NOS SportAangepast

Sensationeel goud estafettevrouwen 4x400 meter op slotafstand WK atletiek

De Nederlandse estafetteloopsters hebben in Boedapest onder aanvoering van Femke Bol de wereldkampioenschappen atletiek afgesloten met een sensationele wereldtitel op de 4x400 meter.

Het kwartet Eveline Saalberg, Lieke Klaver, Cathelijn Peeters en Bol liep naar goud in 3.20,72. Daarmee dook de ploeg onder het Nederlands record van 3.20,87.

Voor Bol was het de tweede titel na de 400 meter horden. De wereldkampioene begon als nummer drie aan de slotronde. Met een fenomenale eindsprint achterhaalde ze de Britse en Jamaicaanse ploeg. Nederland heeft nooit eerder een wereldtitel op de 4x400 meter behaald.

Mannenploeg zesde

De mannenploeg bleef bij het debuut in een WK-finale (outdoor) ver van de medailles verwijderd. Het kwartet, bestaande uit Isayah Boers, Terrence Agard, Ramsey Angela en Isaya Klein Ikkink, kwam op het voorlaatste onderdeel van de WK als zevende over de streep in 3.00,40.

Door de diskwalificatie van Botswana eindigde Nederland uiteindelijk als zesde. De wereldtitel ging voor de twaalfde keer in de geschiedenis naar de Amerikaanse ploeg in 2.57,31.

De Oranjevrouwen bouwden de race voortreffelijk op. Klaver, die in Boedapest uitkwam op de 4x400 gemengd, de 400 meter (zesde in finale) en de finale van de 4x100 meter, nam het stokje over van Saalberg en bracht Nederland in een kansrijke positie. Peeters hield Nederland in de race voor een medaille, waarna Bol het moest afmaken.

Drama weggespoeld

Op de openingsdag ging het helemaal mis met haar in de finale van de 4x400 meter gemengd. In duel met de Amerikaanse ploeg ging de hordenkampioene vlak voor de finish tegen de grond. Dat drama spoelde ze weg met haar eerste wereldtitel op de 400 meter horden. Zondagavond was ze fenomenaal.

Ze ontving als nummer drie van de race het stokje. "Bij de warming-up voelde ik me moe. Als vierde loopster zie je drie meiden stukgaan. Ik hield mezelf voor rustig blijven. Op het laatste stuk dacht ik: ik heb het. We eindigen als wereldkampioenen", reageerde Bol uitgelaten op het verrassende succes.

Bol was 'wel moe' maar bleef nu staan in estafettefinale: 'Ik dacht: ik ga blijven lopen'

De laatste jaren verraste Nederland vaker op de estafettenummers. Verantwoordelijk voor de successen zijn hoofdcoach Laurent Meuwly en zijn assistent Bram Peters. Waar er in het verleden weinig prioriteit aan de disciplines werd gegeven, is dat na de komst van de Zwitser in december 2018 sterk veranderd. Meuwly koos voor een andere benadering.

Nederland had in het verleden incidenteel wel successen behaald op de 4x100 meter, met af en toe medailles voor zowel de mannen- als vrouwenploeg, maar Meuwly was van mening dat structureel succes tot de mogelijkheden behoorde. "Succes is maakbaar", was zijn overtuiging.

Hij haalde de beste sprinters en atleten van de 100 en 400 meter naar sportcentrum Papendal en ging aan de slag. Samen met Bram Peters. Meuwly als de man voor de technische kant, Peters als de dataverzamelaar en analist. Inmiddels hebben de diverse ploegen medailles behaald op Europese - en wereldkampioenschappen en op de indoorvarianten van die evenementen.

Olympisch zilver mannenploeg 4x400 meter

Hoogtepunten waren bijvoorbeeld het olympisch zilver van de mannenploeg op de 4x400 meter in Tokio (2021), de Europese titel van de vrouwen op de 4x400 meter vorig jaar in München en de zilveren medaille vorig jaar bij de WK in Eugene met de gemengde estafetteploeg op de 4x400 meter.

In Boedapest lag die laatste ploeg op de eerste avond ook op medaillekoers. Zelfs goud en een wereldrecord behoorden nog tot de mogelijkheden tot slotloopster Bol in een zwaar gevecht met de Amerikaanse ploeg tegen de grond sloeg. Weg eremetaal.

Dit verzin je niet: ook Femke Bol valt vlak voor finish en estafetteploeg grijpt naast wereldtitel

Op de 4x100 meter haalde alleen de vrouwenploeg de eindstrijd, waarbij het bij de laatste wissel tussen Nadine Visser en Tasa Jiya misging. Het Nederlandse mannenkwartet was na de eerste wissel in de series al klaar.

Op de 4x400 meter ging het zaterdag wel goed in de series, hoewel de mannen op basis van tijd als achtste en laatste de finale haalden. De vrouwen liepen, zonder Klaver, naar de derde plaats in de serie. Klaver liep de finale 4x100 meter. Bol stelde de rechtstreekse plaatsing veilig.

Afsluitende show

Een dag later kreeg iedereen nog een afsluitende show van haar te zien. Met geweldige passen volbracht ze iets waar vooraf alleen maar over gedroomd was. "We zijn wereldkampioenen", glunderde Bol na haar nieuwe triomftocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl