liveblog
WK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Van Domselaar: 'Gelukkig kon ik de nul houden' • Spanje tegenstander Oranje in kwartfinales

Dit is ons liveblog over de achtste finale op het WK voetbal tussen Nederland en Zuid-Afrika.

Automatisch updates ontvangen op je telefoon als we een nieuw bericht in dit blog plaatsen? Vink dan het belletje aan!

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog. Fijne dag verder!

Roord: 'Waren misschien niet helemaal scherp'

Roord: 'Waren misschien niet helemaal scherp'

Goedemorgen! Wedstrijd gemist? Kijk hier een lange samenvatting

Bekijk de lange samenvatting van Nederland - Zuid-Afrika (2-0)

Spitse: 'Ben wel even boos geworden in de rust'

Spitse: 'Ben wel even boos geworden in de rust'

Van de Donk geschorst voor kwartfinale: 'Beetje dom moment'

Van de Donk geschorst voor kwartfinale: 'Beetje dom moment'

Van Domselaar: 'Lieten steekjes vallen, maar gelukkig kon ik de nul houden'

Van Domselaar: 'Lieten steekjes vallen, maar gelukkig kon ik de nul houden'

NED-ZAF | Wedstrijdverslag

Oranje viert de 1-0

Oranje naar kwartfinales WK na 2-0 zege op Zuid-Afrika

De Nederlandse voetbalsters hebben op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland de kwartfinales bereikt. Nederland won in Sydney met 2-0 van Zuid-Afrika en neemt het vrijdag (3.00 uur) op tegen Spanje. Smet op de overwinning was de gele kaart voor Daniëlle van de Donk die daarmee geschorst is voor dat duel.

Jonker baalt van schorsing Van de Donk

Jonker: 'Schorsing Van de Donk het grootste verlies van vandaag'

De reactie van Lineth Beerensteyn

Beerensteyn na blessure terug met goal: 'Dan komen de emoties wel omhoog'

NED-ZAF | 90+4' Einde wedstrijd

Het is afgelopen in Sydney. Oranje wint met 2-0 van Zuid-Afrika en staat in de kwartfinales. Volgende week vrijdag is Spanje in Nieuw-Zeeland de tegenstander.

Programma knock-outfase WK voetbal

NED-ZAF | De goal van Beerensteyn in beeld

Beerensteyn verdubbelt voorsprong Oranje met dank aan keeper Zuid-Afrika

NED-ZAF | 79' Weer doelpunt afgekeurd

Dit keer wordt Beerensteyn, die verrassend fit blijkt te zijn, nog een keer de diepte ingestuurd. Ze gaat alleen richting keeper Swart en rondt simpel af, maar de spits staat net een half metertje buitenspel.

NED-ZAF | 72' Dit is nog niet gedaan

Een comfortabele voorsprong voor Oranje, maar dat wil niet zeggen dat de vrouwen van Jonker het rustig aan kunnen doen. Motlhalo krijgt de kans om uit te halen vanaf randje zestien, maar gelukkig hebben wij Van Domselaar. Het schot gaat via haar vingertoppen net naast.

NED-ZAF | Van de Donk geschorst

Feest bij Nederland, maar er is ook iets om over te balen. Want even voor de 2-0 heeft Van de Donk geel gekregen. Dat betekent dat zij een eventuele kwartfinale met Spanje moet missen wegens een schorsing.

NED-ZAF | 68' DOELPUNT NEDERLAND!

Daar is de 2-0 voor Nederland! Beerensteyn scoort, maar mag keeper Swart wel een bloemetje sturen. De Nederlandse spits sprint haar tegenstander eruit en schiet. Het schot is hard maar zeker niet onhoudbaar. Swart zou de bal simpel kunnen pakken, maar gaat vreselijk in de fout. Fijn voor Oranje, want de voorsprong is verdubbeld.

NED-ZAF | Oranje krijgt de overhand

Zonder echt kansen te creëren heeft Nederland deze wedstrijd inmiddels stevig in handen.

NED-ZAF | NOS Sport ook op Instagram

Uiteraard zijn we op Instagram ook aanwezig bij deze wedstrijd. Verslaggever Jalou Vanhelsuwé neemt je mee in het stadion via de stories van NOS Sport op Instagram.

NOS Sport op Instagram

NED-ZAF | 54' Geen doelpunt Oranje

Lieke Martens lijkt Nederland op 2-0 te zetten. Na een goede actie van Pelova en een mooie beweging van Martens, die van dichtbij afrondt, is het even wachten. De grensrechter vlagt niet, maar de VAR ziet dat pelova buitenspel stond.

NED-ZAF | '46 Aftrap

Met twee ongewijzigde elftallen beginnen Nederland en Zuid-Afrika aan de tweede helft. Oranje is nog 45 minuten verwijderd van een kwartfinale tegen Spanje.

NED-ZAF | 45+7' Rust

Even op adem komen voor Oranje, want Zuid-Afrika wordt sterker en sterker. Het ontevreden gezicht waarmee doelpuntenmaker Roord van het veld af stapt zegt genoeg over wat de gemoedstoestand is bij Oranje op dit moment.

NED-ZAF | 45+4' Nederland moet op gaan passen

Weer een snelle uitbraak van Zuid-Afrika en weer een hele goede kans voor Kgatlana. Gelukkig komt Van Domselaar ook dit keer weer in het verhaal voor. Met twee sterke reddingen is ze er hoogstpersoonlijk voor verantwoordelijk dat Oranje nog op voorsprong staat. Zuid-Afrika wordt steeds gevaarlijker.

NED-ZAF | 45' Van Domselaar redt Oranje

Even een bedankje naar Daphne van Domselaar. Nederland verspeelt de bal waarna Zuid-Afrika razendsnel omschakelt via wie anders dan Kgatlane. De aanvaller gaat alleen op Van Domselaar af, maar de keeper van Oranje ligt goed in de weg. Daar kwam Zuid-Afrika bijna op 1-1.

NED-ZAF | 40' Blessure Zuid-Afrika

Pech voor Zuid-Afrika, want bondscoach Desiree Ellis moet wegens een blessure al voor de tweede keer wisselen deze wedstrijd. Eerst is het Jermaine Seoposenwe die al na een half uur naar de kant moet en nu is het Bambanani Mbane die per brancard van het veld gaat.

NED-ZAF | 35' Zuid-Afrika kruipt uit de schulp

Oranje heeft de leiding, maar niet het absolute overwicht. Zuid-Afrika doet wel degelijk mee in deze pot. Nu is het Kgatlana die van Domselaar op de proef stelt met een hard schot. Nederland is gewaarschuwd want Zuid-Afrika heeft al vier doelpogingen ondernomen.

NED-ZAF | 28' Van de Donk gevaarlijk

Daar was de volgende grote kans voor Oranje. Van de Donk pikt de bal op na een snelle ingooi van Brugts en krijgt een vrije schietkans. Haar poging wordt echter door keeper Swart knap gekeerd.

NED-ZAF | De goal van Roord in beeld

Roord kopt Oranje snel op voorsprong tegen Zuid-Afrika

NED-ZAF | Wat feitjes op een rij

- De overwinning van Zuid-Afrika op Italië was pas de eerste WK-zege van de Afrikaanse ploeg ooit.

- Daniëlle van de Donk is de enige speler van Oranje die op scherp staat. Bij een gele kaart mist zij een eventuele kwartfinale tegen Spanje.

- Van alle landen op dit eindtoernooi staan alleen Marokko, Haïti, Zambia en Panama nog lager op de wereldranglijst dan Zuid-Afrika (plek 54). Nederland is negende op de FIFA-ranking.

- Kijkend naar het verleden kan Oranje met vertrouwen uitkijken naar deze wedstrijd. De eerdere zeven duels tussen Nederland en Zuid-Afrika werden namelijk alle zeven winnend afgesloten door Oranje. De laatste ontmoeting was in april 2022. Toen won Oranje met 5-1.

- Nederland treft tegen Zuid-Afrika een oude bekende, want het duel staat onder leiding van Yoshimi Yamashita. De Japanse scheidsrechter floot eerder dit WK ook al het groepsduel tussen Nederland en de Verenigde Staten.

NED-ZAF | 9' DOELPUNT NEDERLAND!

Daar is de vroege voorsprong voor Oranje. Spitse met de lage corner en Martens met de kopbal. Keeper Swart zit er nog even aan waarna de bal omhoog schiet. Roord is er vervolgens als de kippen bij om de 1-0 binnen te koppen. Dat is een lekker begin zeg!

Jill Roord maakt de 1-0 tegen Zuid-Afrika

NED-ZAF | 8' Eerste kans Oranje

Hey, waar hebben we dat eerder gezien? Brugts krijgt wat ruimte aan de linkerkant en schiet richting de verre hoek. Keeper Swart kan maar net de bal over tikken.

NED-ZAF | 6' Eerste doelpoging

Het eerste gevaar van de wedstrijd komt van Zuid-Afrikaanse kant. Kgatlana komt door, maar produceert een slap rollertje. Daar zal Van Domselaar niet van schrikken.

NED-ZAF | 1' Aftrap

De bal rolt in Sydney!

NED-ZAF | Jonker blikt vooruit

Jonker: 'Beerensteyn fit genoeg om te starten'

Live op NPO 1, NOS.nl en de NOS-app

De voorbeschouwing op het duel met Zuid-Afrika is inmiddels begonnen. Kijk hier naar de bevindingen van Mandy van den Berg en Leonne Stentler.

Opstelling Oranje, Beerensteyn keert terug

Opstelling Nederlands elftal

Goed nieuws voor bondscoach Andries Jonker en Oranje. Lineth Beerensteyn is voldoende hersteld van de blessure die ze opliep in het openingsduel met Portugal. De spits staat naast Lieke Martens in de aanval. Verder de vertrouwde namen bij Oranje.

Van der Gragt: 'Ik hoop dat er nog meer Nederlanders gaan kijken'

Stefanie van der Gragt hoopt van harte dat Nederlanders hun wekker zetten voor de achtste finale.

Oranje klaar voor duel met Zuid-Afrika: 'Ik hoop dat er nog meer Nederlanders gaan kijken'

De Zuid-Afrikaanse droom van Kgatlana en co

Na de 3-2 overwinning op Italië in het derde pouleduel van dit WK, zat de Zuid-Afrikaanse aanvoerder Thembi Kgatlana geknield op het veld. Schokschouderend huilde ze minutenlang. Stafleden aaiden over haar rug.

Kgatlana, de ster van Zuid-Afrika die in de extra tijd haar land naar de achtste finales van het WK had geschoten waarin zondag Oranje de tegenstander is. Kgatlana, die de afgelopen weken drie familieleden verloor, maar ervoor koos bij haar team te blijven.

Kgatlana, die kampte met een zware blessure en pas net weer fit genoeg is. Kgatlana, die besefte dat alle jonge meisjes in haar land nu weten dat dromen kunnen uitkomen.

KNVB zelfkritisch over organisatie: 'Heel slecht"

Het ging de afgelopen weken bij het Nederlands vrouwenelftal veel te vaak over de slechte velden tijdens en in voorbereiding op het WK. En dat had niet mogen gebeuren, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur vrouwenvoetbal van de KNVB.

"Het is nu drie keer niet goed gegaan. Trainer Andries Jonker is de laatste tijd vaak bij mij gekomen, en terecht ook. De faciliteiten moeten goed zijn.", vertelt Van der Zee in de NOS voetbalpodcast.

Het ging voor het eerst mis toen Oranje op een veld van een amateurclub in Brabant een oefenwedstrijd wilde spelen. Het veld lag bestrooid met glas en stenen. "Als wij bij een amateurclub oefenen en er liggen glasstukjes en bouten op het veld, dan is dat schandalig. Heel slecht", zegt de KNVB-directeur.

Andries Jonker vertelde ook over het zeer pittige reisschema waar zijn selectie mee te maken heeft:

Jonker over reisschema op WK: 'Ook elke vlucht kunnen we winnen'

Zuid-Afrikaanse bondscoach: 'Nederland is een topland dit WK'

Bij Zuid-Afrika werd er ontspannen toegeleefd naar de wedstrijd tegen Nederland. Met luide muziek, gezang en respect voor Oranje.

Zuid-Afrikaanse bondscoach: 'Nederland is een topland dit WK'

Oranje terug in het geliefde Sydney: 'Niet dé favoriet, maar wel een favoriet'

Zo'n drie weken geleden bereidde Oranje zich met een trainingskamp in Sydney voor op het wereldkampioenschap voetbal. Met een boottocht en een helikoptervlucht verkenden de speelsters de metropool aan de andere kant van de wereld. En bij zonsondergang poseerde de ploeg voor het beroemde Sydney Opera House.

Misschien werd in die elf dagen waarin toeristische uitstapjes hand in hand gingen met hard trainen wel de basis gelegd voor het vooralsnog succesvolle WK. Tijdens de groepsfase in Nieuw-Zeeland spraken de speelsters meermaals het verlangen uit om terug te keren naar het zonnige Sydney.

Door boven titelverdediger Verenigde Staten te eindigen en de groep te winnen, werd dat werkelijkheid. Gisteren keerde Oranje voor de achtste finale tegen Zuid-Afrika terug in Sydney, de stad waar de spelers een beetje verliefd op waren geworden.

Lees verder:

Welkom!

We heten alle nachtbrakers van harte welkom in ons liveblog over de achtste finale op het WK tussen Nederland en Zuid-Afrika. Om 04.00 uur wordt het duel in het Sydney Football Stadium afgetrapt. Als Oranje afrekent met Zuid-Afrika, is Spanje de tegenstander in de kwartfinales.

Nederland plaatste zich in een poule met de Verenigde Staten, Portugal en Vietnam voor de achtste finales. Zuid-Afrika zorgde voor een stunt door Italië uit te schakelen en ging samen met groepswinnaar Zweden door naar de knock-outfase.

Het schema in de knock-outfase van het WK