Zweden wint voor vierde keer troostfinale WK, gastland Australië met lege handen

WK: bekijk de samenvatting van de troostfinale Zweden - Australië

Zweden heeft de troostfinale van het WK voetbal gewonnen. De ploeg versloeg medegastland Australië in Brisbane met 2-0, door doelpunten van Fridolina Rolfö en Kosovare Asllani.

Het is de vierde keer dat Zweden een WK verlaat met een bronzen medaille, ook vier jaar geleden won de ploeg de troostfinale. De beste prestatie blijft het zilver van 2003. Australië bereikte voor het vijfde WK op rij de knock-outfase, maar wacht nog altijd op de eerste medaille.

VAR-moment

Zweden kreeg al binnen een minuut de eerste grote kans. Een fijne combinatie met Asllani maakte de weg vrij voor Stina Blackstenius, maar de schuiver van de spits miste richting en kracht.

De Zweedse ploeg domineerde en kwam na een half uur verdiend op voorsprong. Filippa Angeldal stuurde Blackstenius weg met een fraaie steekpass, maar de spits werd omvergelopen. Terwijl ze nog op de grond lag en zich hardop afvroeg waarom ze geen penalty kreeg, ging de aanval door. Asllani legde de bal op het hoofd van Rolfö, maar ze kopte vanaf een meter of vijf op de lat.

Frustratie bij Australië in beeld. Gorry (19) begint een opstootje met de Zweedse spits Asllani

Rolfö baalde, maar kreeg direct een herkansing. De VAR riep scheidsrechter Cheryl Foster naar de zijlijn voor een herbeoordeling van het moment met Blackstenius. Een halve minuut later wees de arbiter naar de penaltystip. Rolfö schoot de strafschop feilloos binnen.

Vermoeidheid

De Australiërs oogden bij vlagen vermoeid en konden het hoge tempo van Zweden niet bijhouden. Deel van de oorzaak is volgens Australische media dat bondscoach Tony Gustavsson zijn basisopstelling ongewijzigd liet ten opzichte van de verloren halve finale.

Tel daarbij op dat Gustavsson zijn eerste wissels tijdens het WK vaak pas in de absolute slotfase van de wedstrijden toepast. Tijdens de troostfinale kwamen de speelsters steeds een stapje te laat.

De Australische sterspeler Sam Kerr ligt uitgeput op het gras

Gustavsson leek zich overigens wel iets van de kritiek aan te trekken. Na een precies een uur spelen bracht hij twee verse krachten in: aanvaller Cortnee Vine en middenvelder Emily van Egmond.

Zij konden echter niet voorkomen dat Zweden twee minuten later op 2-0 kwam, na een fout op het middenveld. De ploeg was efficiënt in de counter, en met een geplaatst schot in de hoek verdubbelde Asllani de voorsprong.

Twintig minuten voor tijd kreeg Australië via Clare Polkinghorne de grootste kans van de wedstrijd. De verdediger schoot van dichtbij recht op de keeper af. Was haar schot in het doel beland, dan was de goal waarschijnlijk afgekeurd: Polkinghorne leek de bal met de hand aan te nemen.

In de slotfase kwam Zweden niet meer in de problemen. En na het laatste fluitsignaal werd de bronzen medaille opgetogen gevierd. Morgen strijden Engeland en Spanje om de echte hoofdprijs.