Damaris Egurrola poseert met een jonge Oranje-fan
NOS Voetbal

Relatief jong en nu al Europese top: de status van nieuwkomer Egurrola groeit

Ze verscheen dit kalenderjaar in alle vijf interlands van Oranje aan de aftrap. Damaris Egurrola lijkt haar plek in het elftal stilaan te vinden, als dragende kracht van een nieuwe generatie.

"Ik speel met veel vertrouwen", zegt de middenveldster. "Ik probeer erin te stoppen wat ze van me nodig hebben."

Egurrola had voor de Verenigde Staten kunnen spelen, het land waar ze lang woonde. Of voor Spanje, het land van haar vader. Maar de keuze viel een jaar geleden op het land van haar moeder.

En ja, ze kan de ploeg iets extra's geven.

Egurrola vindt stilaan haar plek bij Oranje: 'Hard werken loont'

"Ik weet wanneer je de bal moet afgeven of bij je houden, de omschakeling", merkt ze zelf. "Dat is wel iets dat we nodig hebben. Want we hebben snelle mensen en mensen die de bal kunnen vasthouden. Daarom denk ik dat ik goed in het team pas. Ook met mijn defensieve agressie. Wat er ook komt, ik kan iedereen helpen."

Meerwaarde

Bondscoach Andries Jonker ziet ook absoluut de meerwaarde van Egurrola in zijn selectie.

"Ze is 23, dus relatief jong. Ze heeft een vaste plek bij Olympique Lyonnais, dat is Europese top", somt hij op. "En ze kan misschien ook achterin spelen."

Met dat laatste verklapt Jonker misschien wel zijn plannen met Egurrola, die meestal op het middenveld speelt. Maar de concurrentie is moordend. Met haar veelzijdigheid vergroot ze haar speelkansen, al benadrukt Jonker dat ze continu moet blijven vechten voor haar plekje.

"Bij ons moet ze iets meer doen dan ze gewend is, maar ik denk dat ze wel tot de kern van het team behoort. Ze zal het moeten uitvechten met de andere speelsters."

Jonker kijkt niet naar de status die sommige internationals in het verleden hebben afgedwongen. Ze zullen zich elke wedstrijd opnieuw moeten bewijzen.

Basisplaats?

"Ik voel het vertrouwen van mijn coach", zegt Egurrola, die afgaande op de trainingspartijtjes afstevent op een basisplaats tijdens het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. Maar, benadrukt Jonker, dat toernooi begint pas over een maand.

"Het is wat vroeg om te weten of ik een basisplaats krijg. Maar ik blijf gewoon mijn best doen. Het is een proces", vindt ook Egurrola. "Ik heb plezier op het veld, dat is het belangrijkste."

Van der Gragts tennisballen en afvalrace à la Idols | In het spoor van Oranje #19

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl