NOS Voetbal

Egurrola op WK oog in oog met Spaanse oud-ploeggenoten: 'Droom die uitkomt'

  • Susanne Morren

    redacteur NOS Sport

  • Susanne Morren

    redacteur NOS Sport

De residentie van de Nederlandse ambassadeur in Nieuw-Zeeland is bijna niet te missen. 'Nothing like Oranje', staat op de gevel. Binnen hangen meerdere foto's van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Toch hoor je woensdagmiddag opvallend veel Spaans in de woning. De reden? Damaris Egurrola.

De media zijn uitgenodigd in de residentie om met een aantal internationals, onder wie Egurrola, te spreken. Dat lieten Nederlandse en Spaanse journalisten zich geen twee keer zeggen, ziet ook de middenvelder. "Iedereen weet hoe speciaal deze wedstrijd voor mij is, gezien mijn geschiedenis."

Want het land van haar moeder (Nederland) en het land van haar vader (Spanje) staan tegenover elkaar in de kwartfinales van het WK voetbal.

Vooruitblikken in het huis van de ambassadeur: 'Heb Bonmatí altijd goed gevonden'

Het had niet veel gescheeld of Egurrola had de kwartfinale op het WK niet voor Oranje gespeeld, maar voor La Roja. De middenvelder doorliep alle Spaanse jeugdelftallen en heeft zelfs één officiële interland op haar naam.

Toch bleef het bij die ene wedstrijd. Egurrola kreeg het aan de stok met Jorge Vilda, de Spaanse bondscoach, en kon daarnaast ook nog eens kiezen uit twee andere landen om voor te spelen: haar geboorteland de Verenigde Staten en Nederland.

Damaris Egurrola in het shirt van Spanje

Ruim een jaar later staat de speelster van Olympique Lyonnais nog altijd achter haar keuze. Toch kijkt ze ook met een goed gevoel terug op haar tijd in Spanje. "Ik ben daar gegroeid en het heeft me gemaakt tot de speler die ik nu ben. Maar nu ben ik gefocust op Nederland."

Bij Oranje kan Egurrola regelmatig rekenen op speeltijd, maar tijdens dit WK is dat alleen als invaller. Door de schorsing van Daniëlle van de Donk kan daar, uitgerekend tegen haar vaderland, verandering in komen. "Misschien is dit het moment, misschien is dat het niet, dat is aan de coach. Maar ik ben erg gemotiveerd voor deze wedstrijd."

Vriendschap

En zo kan het dat ze in de nacht van donderdag op vrijdag oog in oog staat met een aantal oude bekenden. Een daarvan is Aitana Bonmatí, smaakmaker van FC Barcelona.

In 2017 wonnen ze samen met Spanje O19 het EK. Bonmatí was toen aanvoerder, Egurrola scoorde in de finale. "We wonen nu ver uit elkaar, maar we hebben nog steeds contact. Vrijdag zullen we elkaar voor het eerst in lange tijd weer zien."

Egurrola (boven in het midden) met Bonmatí (nummer 14)

Hoewel de band tussen de Oranje-international en een aantal van haar Spaanse collega's nog altijd goed is, hebben ze deze week geen contact. "Ook al zijn we vrienden, als we tegen elkaar moeten spelen, houd ik het liever af. Na de wedstrijd kan alles weer, maar nu even niet."

Voorlopig wil Egurrola zich maar met één ding bezighouden: Oranje. "Ik heb een hoop goede herinneringen aan Spanje, maar om in de kwartfinales van het WK met Nederland tegen ze te spelen, is een droom die uitkomt. Iedereen thuis zal trots op me zijn."

De wedstrijd tussen Nederland en Spanje wordt live uitgezonden bij de NOS. De voorbeschouwing begint om 2.30 uur op NPO 1 en op NOS.nl:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl