Een lichaam ligt in een pickup-truck in de stad Derna
NOS NieuwsAangepast

Duizenden Libiërs in massagraven, Nederland biedt hulpteam aan

In de Libische kuststad Derna zijn duizenden doden begraven in massagraven, melden functionarissen in het oosten van het land. Nog eens duizenden mensen worden vermist na de overstromingen veroorzaakt door storm Daniel. Volgens de regering in het oosten kan het dodental oplopen tot 20.000.

Door de ingewikkelde politieke situatie is het moeilijk om betrouwbare informatie te krijgen over de situatie in het land en het aantal slachtoffers. De regering in het oosten, waar de ramp plaatsvond, heeft sinds gisteren geen nieuwe update gegeven en houdt 5300 dodelijke slachtoffers aan. De regering in het westen meldt 7000 doden. De regering van premier Dbeibah zegt ook dat er 300 mensen gered zijn, onder wie 13 kinderen.

Diverse EU-landen hebben Libië hulp geboden. Nederland wil een team van ICT'ers, logistiek experts en landmeetkundigen sturen. Zodra dit aanbod wordt geaccepteerd door Libië kan de Nederlandse ploeg vetrekken. Italië heeft aangeboden een duikploeg te sturen en de Fransen een ploeg zorgverleners.

Rivaliserende regeringen

De twee rivaliserende regeringen in Libië hebben contact met elkaar en vragen beide om internationale hulp, zei een medewerker van de Verenigde Naties tegen de BBC. De internationaal erkende regering in het westen en die in het oosten zouden de hulp in het land samen willen coördineren.

Ondanks het grote aantal slachtoffers komt de noodhulp in het land door de twee strijdende regeringen moeilijk op gang.

Grootschalige verwoesting in kuststad Derna

Sinds de val van dictator Kadhafi in 2011 woedt er een machtsstrijd in Libië. De regering van premier Dbeibah zetelt in de hoofdstad van het land, Tripoli. Daarnaast is er in het oosten de niet-internationaal erkende regering van premier Hamad. Feitelijk ligt de macht daar in handen van generaal Haftar.

Noodhulp

"De uitdaging is nu met om de internationale gemeenschap ook echt te voldoen aan het verzoek van de regeringen", zegt Tauhid Pasha van VN-migratieorganisatie IOM tegen de BBC. "De steun moet heel, heel snel worden opgeschaald en daarvoor hebben we geld nodig."

Het Rode Kruis in Nederland heeft gironummer 7447 geopend voor de slachtoffers van de overstromingen. De organisatie laat weten dat er dringend medische hulp nodig is. Ook zijn hygiëneproducten van belang, omdat vervuild water tot ziekte-uitbraken kan leiden.

Verwoesting in Libië vanuit de lucht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl