Titelhouder VS ontsnapt aan uitschakeling op WK na gelijkspel tegen Portugal

Bekijk hier de samenvatting van Portugal - Verenigde Staten (0-0)

De Amerikaanse voetballers hebben in Auckland met moeite gelijkgespeeld tegen Portugal: 0-0. Door dat resultaat is de titelhouder op het nippertje als tweede geëindigd in poule E, achter Nederland. In de blessuretijd ontsnapte de VS aan uitschakeling, nadat de Portugese Ana Capeta de bal op de paal schoot.

De Verenigde Staten, die twee keer op rij WK-goud wonnen, stond voor deze wedstrijden bovenaan de groep door een beter doelsado dan Nederland. Voor Amerika was dit een wedstrijd om de groepswinst. Voor Portugal was winst noodzakelijk om tweede te worden in de groep en door te gaan naar de achtste finales.

Stand groep E

De wedstrijd vond gelijktijdig plaats met Vietnam-Nederland, waar het voor rust al 5-0 voor Oranje stond. Van een wedstrijd die de VS al graag in de zak had gehad, werd dus het een wedstrijd waarin twee landen moesten uitvechten wie tweede werd.

Morgan slim afgestopt

De Amerikaanse bondscoach Vlatko Andonovski, die sinds de 3-0 overwinning op Vietnam voor dezelfde line-up koos, begon dit keer met een verrassende opstelling. Rose Lavelle, die sinds april voor dit toernooi niet meer had gespeeld vanwege een knieblessure, stond in de basis. Aanvaller Lynn Williams proefde voor het eerst van dit WK, op de plek van Trinity Rodman.

Bekijk hier de reacties van Megan Rapinoe, Dolores Silva en Alex Morgan:

Portugal had zes nieuwe spelers in de basis en begon meteen vol zelfvertrouwen. Met een dynamische verdediging had het team duidelijk rekening gehouden met het aanvallende spel van Amerika: naar de flanken drukken en afstoppen. Alex Morgan mocht meters maken richting de achterlijn, maar werd keurig opgevangen door drie Portugese verdedigers.

Amerika kreeg best wat kansen, zoals toen het Morgan lukte met een snelle dribbel naar binnen te snijden en de bal voor te geven aan Lynn Williams, die over de lat schoot.

Ook de corners boden kansen, maar keeper Inês Pereira zat er telkens goed bij.

Rose Lavelle krijgt geel, haar tweede, ze mist daardoor de achtste finales

Portugal moest het vooral hebben van de counter. Een afstandsschot van Kika Nazareth vloog maar net over de kruising.

Vlak voor rust kreeg Lavelle een gele kaart voor het hinderen van de tegenstander. Het is haar tweede gele kaart dit toernooi en dat betekent dat ze de volgende wedstrijd mist.

VS gefrustreerd

Ook na rust was de frustratie in het spel van Amerika zichtbaar, omdat ze maar niet door de Portugese verdediging konden breken.

Even volgde wat ophef in het stadion door het afgaan van het brandalarm. Het bleek een in de fik gevlogen barbecue en al snel weer onder controle - het was het enerverendste moment van de wedstrijd tot dan toe.

Megan Rapinoe valt in en probeert haar team weer focus mee te geven

De 38-jarige vedette Megan Rapinoe viel in, om haar team weer wat focus en strijdlust mee te geven. Maar goals vielen er niet, het bleef zwoegen voor de VS.

In de slotfase begon het billenknijpen aan beide kanten, want niet alleen Amerika, maar ook Portugal kreeg flinke kansen. Carole Costa krulde de bal vanuit een krappe hoek richting het net, maar die werd maar net gepakt door de Amerikaanse keeper Alyssa Naeher.

In de laatste minuut wankelde de titelhouder nog door een schitterend schot van Capeta dat de paal raakte, een levensgrote kans. Zo ontsnapte de Verenigde Staten aan een nederlaag en eindigt het land na zwak spel tegen Portugal op de tweede plek in poule E.