NOS Sport

Wel of geen regenbanden bij GP Zandvoort? Hi-tech-systeem helpt Formule 1

De Grand Prix van Nederland belooft geen zonovergoten spektakel te worden deze week. Sterker, de weergoden hebben een nat weekend in petto voor de Formule 1-coureurs en de honderdduizenden toeschouwers in Zandvoort. Hoe gaat het Formule 1-circus daar mee om?

Natuurlijk zijn ze in de Formule 1 wel wat gewend als het om regen gaat. Een nat circuit zorgt immers voor spektakel met veranderende tactieken, regenbanden voor de racewagens en bij de coureurs zijn andere kwaliteiten vereist. Max Verstappen draait bijvoorbeeld zijn hand niet om voor een kletsnatte race, hoe groter de uitdaging hoe beter.

Lewis Hamilton

Het is voor de betrokkenen - de organisatie, de teams en ook de media - van wezenlijk belang dat de weersvoorspellingen zo snel en zo accuraat mogelijk gedaan worden.

Maar het is voor de organisatie ook belangrijk om over die informatie te beschikken om zo de veiligheid van het publiek te kunnen waarborgen, bij de voorspelling van extreem weer bijvoorbeeld.

Meteo France Sports

Hoe kan de Formule 1 onzekere weeromstandigheden het beste onder controle houden? De organisatie werkt daarvoor samen met Meteo France Sports, dat ongeveer tien dagen voor aanvang van een grand prix de weersvoorspellingen in kaart brengt.

Drie medewerkers van het weerbedrijf arriveren doorgaans op de maandag voor een raceweekend op het circuit en zijn verantwoordelijk voor de installatie van een mobiel weerstation, zo legde Paul Abeillé van Meteo France Sports in 2022 uit aan de Franse racewebsite f1only.fr.

Het is een geavanceerd systeem, dat zeer lokaal kan worden ingezet, en dat elke wolk van betekenis kan analyseren op eventuele regen- of onweersactiviteit.

De meest voor de hand liggende locatie voor zo'n weerstation is logischerwijs op een zo hoog mogelijk gelegen plek, vaak het dak van een nabijgelegen hotel.

Geavancheerd systeem

"Deze radar maakt het mogelijk om met zeer hoge precisie de geringste neerslag te detecteren binnen een straal van 20 tot 30 kilometer rond het circuit en tot 80 kilometer bij zware regenval", aldus Abeillé.

Meteo France Sports maakt via een speciale website de weervoorspellingen beschikbaar. Volgens Abeillé kan een regenbui met een vertragingstijd van ongeveer 35 seconden worden gedeteceerd.

Meteo France Sports maakt rondom een grand prix een variëteit aan informatie beschikbaar, zoals onder meer het risico op neerslag, de luchttemperatuur, de baantemperatuur, de luchtdruk en de snelheid en richting van de wind.

Het zijn allemaal parameters waar raceteams op moeten anticiperen om de coureurs zo goed mogelijk te kunnen laten presteren.

GP op Zandvoort bij de NOS

Volgens autosportfederatie FIA zijn er geen speciale protocollen waarbij races worden stilgelegd vanwege de regen. De door hevige regenval afgeblazen Grand Prix van Spa-Francorchamps in 2021 is een recent voorbeeld van hoe groot de invloed het weer op een Formule 1-race kan hebben.

"We hebben geen documenten die voorschrijven wanneer een race precies wordt afgeblazen. Geen enkele situatie is namelijk identiek", vertelt de FIA in een desgevraagde reactie aan de NOS. "Er zijn zoveel factoren. Een vrije training blaas je bijvoorbeeld minder snel af vanwege opspattend water dan gedurende een race."

"De wedstrijdleider en de veiligheidsadviseur werken samen tijdens een race en nemen op basis van alle beschikbare data een beslissing over de veiligheid voor iedereen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl