NOS Voetbal

Zweden naar laatste vier op WK via te laat op stoom komend Japan

Na Spanje, dat eerder op de dag Nederland na verlenging uit het toernooi stootte, heeft ook Zweden de laatste vier van het WK bereikt. De nummer drie van de wereldranglijst, en na de uitschakeling van Amerika (eerste) en Duitsland (tweede) ook de hoogst geklasseerde ploeg in de kwartfinales, was in Auckland met 2-1 te sterk voor Japan.

Zweden via zege op Japan naar laatste vier op WK

Het duel tussen het op het WK nog foutloze Japan en Zweden, dat in de achtste finales titelhouder Amerika elimineerde, kwam traag op gang. Met name de Aziaten, in 2011 nog wereldkampioen en in 2015 verliezend finalist, bakten er weinig van in Eden Park, dat wel uitverkocht was maar door de uitschakeling van de Verenigde Staten toch lege plekken vertoonde omdat veel Amerikaanse fans hun reeds aangeschafte kaartje onbenut lieten.

Japan, dat in de groepsfase onder meer met 4-0 afrekende met Spanje, was met wervelend voetbal tot de kwartfinales doorgedrongen, maar maakte een timide indruk. Zweden kreeg ruimbaan om aan te vallen, maar wist pas na 25 minuten gevaarlijk te worden. Na een slippertje van de Japanse aanvoerster Saki Kumagai knalde Stina Blackstenius naast.

Primeur voor Ilestedt

De nummer drie van vier jaar geleden, die in Frankrijk door een treffer van Jackie Groenen uit de finale werd gehouden, kwam niet veel later alsnog op voorspong. Japan kreeg de bal niet uit de flipperkast in het eigen strafschopgebied, waarna de bal pardoes voor de voeten viel van Amanda Ilestedt. De verdedigster maakte in haar 69ste interland haar twaalfde doelpunt voor Zweden, maar voor het eerst niet met het hoofd.

Amanda Ilestedt

Kort voor rust en kort erna voorkwam doelvrouw Ayaka Yamashita bij schoten van Kosovare Asllani en Johanna Rytting Kaneryd dat de marge tot twee treffers opliep. Na ongelukkig hands van Fuka Nagano, die verrast werd na een hoekschop, ging de bal echter op de stip en schoot Filippa Angeldal de 2-0 binnen.

Japan begreep dat er uit een ander vaatje getapt moest worden, maar kwam pas in de 68ste minuut tot een eerste soort van kans. Na een klutsbal joeg Yui Hasegawa de bal hoog over het Zweedse doel, waar Zecira Musovic nog altijd werkeloos onder de lat stond. Even later bleek ze nog goed bij de les bij een schuiver van Riko Ueki.

Misser vanaf elf meter

Die Japanse stond een kwartier voor tijd opnieuw voor haar neus. Ueki was aangetikt door de koud ingevallen Madelen Janogy en mocht vanaf elf meter aanleggen. Musovic, die in de achtste finales de VS drie strafschoppen zag missen, hoefde echter niet in actie te komen, daar Ueki de buitenkans voor Japan verprutste door de dwarsligger te treffen.

Honoka Hayashi maakt haast na haar treffer tegen Zweden

Het zat Japan vervolgens ook niet mee toen een vrije trap van Aoba Fujino via de lat, Musovic en de paal weer het veld in stuiterde. Magdalena Eriksson besloot daarop een handje te helpen door in de 87ste minuut een ongevaarlijk ogende voorzet slecht te verwerken en de bal panklaar te leggen voor Honoka Hayashi, die moeiteloos afrondde en de hoop terugbracht in de Japanse harten.

In de tien minuten extra tijd werd Zweden met de rug tegen de muur gedrukt door Japan dat veel te laat alle schroom van zich af had gegooid. De Scandinaviërs hielden stand en bereikten voor de vijfde keer de halve finales van een WK. Daarin treft Zweden dinsdag in opnieuw Auckland de Spaanse ploeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl