Frankrijk niet langs underdog Jamaica, Zweden ontsnapt op WK aan blamage

WK: samenvatting Frankrijk - Jamaica (0-0)

Wat is het toch met underdogs op dit WK? Jamaica, dat het vorige WK drie nederlagen leed, speelde knap gelijk tegen titelfavoriet Frankrijk: 0-0. Eerder op de dag was het dappere Zuid-Afrika dicht bij het eerste WK-punt in de geschiedenis. Maar in de negentigste minuut wist het favoriete Zweden toch de 2-1 te maken.

Ritme zoek

Vanaf het eerste fluitsignaal in Sydney knokte Jamaica zich in de wedstrijd. Met succes, Frankrijk kwam op geen enkel moment lekker in zijn spel. Dat was mede te danken aan de strakke verdediging van Jamaica. En de fantastisch keepende Rebecca Spencer van Tottenham Hotspur.

Frankrijk had moeite in een ritme te komen, spelers stonden niet goed gepositioneerd en de weg naar de goal werd lastig gevonden. Opvallend, want de ploeg zit vol sterspelers, zoals Wendie Renard, teamgenoot van Daniëlle van de Donk bij Olympique Lyonnais.

Met 72 procent balbezit domineerde Frankrijk, maar het eindeloos rondspelen leverde weinig op. De gevaarlijkste kans kwam in de negentigste minuut van invaller Vicki Becho die de bal voorgaf aan Kadidiatou Diani - die deze wedstrijd de meeste kansen creëerde. Maar haar kopbal stuiterde eerst tegen de lat en daarna tegen de paal.

Alle hens aan dek in het Franse strafschopgebied

Op de valreep kreeg Jamaica's sterspeler Khadija Shaw van Manchester City haar tweede gele kaart waardoor ze de wedstrijd tegen Panama zaterdag mist. Maar zelfs de laatste minuten met tien spelers overleefden de 'Reggae Girlz'.

Slordige passes

Ook Zweden worstelde met een op papier zwakkere tegenstander, maar won wel. De Scandinavische ploeg staat derde op de wereldranglijst en veroverde al vier keer een medaille op een WK. Het land verloor in de finale van 2003 en werden drie keer derde - in 1991, 2011 en 2019. Zuid-Afrika speelde eenmaal eerder een WK en verloor toen alle duels.

In eigen land spreken de Zweden momenteel van een gouden generatie, met sterren als Fridolina Rolfö en Stina Blackstenius. Maar de ploeg stelde in de eerste helft in Wellington teleur. Zweden had het meeste balbezit, maar Zuid-Afrika was verdedigend sterk en maakte handig gebruik van fouten, zoals slordige passes van Zweden, om het spel te kantelen.

WK: samenvatting Zweden - Zuid-Afrika (2-1)

In de eerste minuten van de tweede helft scoorde Hildah Magaia voor Zuid-Afrika uit de rebound - hun tweede WK-doelpunt ooit. De speelsters konden het nauwelijks geloven.

Magaia raakte bij het maken van de goal geblesseerd en werd uiteindelijk gewisseld.

Gelijkmaker

Een kwartier later wist Zweden eindelijk het verdedigende Zuid-Afrikaanse blok te breken. Barcelona-speelster Rolfö kreeg de bal uit een voorzet bij de tweede paal, maar de Zuid-Afrikaanse verdediger Lebohang Ramalepe zat er met haar lichaam net onhandig tussen waardoor de bal het net in ging: 1-1.

Het was daardoor pas de eerste wedstrijd van dit WK waarin beide ploegen tot scoren kwamen.

Een gelijkspel was Zuid-Afrika niet gegund. Net zoals Denemarken gisteren deed tegen China, scoorde Zweden in de 90ste minuut uit een hoekschop. Arsenal-verdediger Amanda Ilestedt sprong het hoogst in het zestienmetergebied en kopte de bal achter keeper Kaylin Swart.