe er omgegaan is met tegenstrijdige belangen'

Maar volgens Schmets is daarmee niet de druk van de ketel in de hoofdstad. "De rvc had hier bovenop moeten zitten. Uit het onderzoek zou moeten komen wat hun taak is geweest en hoe zij hier de risico's die er waren, geprobeerd hebben af te zwakken."

'Sportwereld is aparte wereld'

Ajax zou als argument kunnen gebruiken dat dit nu eenmaal is hoe het gaat in de sportwereld. Dat daar mensen met voorkennis werken die hun netwerk aanspreken om spelers te halen. Maar volgens Schmets gaat die vlieger niet op.

"De sportwereld is een aparte wereld, maar Ajax is een beursgenoteerd bedrijf. Daar zit een ander toezicht op. Ajax zal duidelijk moeten maken hoe er omgegaan is met de tegenstrijdige belangen. Het gevaar is dat Ajax benadeeld wordt omdat een bestuurder een overeenkomst sluit waaruit hijzelf of een zakenpartner voordeel haalt."

Volgens de woordvoerder zou dat in het nadeel kunnen zijn van aandeelhouders. "Er zijn duidelijke regels voor. Als je die overtreedt, dan is het vertrouwen vaak weg en in de beursgenoteerde wereld is vertrouwen alles."

"Het aandeel Ajax wordt al niet als een serieuze belegging gezien. Het is een emotie-aandeel, maar dit maakt het er niet veel professioneler op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl