Zware schade in Mzouda, ten westen van Marrakech
NOS NieuwsAangepast

Dodental door aardbeving Marokko opgelopen tot boven de 2000

In Marokko is het dodental als gevolg van de aardbeving opgelopen tot boven de 2000. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Marokko zijn er zeker 2012 mensen om het leven gekomen. De meeste mensen zijn omgekomen in de provincies Al Haouz (1293) en Taroudant (452). Ook zijn er zeker 2059 gewonden.

De verwachting is dat het dodental verder zal oplopen. Reddingswerkers hebben veel moeite om verschillende zwaar getroffen afgelegen gebieden te bereiken. In het stadje Asni, zo'n 40 kilometer ten zuiden van Marrakech, zijn vrijwel alle woningen beschadigd en slapen mensen noodgedwongen op straat. Ook in andere bergdorpen in de buurt van het epicentrum is veel schade.

Op veel plaatsen is de ravage enorm, en is de wanhoop groot:

Verwoesting en wanhoop: de aardbeving in Marokko in beeld

Ook elders brengen mensen opnieuw de nacht door in de buitenlucht. In de stad Marrakech zelf slapen honderden mensen op straat, uit vrees voor een naschok of schade aan het huis. Onder meer op het centrale plein Djemaa el Fna slapen mensen buiten.

Een 51-jarige man zegt tegen persbureau Reuters dat er in de muren van zijn huis scheuren zitten. "Ik kan daar niet slapen. Ik vraag de autoriteiten om een deskundige in te schakelen, die kan bepalen of ik kan terugkeren naar mijn huis. Als het gevaarlijk is, keer ik niet terug."

Nationale rouw

De beving was vrijdagavond even na 23.00 uur lokale tijd (middernacht in Nederland) en had volgens de Marokkaanse geologische dienst een kracht van 7,2. De Amerikaanse geologische dienst noemt een kracht van 6,8. Zo'n twintig minuten later was er nog een naschok met een kracht van 4,9.

Marokko heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De Marokkaanse vlag zal de komende dagen halfstok worden gehangen. Koning Mohammed VI zei gisteravond in een verklaring dat er gezorgd zal worden voor eten, schoon drinkwater, tenten en dekens.

In het dorp Tafeghaghte, ten zuidwesten van Marrakech, wordt een ezel ongedeerd onder het puin vandaan gehaald

Vanuit de hele wereld heeft Marokko inmiddels hulp aangeboden gekregen, onder meer van Turkije. Dat land werd eerder dit jaar getroffen door een zware aardbeving, waardoor tienduizenden mensen om het leven kwamen. Ook onder meer Duitsland, Frankrijk, Israël en Qatar hebben hulp aangeboden.

President Biden (VS) zegt dat de Amerikanen klaar staan om "alle noodzakelijke hulp aan het Marokkaanse volk te bieden". Nederland heeft 5 miljoen euro voor de hulpverlening beschikbaar gesteld. "We blijven natuurlijk kijken wat Nederland nog meer kan doen", meldde demissionair minister Schreinemacher gisteren.

Rivaal Algerije heeft aangeboden zijn luchtruim te openen voor medische vluchten en vluchten met hulpgoederen. Algerije verbrak zijn diplomatieke banden met Marokko twee jaar geleden. Ook zegt het land hulp te willen leveren, als Marokko dat vraagt.

Mensen rond een kampvuur in Moulay Brahim, in de provincie Al Haouz

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl