Marijnissen bij de partijraad in Amersfoort
NOS NieuwsAangepast

SP wijst opnieuw Lilian Marijnissen aan als lijsttrekker, 94 procent leden voor

De SP-leden hebben opnieuw Lilian Marijnissen gekozen tot lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. Op de partijraad in Amersfoort stemde 94 procent van de leden voor de huidige partijleider.

Het partijbestuur heeft na de val van het vierde kabinet-Rutte Marijnissen gevraagd om zich weer kandidaat te stellen en ze heeft ja gezegd. In haar toespraak benadrukt ze dat haar partij zich wil inzetten voor mensen en "niet de markt".

Ze zegt dat er na 13 jaar premierschap van Mark Rutte sprake is van "Amerikaanse toestanden". Ze wil dat haar partij zich blijft inzetten voor betere zorg en hogere salarissen van onder meer zorgpersoneel en leraren. Ook vindt ze dat Nederlandse energiebedrijven genationaliseerd moeten worden.

Geen verkiezingsoverwinning

Marijnissen volgde in december 2017, zo'n 5,5 jaar geleden, Emile Roemer op. Maar tot nu toe is het haar niet gelukt om een verkiezingsoverwinning binnen te halen: niet bij de Eerste Kamerverkiezingen en daarvoor de Provinciale Statenverkiezingen, de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar en de Europese Parlementsverkiezingen in 2019.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 verloor de SP vijf zetels, de partij heeft er nu negen. In de Peilingwijzer, een gewogen gemiddelde van alle opiniepeilingen, ziet het er ook niet rooskleurig uit met 7 geschatte zetels.

Marijnissen benadrukt dat de SP wel de tweede oppositiepartij in Nederland is. "Maar het kan veel beter." Ze zegt dat de verkiezingscampagne niet om "de poppetjes" moet gaan, maar om "ideeën en alternatieven".

In haar toespraak gaf ze nog een sneer naar de kandidaat-lijsttrekker van PvdA/GroenLinks, Frans Timmermans, die nu Eurocommissaris is. "Je kunt wel iemand met veel media-aandacht uit Brussel laten komen, maar hij is als PvdA-minister in het tweede kabinet-Rutte wel verantwoordelijk geweest voor de sluiting van verzorgingshuizen en sociale werkplaatsen, voor het invoeren van het schuldenstelsel voor studenten en de verhoging van de AOW-leeftijd."

De Tweede Kamerverkiezingen zijn op 22 november en Marijnissen verwacht dat de SP zetels zal winnen. "Ik denk dat er veel sympathie is voor de SP, maar mensen kennen ons vooral als waakhond in de oppositie." De SP wil in de campagne duidelijk maken dat ze ook bereid is om mee te regeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl