liveblog
WK atletiek
NOS SportAangepast

Nederland sluit WK atletiek af met vijf medailles • Wereldtitel estafettekwartet

Slotdag WK atletiek, met in het avondprogramma:

Updates ontvangen op je mobiel? Klik op het belletje

liveblog gesloten

Medailles zijn binnen, tot volgend jaar!

De laatste gouden medaille is binnen. En daarmee sluiten wij het liveblog af. Tot volgend jaar!

Stralende estafettevrouwen ontvangen gouden medaille

Nederland achtste in medailleklassement

Nederland sluit de WK atletiek in Boedapest af met vijf medailles: twee goud, één zilver en twee brons. Daarmee staat Nederland achtste in het medailleklassement, dat gewonnen wordt door de Verenigde Staten met twaalf goud, acht zilver en negen brons.

De Nederlandse medailles werden gehaald door Femke Bol (goud op 400 meter horden), 4x400 meter estafetteploeg (goud), Sifan Hassan (zilver op 5.000 meter, brons op 1.500 meter) en Anouk Vetter (brons op de zevenkamp).

De Nederlandse estafettevrouwen

4x400 estafette | Vermoeide Bol: 'Dit keer heb ik ze!'

Femke Bol vertelt dat ze wel wat moe was op de slotdag van de WK atletiek, maar zo zag het er niet uit tijdens de race. In haar laatste meters perste ze er nog een gigantische versnelling uit.

Met de finish in zicht, toen ze nog op de derde plaats lag, spookte haar val op de gemengde estafette nog wel even door haar hoofd. "Ik dacht: nee, dit keer heb ik ze. Ik ga blijven lopen, ik ga het halen."

Bol was 'wel moe' maar bleef nu staan in estafettefinale: 'Ik dacht: ik ga blijven lopen'

4x400 estafette | Nationaal record

De 3.20,72 van de Nederlandse vrouwen was niet alleen goed voor de wereldtitel, maar ook voor een nieuw Nederlands record. Het oude record stond op 3.20,87.

Estafettevrouwen

4x400 estafette | Zo zag de gouden estafetterace eruit

Lieke Klaver vertelt voor de camera dat ze eigenlijk niet zo goed meer weet hoe de race ging. Nou, die gouden race zag er zo uit:

Met fabuleuze eindsprint Bol pakt Nederland wereldtitel 4x400 meter

4x400 estafette | Race van de mannen

Terwijl de vrouwen een ererondje lopen, kijken wij nog even terug naar de finale van de mannen.

Estafettemannen komen niet in de buurt van medailles 4x400 meter estafette

4x400 estafette | Fabuleuze eindsprint Bol

Na startloopster Eveline Saalberg, die zich helemaal leeg liep, een sterke 400 meter van Lieke Klaver gevolgd door een eveneens sterk rondje van Cathelijn Peeters krijgt Femke Bol het stokje. Nederland ligt dan op de derde positie. Er lijkt niet meer in te zitten dan dat, maar dan volgt een fabuleuze eindsprint van de wereldkampioene op de 400 meter horden. Ze haalt Groot-Brittannië en zelfs Jamaica nog in en klokt 3.20,72.

Femke Bol

4x400 estafette | Goud voor Nederland

Nederland sluit de WK atletiek af met goud op de 4x400 meter estafette. Eveline Saalberg, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters en Femke Bol verslaan in de finale Jamaica (zilver) en Groot-Brittannië (brons).

4x400 estafette | Nederland voorgesteld

De Nederlandse vrouwen worden voorgesteld aan het publiek in het stadion: Eveline Saalberg, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters en Femke Bol.

In de finale hoeven ze in elk geval niet af te rekenen met de Verenigde Staten. Dat team werd gediskwalificeerd in de series, omdat ze het stokje hadden doorgegeven buiten het daarvoor bestemde wisselvak.

De Nederlandse vrouwen

4x400 estafette | Geen medaille Nederland

De Nederlandse estafettemannen zijn er niet in geslaagd een medaille te veroveren op de 4x400 meter estafette. Het goud is voor het oppermachtige Amerikaanse team.

Isayah Boers neemt de eerste 400 meter voor zijn rekening. Hij geeft het stokje over aan Terrence Agard, die heel sterk loopt en op weet te schuiven van de achtste naar de vijfde positie. Ramsey Angela is de derde loper voor Nederland en heeft het moeilijk in zijn 400 meter. Slotloper Isaya Klein Ikkink kan dan niet veel meer goedmaken en komt als zevende over de finish in 3.00,40 minuten.

De Verenigde Staten klokken als winnaar 2.57,31. Het zilver is voor Frankrijk, dat dit WK atletiek nog geen enkele medaille wist te veroveren. Groot-Brittannië grijpt het brons.

4x400 estafette | Daar is Nederland

De Nederlandse mannen, Isayah Boers, Terrence Agard, Ramsey Angela en Isaya Klein Ikkink, worden voorgesteld aan het publiek in Boedapest. Het is de eerste keer dat Nederland in de WK-finale staat van de 4x400 meter estafette.

De Nederlandse estafettemannen

Speerwerpen | Goud voor Chopra

Neeraj Chopra zorgt voor de eerste Indiase medaille van dit WK atletiek. De 25-jarige Indiër werpt zijn speer in de finale het verst: 88,17 meter. Het zilver is voor Arshad Nadeem uit Pakistan met een afstand van 87,82, Jakub Vadlejch uit Tsjechië pakt het brons met 86,67 meter.

Een verrassing is het niet dat Chopra goud pakt. Dat deed hij namelijk ook al bij de Olympische Spelen van Tokio. Dat olympisch goud was historisch, want hij werd daarmee de eerste Indiase olympisch kampioen in de atletieksport sinds de onafhankelijk van India in 1947.

Neeraj Chopra

4x400 estafette | Hoe loop je de perfecte estafette?

Nog tien minuten en dan staan de estafettemannen aan de start van de 4x400 meter. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, de perfecte estafette lopen? Een halfjaar geleden gingen we bij Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Jochem Dobber en Isayah Boers langs. Zij laten onder andere zien wat er komt kijken bij het wisselen en het stokje doorgeven.

De perfecte estafette loop je zo | How to... Atletiek

800 meter | Bekijk hier hoe Moraa de wereldtitel greep

Moraa verrast titelverdedigster Mu en grijpt WK-goud op 800 meter

4x400 estafette | Op weg naar het stadion

De Nederlandse mannen zitten in het busje dat ze naar het stadion zal rijden. De finale start over zeventien minuten.

Nederlandse estafettemannen

5.000 meter | Bekijk hier hoe Ingebrigtsen won

Met ultieme eindsprint prolongeert Ingebrigtsen wereldtitel 5.000 meter

4x400 estafette | Nederlandse vrouwen maken zich klaar

De Nederlandse vrouwen maken zich op de warming-upbaan klaar voor de finale van de 4x400 meter estafette. De camera die dat wil vastleggen wil vooral Femke Bol goed in beeld brengen. "Ik vind dit helemaal niks", laat de wereldkampioene 400 meter horden duidelijk weten.

De finale begint om 21.50 uur en is het slotnummer van de WK atletiek in Boedapest.

Estafetteploeg maakt zich klaar voor laatste finale, Bol vindt camera 'helemaal niks'

800 meter | Moraa laat Kenianen dansen

Direct nadat Moraa de wereldtitel heeft veroverd op de 800 meter, doet de Keniaanse ploeg een vreugdedansje.

Dansende Kenianen vieren gouden medaille Moraa op 800 meter

800 meter | Moraa verrast met goud

Athing Mu lijkt hard op weg naar prolongatie van haar wereldtitel op de 800 meter, maar dan komt Mary Moraa met een geweldige eindsprint hard voorbij gesneld. Keely Hodgkinson uit Groot-Brittannië gaat in de slotmeters ook Mu nog voorbij en pakt het zilver. Voor de Amerikaanse Mu is het brons weggelegd.

Dat betekent dat het podium straks wordt betreden door precies dezelfde drie atleten als een jaar geleden. Alleen Moraa en Mu zijn ten opzichte van de vorige WK van plek gewisseld. Hodgkinson won ook bij de vorige editie zilver.

Mary Moraa

5.000 meter | Ingebrigtsen prolongeert wereldtitel

Jakob Ingebrigtsen heeft zijn wereldtitel op de 5.000 meter geprolongeerd. Mohamed Katir verovert het zilver. Het brons is voor de Keniaan Jacop Krop.

In het eerste deel van de race gaat Ishmael Rokitto Kipkurui er in zijn eentje vandoor. De Keniaan pakt een meter of veertig voorsprong, maar drie Ethiopiërs slaan vervolgens de handen ineen en zetten de achtervolging in. Onder leiding van Berihu Aregawi wordt Kipkurui halverwege de race teruggepakt.

Samen met zijn Ethiopische landgenoot Hagos Gebrhiwet trekt Aregawi vervolgens door. Het tempo is hoog, waardoor achter hen de atleten op een lint komen te lopen. Titelverdediger Ingebrigtsen, dit WK al winnaar van zilver op de 1.500 meter, doet in deel één rustig aan, maar schuift na een eerste versnelling flink wat plekken op.

De 22-jarige Noor zit dan wat opgesloten aan de binnenkant van de baan en moet buitenom inhalen. Dat lukt en met een ultieme eindsprint klopt hij de Spanjaard Katir op de streep.

Jakob Ingebrigtsen

4x400 estafette | Geen Bonevacia in finale

De Nederlandse mannen staan vanavond met Terrence Agard, Ramsey Angela, Isayah Boers en Isaya Klein Ikkink aan de start. Dat betekent dat Liemarvin Bonevacia, die bij de olympische finale in Tokio onderdeel was van het zilveren team, niet loopt.

De vrouwen starten met het verwachte kwartet: Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters, Lieke Klaver en Femke Bol. Ten opzichte van de series betekent dat één wijziging: Klaver loopt in plaats van Lisanne de Witte.

Steeplechase | Waar komt het vandaan?

Vanavond staat ook de finale steeplechase op het programma. Van alle atletiekonderdelen heeft de steeplechase misschien wel de mooiste historie. Voor de oorsprong van de steeplechase moeten we terug naar de achttiende eeuw, het jaar 1752 om precies te zijn, én naar de paardensport. In Ierland, in het graafschap Cork, vond namelijk destijds een duel plaats tussen twee paardenbezitters. Dat was de eerste steeplechase ooit waar verslag van werd gedaan.

Het duo kon het niet eens worden wiens paard het beste was. Wat volgde was een wedstrijd over ruim zeven kilometer met als finish een kerk met een torenspits, in het Engels een steeple, omdat dat toentertijd het meest zichtbare punt was in elke stad. De ruiters moesten onderweg verschillende obstakels van het Ierse platteland overwinnen: stenen muren, hekken, sloten etc.

De sport ontwikkelde zich van primitief tot een serieus onderdeel binnen de paardensport en daarvan werden weer hindernisrennen voor atleten afgeleid: de steeplechase. Als atletiekonderdeel met horden en waterbak werd de steeplechase rond 1860 in Engeland geïntroduceerd. Bij de Spelen van Parijs in 1900 werd het voor het eerst een olympisch onderdeel, al zou het tot 1924 duren voordat de standaardafstand van 3.000 meter werd gehanteerd.

De steeplechase in beeld

5.000 meter | Vrouwen derde in hun serie

De vrouwenploeg, met Eveline Saalberg, Cathelijn Peeters, Lisanne de Witte en Femke Bol, finishte in hun serie als derde. Dat was goed voor directe kwalificatie voor de finale, die om 21.50 uur van start gaat.

Estafettevrouwen 4x400 meter verzekeren zich van WK-finale

4x400 estafette | Mannen als tijdsnelste door

Nog twee uur en dan beginnen de Nederlandse mannen aan de finale 4x400 meter estafette. Liemarvin Bonevacia, Terrence Agard, Ramsey Angela en Isaya Klein Ikkink werden gisteren in hun serie vierde. Dat was niet genoeg voor directe kwalificatie, maar hun tijd was net snel genoeg om als tijdsnelste door te gaan naar de finale.

Bekijk hier hoe de Nederlandse mannen zich kwalificeerden

Estafetteploeg vierde in serie, maar op tijd naar WK-finale 4x400 meter

5.000 meter | Bekijk hier de medailleceremonie met Hassan

Hassan krijgt tijdens medailleceremonie zilver 5.000 meter omgehangen

5.000 meter | Medailleceremonie Hassan

Sifan Hassan staat voor de tweede keer dit WK op het podium. Dit keer om haar zilveren medaille van de 5.000 meter in ontvangst te nemen.

  • NOS
    Sifan Hassan met haar zilveren medaille
  • NOS
    Sifan Hassan op het podium

5.000 meter | Nog even nagenieten van de zilveren race van Hassan

Hassan loopt naar WK-zilver op 5.000 meter, Kipyegon opnieuw te sterk

5.000 meter | Hassans missie

Op een drukkend warme zaterdagavond in Boedapest waarde aan de boorden van de Donau de geest van Emil Zátopek rond. In de catacomben van het Nemzeti Atlétikai Központ ging het over De Locomotief van weleer, zonder dat de naam van de in 2002 overleden Tsjech ook maar één keer viel.

Met Sifan Hassan als winnares van het zilver op de 5.000 meter achter de ongenaakbare Keniaanse Faith Kipyegon en de Olympische Spelen van Parijs in het verschiet, werd onvermijdelijk de parallel getrokken met Helsinki 1952. In Finland schreef Zátopek 71 jaar geleden de 5.000 en 10.000 meter op zijn naam en won hij vervolgens ook de marathon.

Zou Hassan in staat zijn volgend jaar in diens voetsporen te treden door zowel op de baan als op de weg olympisch kampioen te worden, iets waar niemand sindsdien in slaagde?

Lees hier het hele artikel

Marathon | Ballonnenbenen Nageeye

"Na twee kilometer merkte ik al dat ik ballonnenbenen had", zegt Nageeye na afloop. "M'n bovenbenen voelden heel zwaar, de rest was prima. Alsof mijn benen aan het bubbelen waren. In Rio (op de Spelen in 2016) voelde ik me ook zo, maar toen kwam ik er steeds beter in. Nu schrok ik van elke versnelling."

De versnellingen bleven komen, Nageeye kon niet mee en besloot de strijd te staken. "Tiende ben ik ook niet voor gekomen, ik kwam voor een medaille. Dan moet je egoïstisch zijn, er komen nog andere marathons." Toch knaagt opgeven aan de Nederlander. "Het is niet mijn gewoonte. Maar moet ik nou verdrietig zijn? Dat ben ik helemaal niet, een beetje raar. Echt ontgoocheld", besluit Nageeye.

Bekijk hier de reactie van Nageeye na zijn opgave

Nageeye geeft op in WK-marathon: 'Ik had ballonnenbenen'

Marathon | Kiplangat wereldkampioen

Vanochtend vroeg stonden de marathonlopers al aan de start van hun wereldtitelstrijd in Boedapest. Na 42 kilometer en 195 meter bleek de 23-jarige Oegandees Victor Kiplangat de sterkste.

Abdi Nageeye, de enige Nederlandse deelnemer dit WK, haalde de finish niet. De 34-jarige Nederlander had de benen niet en moest na ruim 25 kilometer de groep laten gaan. Even later stapte hij uit, net als vorig jaar op de WK in Eugene.

Bekijk hier een samenvatting van de marathon

Goud voor Kiplangat op de marathon in Boedapest

Zo laat komen de Nederlandse estafetteteams in actie

Programma WK atletiek vanavond

Welkom!

Goedenavond en welkom bij de laatste dag van de WK atletiek in Boedapest. Op deze slotavond zien we nog twee keer Nederland in actie. Beide estafetteploegen staan in de finale van de 4x400 meter en strijden om de medailles. Verder staan er nog finales hoogspringen (v), speerwerpen (m), 5.000 meter (m), 800 meter (w) en 3.000 meter steeplechase (w) op het programma.