NOS Sport

Kiplangat wereldkampioen op de marathon, Nageeye stapt uit met 'ballonnenbenen'

WK-goud voor Kiplangat op de marathon in Boedapest

Victor Kiplangat heeft de marathon bij de WK atletiek in Boedapest gewonnen. De 23-jarige Oegandees liet Leul Gebresilase in de laatste kilometers achter en liep naar het goud in 2.08.53.

Abdi Nageeye haalde de finish niet. De 34-jarige Nederlander had de benen niet en moest na ruim 25 kilometer de groep laten gaan. Even later stapte hij uit, net als vorig jaar bij de WK in Eugene.

Ballonnenbenen

"Na twee kilometer merkte ik al dat ik ballonnenbenen had", zei Nageeye na afloop. "M'n bovenbenen voelden heel zwaar, de rest was prima. Alsof mijn benen aan het bubbelen waren. In Rio (op de Spelen in 2016) voelde ik me ook zo, maar toen kwam ik er steeds beter in. Nu schrok ik van elke versnelling."

Nageeye geeft op in WK-marathon: 'Ik had ballonnenbenen'

Kiplangat nam het initiatief in de marathon door de straten van de Hongaarse hoofdstad. Hij voerde meermaals het tempo op om de groep uit te dunnen. Tien kilometer voor de streep had hij alleen Gebresilase nog met zich mee, maar ook de Ethiopiër brak.

Gebresilase moest genoegen nemen met brons. Het volgen van Kiplangat had hem uitgeput, vlak voor de finish kreeg hij daarvoor de rekening gepresenteerd. Op het Heldenplein werd hij ingehaald door de Israëliër Maru Teferi, die ondanks een val eerder in de marathon zilver pakte in 2.09.12.

Kiplangat ziet dat alleen Gebresilase hem nog kan volgen

De marathon startte even na zonsopkomst, om zo de ergste hitte voor te zijn. Maar ook vroeg in de ochtend liep de temperatuur al snel op. De atleten konden geen kans op verkoeling overslaan.

Zware dag

Water en sponsen om de lichaamstemperatuur onder controle houden. Nageeye rolde in rustige fases van de wedstrijd zijn shirt omhoog, alles om enigszins te verkoelen en minder energie te verspillen. De Nederlander nestelde zich achter de Kenianen en Ethiopiërs voorin de groep, maar voelde al snel dat het een zware dag ging worden.

De versnellingen bleven komen, Nageeye kon niet mee en besloot de strijd te staken. "Tiende ben ik ook niet voor gekomen, ik kwam voor een medaille. Dan moet je egoïstisch zijn, er komen nog andere marathons."

Abdi Nageeye

Toch knaagt opgeven aan de Nederlander. "Het is niet mijn gewoonte. Maar moet ik nou verdrietig zijn? Dat ben ik helemaal niet, een beetje raar. Echt ontgoocheld", zei Nageeye, die dit jaar zijn eigen weg koos.

Breuk met trainer

De ervaren atleet werd in april derde bij de marathon van Rotterdam. Daar hoopte hij zijn titel van 2022 te verdedigen. Het was de druppel voor de toch al broze relatie met de Britse trainer Gary Lough. De samenwerking, die olympisch zilver op de Spelen van Tokio en winst in Rotterdam opleverde, werd stopgezet.

Nageeye ging op eigen houtje verder. Minder snelheidswerk, het stokpaardje van Lough, de coach die lang Mo Farah begeleidde en nog altijd de coach is van de Belg Bashir Abdi. Nageeye koos voor meer lange afstandstraining, werd zijn eigen coach.

"Ik dacht nog: zal ik hem appen. Dat hij me niet uit moet lachen", zei Nageeye. "Maar ik geloof in het programma dat ik nu heb gedaan. Dat het nu niet lukt, shit happens. Maar ik kom terug, hopelijk sterker."

Programma WK atletiek vanavond

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl