Vrouwen in Al Haouz
NOS Nieuws

Angst voor misbruik en ontvoering van meisjes in aardbevingsgebied Marokko

In Marokko zijn er zorgen over het lot van kinderen en vrouwen in het aardbevingsgebied. Op beelden, die volop gedeeld worden op sociale media, is te zien dat ze worden lastiggevallen. Zo worden ze aangerand of overgehaald om te trouwen met een vreemde man en in een andere regio een nieuw leven te beginnen. De Marokkaanse overheid heeft een noodnummer gelanceerd en komt met maatregelen om weeskinderen in het aardbevingsgebied beter te beschermen.

"Wat een mooie meid ben je, wil je met me mee naar Casablanca? Ik zal met je trouwen." Het is een van de filmpjes die veel commotie veroorzaken op Instagram. Een man probeert op deze manier een meisje uit El Haouz over te halen met hem mee te gaan. Het filmpje is inmiddels niet meer te vinden op de Instagrampagina die het publiceerde, maar wordt door verschillende activisten aangehaald.

Daarnaast waren er volgens Marokkaanse media verschillende berichten op sociale media waarin mannen worden opgeroepen om naar het aardbevingsgebied te reizen om meisjes te beschermen door met ze te trouwen.

Tips vanuit vrouwenorganisaties voor kinderen en vrouwen in het aardbevingsgebied

Vrouwenrechtenorganisatie Kif Mama Kif Baba schrijft in een verklaring: "Het zijn duivels, die de kwetsbaarheid van kinderen die getroffen zijn door een aardbeving misbruiken voor hun eigen ontspoorde, ziekelijke en seksuele neigingen." Ook is het platform bang voor ontvoering en aanranding van kinderen. Ze vraagt de overheid om in actie te komen.

Dat deed de overheid gisteren met de lancering van een gratis noodnummer. Verder biedt de vereniging van advocaten gratis bijstand aan slachtoffers. Ook kondigde koning Mohammed VI aan dat weeskinderen in het gebied per direct 'onder bescherming van de natie' vallen.

Wat dat precies betekent voor de weeskinderen in El Haouz is niet duidelijk, maar de aankondiging verwijst naar een wetsartikel waarin gesproken wordt over "morele bescherming en materiële hulp".

Verdachte opgepakt

De nationale commissie ter bescherming van mensenhandel zegt in een verklaring dat ze verschillende beelden heeft geverifieerd. Dat heeft ertoe geleid dat iemand die naar het aardbevingsgebied wilde reizen om daar kinderen te misbruiken, is opgepakt, zo meldt de Marokkaanse politie.

Bij de aardbeving een week geleden kwamen zeker 2862 mensen om het leven. Volgens Unicef zijn zeker 100.000 kinderen getroffen. Dat zijn kinderen die omkwamen of gewond raakten, of kinderen die hun huis of familie zijn kwijtgeraakt. Ook lijden kinderen eronder dat cruciale voorzieningen, zoals ziekenhuizen en scholen, zijn vernietigd. Er zijn geen meldingen van kinderen die ontvoerd zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl