NOS Sport

Estafettevrouwen uit hun dak na wereldtitel: 'Goud?! Medaille was realistischer'

Bol was 'wel moe' maar bleef nu staan in estafettefinale: 'Ik dacht: ik ga blijven lopen'

Aan goud durfde het viertal vooraf niet te denken. "Een medaille was realistischer." Het zijn de woorden van Eveline Saalberg, die zondagavond met Lieke Klaver, Cathelijn Peeters en de excellerende Femke Bol verrassend de wereldtitel op de 4x400 meter binnenhaalde.

Een unicum in de Nederlandse atletiekgeschiedenis.

Het was de tweede WK-titel voor de Nederlandse atletiekploeg, na het eerdere succes van Bol op de 400 meter horden. Daarnaast was er zilver en brons voor Sifan Hassan en brons voor zevenkampster Anouk Vetter. Tel daarbij op dat Nederland op de openingsdag twee 'zekere' medailles door valpartijen van Hassan en Bol zag wegvallen.

Start met twee decepties, sluitstuk met goud

Die dompers spoelde de vrouwenploeg op de 4x400 meter helemaal weg. Het sluitstuk van het toernooi was ongekend. Klaver kon haar geluk na afloop niet onder woorden brengen. "Ik ben vergeten hoe ik heb gelopen. Ik weet het niet meer", stelde Klaver, die een heel sterk toernooi liep.

Met fabuleuze eindsprint Bol pakt Nederland wereldtitel 4x400 meter

Saalberg, Klaver, Peeters en Bol gingen uit hun dak na de race. Via een geweldige inhaalrace van Bol op het laatste rechte stuk naar de finish veranderde brons nog in nooit verwacht goud. "We wisten dat als we goed zouden zijn een medaille mogelijk was. Maar het idee de beste te zijn.....?", zei de dolgelukkige Saalberg.

Geen geduld

Klaver nam het stokje van haar over en liep een dappere race. Ze ging buitenom om Nederland op positie te krijgen. "Geduld is niet mijn ding", reageerde de nummer zes van de individuele 400 meter.

De Nederlandse estafettevrouwen

Peeters had de opdracht Nederland op de derde positie te houden. "Ik heb alleen naar Groot-Brittannië en Jamaica gekeken. Het verschil moest niet oplopen. Ik hield positie drie vast en toen mocht Femke."

Veel vermogen over

Bol was na negen dagen atletiek nog niet leeg. Ondanks de vermoeidheid van haar hordenmissie en de domper van de gemengde estafette bleek ze nog veel vermogen over te hebben. "We zijn wereldkampioenen" glunderde ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl