Jesse Klaver en Atje Kuiken op de persconferentie
NOS Nieuws

PvdA en GroenLinks willen één lijst en programma voor Tweede Kamerverkiezingen

GroenLinks en PvdA willen met een gezamenlijke lijst en één verkiezingsprogramma meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. De komende tijd mogen de leden van beide partijen zich uitspreken over het plan, maakten de partijvoorzitters bekend op een persconferentie.

Wie de lijsttrekker moet worden, is nu nog niet duidelijk.

Leden van de PvdA en GroenLinks kunnen vanaf morgen een week lang online kenbaar maken of ze voor het plan zijn. Volgende week maandag is dan duidelijk wat de uitslag is. Bij eerdere ledenraadplegingen de afgelopen jaren bleek overigens altijd dat beide achterbannen (inclusief partijprominenten) in meerderheid voor meer samenwerking zijn.

Linkse premier

Op de bijeenkomst sprak PvdA-leider Attje Kuiken de hoop uit dat de samenwerking leidt tot "een links kabinet en een linkse premier". Verder noemde ze demissionair premier Mark Rutte "onbetrouwbaar". Ze wil dan ook niet met hem in een kabinet. Jesse Klaver van GroenLinks sprak de wens uit om "van 2023 een keerpunt te maken". Over samenwerking met Rutte liet hij zich niet uit.

De vraag of er een fusie tussen de twee linkse partijen komt ligt nu nog niet op tafel. Mocht er een gezamenlijke lijst komen, dan blijven partijen gewoon allebei bestaan.

Bekijk hier de toelichting van Kuiken en Klaver:

GroenLinks en PvdA gaan voor gezamenlijke lijst én verkiezingsprogramma voor Tweede Kamerverkiezingen

PvdA en GroenLinks trokken ook al samen op bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Niet met één kieslijst, maar wel door aan te kondigen dat er een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer zou komen. Die belofte leverde overigens geen electorale winst op.

De twee partijen zijn al jaren serieus naar elkaar toe aan het groeien. In de Tweede Kamer werken de linkse oppositiepartijen veel samen en soms voeren Kamerleden het woord voor de beide partijen.

Bij de vorige formatie in 2021 wilden PvdA en GroenLinks niet zonder elkaar toetreden tot een nieuw kabinet. Ze kwamen vervolgens samen in de oppositie terecht.

Het is nog niet precies vastgesteld wanneer de volgende Tweede Kamerverkiezingen zijn, maar de Kiesraad heeft al wel laten weten dat het op zijn vroegst november wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl