NOS Sport

Hari trekt zich vlak voor gevecht terug vanwege aardbeving in Marokko

Hari voelt zich niet in staat te vechten, Glory schenkt opbrengst aan Marokko

Het had een glorieuze comeback moeten worden voor kickbokser Badr Hari, maar vlak voordat de Marokkaanse Amsterdammer het in Parijs op zou nemen tegen James McSweeney, liet een geëmotioneerde Hari weten dat hij niet in actie zou komen.

Door de aardbeving in Marokko van vrijdagavond achtte Hari (38) zichzelf niet in staat om te gaan vechten tegen de 42-jarige Engelsman. In het Arabisch sprak hij het publiek in Parijs toe.

"Ik kom terug naar Parijs en ik zweer het bij God dat ik jullie de beste partij ooit geef", zei Hari. "Maar nu: Marokko, voor het land, God en de koning. Vergeef ons en bid voor de slachtoffers."

De trainer van Hari, Mike Passenier, gaf voor de camera van Videoland uitleg over het afzeggen van zijn pupil. "Door die aardbeving is het niet gepast om te gaan vechten voor amusement, terwijl mensen vechten voor hun leven of het leven van hun familie."

"Daar komt het op neer. Badr zegt: Dan steun ik liever mensen in Marokko dan dat ik een paar mensen vermaak voor geld. Dat maakt mij geen beter mens", aldus Passenier.

Aan het begin van het kickboksgala werd er een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving.

Minuut stilte voor slachtoffers aardbeving Marokko bij kickboksgala met Badr Hari

Hari tegen McSweeney had het hoofdgevecht moeten worden van het evenement in Parijs, waar de overige acht kickbokspartijen wel doorgingen. Met ruim 4.000 toeschouwers was het evenement uitverkocht.

Opbrengst naar Marokko

Glory-directeur Scott Rudmann beloofde dat de opbrengst van het evenement naar de slachtoffers van de aardbeving zou gaan. "We komen snel weer terug in Parijs en zorgen dat het evenement dan nog groter is", zei Rudmann. "En Hari zal ook terugkeren in de ring."

Vorig jaar leek Hari na zijn zevende partij zonder zege zijn afscheid van de sport aan te kondigen, maar daar kwam hij later op terug. In het gevecht tegen McSweeney had hij gehoopt zich voor het achtmanstoernooi aan het einde van het jaar te plaatsen.

McSweeney vertelde begrip te hebben voor het besluit van Hari. "Deze sport kun je niet beoefenen als je met je hoofd ergens anders bent. Natuurlijk zijn er veel belangrijkere dingen in de wereld, daarom respecteer ik zijn beslissing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl