VVD-lijsttrekker Yesilgöz bij de presentatie van het VVD-verkiezingsprogramma
NOS Nieuws

VVD maakt 'grip op migratie' tot speerpunt verkiezingsprogramma

De VVD heeft zijn concept-verkiezingsprogramma gepresenteerd. De titel is Ruimte geven. Grenzen Stellen. Als eerste concrete punt noemt de partij van lijsttrekker Dilan Yesilgöz het grip krijgen op migratie. Dat is het onderwerp waarover het kabinet-Rutte IV is gevallen.

Yesilgöz zei bij de presentatie dat de reden waarom zij in de politiek zit "vrijheid" is. Ze stelde dat om in vrijheid te kunnen leven, er grenzen gesteld moeten worden. Het gaat dan onder meer over het aantal vluchtelingen dat wordt opgevangen en het aantal arbeidsmigranten dat naar Nederland wordt gehaald.

De nieuwe lijsttrekker van de VVD vindt dat "de zuurstof uit de samenleving lijkt te verdwijnen, dat de regels ons verstikken, dat we elkaar verstikken". Ze wil dat er weer ¨ademruimte" komt. "Dat betekent dat mensen vrijheid moeten krijgen om hun leven zelf in te richten, om fatsoenlijk te kunnen wonen en veilig over straat te kunnen".

Bestaanszekerheid

Andere maatregelen die de partij wil nemen zijn het verlagen van de belastingen voor werkenden en het verlagen van de energiebelasting. Dat moet er ook toe leiden dat mensen met een gemiddeld inkomen niet meer "aan het einde van de maand denken: ga ik het wel redden?"

De VVD wil zich met andere woorden inzetten voor de bestaanszekerheid van "hardwerkende Nederlanders" en is daarmee de derde partij die dit thema hoog op de agenda heeft staan. Pieter Omtzigt en de combinatie GroenLinks/PvdA zetten ook in op "bestaanszekerheid". Maar waar zij dat woord gebruiken, komt dat in het VVD-verkiezingsprogramma niet letterlijk voor.

Stikstofuitstoot

De VVD zegt in het verkiezingsprogramma dat de stikstofuitstoot in 2035 gehalveerd moet zijn, zoals in de wet staat. De coalitie had die deadline in het regeerakkoord vijf jaar naar voren gehaald, naar 2030. Daar neemt de partij nu dus afstand van.

Het verkiezingsprogramma is nog niet definitief. Op het VVD-congres op 23 september moeten de leden er nog mee instemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl