Inwoners uit Nagorno-Karabach bij een grensovergang
NOS Nieuws

Armenië: ruim 80 procent van inwoners Nagorno-Karabach gevlucht

Ruim 100.000 mensen zijn vanuit Nagorno-Karabach naar Armenië gevlucht, zeggen de Armeense autoriteiten. Dat zou betekenen dat ruim 80 procent van de bevolking de regio heeft verlaten.

Bij de eendaagse oorlog vorige week viel Azerbeidzjan de etnisch-Armeense enclave binnen. Daarbij zijn volgens een mensenrechtenorganisatie in Nagorno-Karabach honderden doden en gewonden gevallen. De bevolking ziet zich genoodzaakt te vluchten uit vrees voor etnische zuivering.

Een gestage stroom aan vluchtelingen trekt sindsdien richting Armenië. Vandaag nam het aantal "gedwongen ontheemden" dat aankomt in Armenië zichtbaar af, zegt een woordvoerder van de Armeense regering.

Hulp en donaties

Armenië heeft de Europese Unie inmiddels om hulp gevraagd bij de opvang van de vluchtelingen in het land, zegt de persdienst van de Italiaanse premier Meloni. Het gaat volgens Italië vooral om hulp bij het organiseren van tijdelijke onderkomens en het leveren van medische hulpmiddelen.

De Verenigde Naties sturen een hulpmissie naar Nagorno-Karabach. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNCHR zijn veel van de vluchtelingen uitgeput en hebben ze dringend hulp en voedsel nodig.

Het Armeense ministerie van Financiën heeft een bankrekening geopend voor mensen die geld willen doneren om de vluchtelingen te voorzien van huisvesting, voedsel, medicijnen en andere basisvoorzieningen.

Meer dan 20.000 van de vluchtelingen zijn minderjarig. Bijna 700 van hen zijn inmiddels ingeschreven bij onderwijsinstanties, meldt het Armeense ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Einde Nagorno-Karabach

Nagorno-Karabach wordt internationaal niet erkend als onafhankelijke staat, maar de regio in Azerbeidzjan had wel een eigen regering en werd voornamelijk bevolkt door etnische Armeniërs. De zelfverklaarde republiek houdt per 1 januari officieel op te bestaan.

De afgelopen maanden werd de toegangsweg van Armenië tot Nagorno-Karabach, de Lachin-corridor, door Azerbeidzjan geblokkeerd. De inwoners waren daardoor afgesloten van de buitenwereld en hadden grote tekorten aan voedsel en medicijnen.

Azerbeidzjan zegt dat het de regio wil re-integreren in het land en belooft de rechten van de Armeniërs te respecteren, maar het grootste deel van de inwoners heeft daar geen vertrouwen in. Nu het grootste gedeelte van de Karabachers is weggevlucht en de zelfverklaarde republiek wordt opgeheven, is de kans klein dat zij ooit zullen terugkeren naar hun huizen.

Gearresteerde leiders

Armenië heeft het Internationaal Gerechtshof gevraagd Azerbeidzjan te dwingen zijn troepen terug te trekken uit het gebied en om geen straffen op te leggen aan huidige of voormalige politieke vertegenwoordigers of militair personeel van Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan lijkt dat wel van plan te zijn.

Zo werd David Babayan, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Nagorno-Karabach en huidig adviseur van de Karabachse president, gisteren gearresteerd. Eerder had hij op sociale media geschreven dat hij op de zwarte lijst stond en dat hij zich wilde aangeven.

Babayan is niet de eerste politieke leider die is gearresteerd. Ruben Vardanyan, voormalig leider in Nagorno-Karabach, werd eerder deze week al aangehouden bij de grens toen hij naar Armenië probeerde te vluchten. Ook twee andere functionarissen zijn gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl