Wiegman en tien Engelsen ontsnappen aan uitschakeling na penalty's tegen Nigeria

Bekijk hier de samenvatting van Engeland-Nigeria

Sarina Wiegman is met haar ploeg ontsnapt aan uitschakeling in de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal. In Brisbane moest Engeland tegen Nigeria vlak voor het einde van de reguliere speeltijd na een rode kaart voor Lauren James verder met tien speelsters.

Lauren James met haar tegenstander op de grond

De Engelse ploeg overleefde de verlenging en nam uiteindelijk de strafschoppen beter. De tegenstander van Engeland op zaterdag 12 augustus is Colombia of Jamaica, die morgen tegen elkaar uitkomen.

De ploeg van Wiegman kende dit wereldkampioenschap een stroeve start. Zo werd het duel tegen WK-debutant Haïti in de groepsfase slechts met 1-0 gewonnen. Wiegman mist dit toernooi enkele sterspelers: Beth Mead, Fran Kirby en Leah Williamson kampen alle drie met een zware knieblessure. De ervaren Ellen White en Jill Scott stopten na het gewonnen Europees kampioenschap vorig jaar.

Strafschop Engeland teruggedraaid

Engeland moest zich tegen Nigeria in de openingsfase direct schrap zetten voor het snelle, directe spel van Afrikaanse ploeg. Na vijftien minuten waren de Super Falcons dicht bij een doelpunt door een snoeihard afstandsschot van in Engeland geboren Ashleigh Plumptre. Keeper Mary Earps kon er niet bij, maar de bal raakte tot geluk van de Engelsen de lat.

Na de VAR-beelden besluit de scheidrechter toch geen penalty toe te kennen aan Engeland

Na een halfuur ontsnapte Nigeria, dat 36 plaatsen lager op de wereldranglijst staat dan Engeland, aan een vroege achterstand. The Lionesses kregen een strafschop toegekend, nadat Rachel Daly in het strafschopgebied werd geduwd. Na raadpleging van de VAR oordeelde de scheidsrechter echter dat dit een te zware straf was en draaide de beslissing terug.

Rood voor James

In de tweede helft had Nigeria al na een minuut op voorsprong kunnen komen, maar de kopbal van Uchenna Kanu raakte opnieuw de lat. Vijf minuten voor tijd moest Engeland met tien vrouwen verder: Lauren James de rode kaart, nadat ze expres op de rug van de gevallen Michelle Alozie ging staan.

In de verlenging raakte Nigeria voor de derde keer de lat. Er werd, ondanks de speelster minder bij Engeland, niet gescoord door de Afrikaanse ploeg die de hele wedstrijd de bovenliggende partij was, dus kwam het aan op penalty's.

Nigeria begon dramatisch en miste de eerste twee strafschoppen. Het was uiteindelijk Manchester City-spits Chloe Kelly die de Europees kampioen naar de kwartfinales schoot.