Inwoners van Rostov aan de Don lopen langs een infanterievoertuig van de Wagner-troep
NOS NieuwsAangepast

Wagner-baas: troepen bezetten militair hoofdkwartier in Zuid-Russische stad

In de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don hebben gewapende troepen het hoofdkwartier van het zuidelijke militaire district omsingeld. Wagner-baas Jevgeni Prigozjin heeft op videobeelden vanuit die stad gezegd dat alle militaire bases daar onder controle staan van zijn troepen.

In Rostov aan de Don, vlak bij de Oekraïense grens bij Marioepol, zit één van de vijf militaire Russische hoofdkantoren. De stad is een zeer belangrijk logistiek knooppunt voor het leger bij de oorlog in Oekraïne.

De Wagner-troepen zullen volgens Prigozjin verder optrekken naar Moskou, tenzij minister Sjojgoe van Defensie en de Russische stafchef Gerasimov "naar hen toe komen". Volgens Prigozjin belemmert dit niet de Russische 'speciale militaire operatie' in Oekraïne.

Wagner-eenheden trekken inderdaad noordwaarts, door de regio Voronezj, meldt het Britse ministerie van Defensie. Het is volgens het ministerie "bijna zeker" dat Moskou het doel is.

Een bron bij de Russische veiligheidsdienst zegt tegen persbureau Reuters dat Wagner-soldaten ook in Voronezj de militaire bases onder controle hebben. Het persbureau kon deze informatie niet zelf verifiëren.

In de regio staat een oliedepot in brand, zegt de gouverneur. De brandweer probeert met meer dan honderd mensen om de brand te bestrijden.

'Vraagt om eenheid'

De Russische president Poetin reageerde in een televisietoespraak en sprak over "landverraad". "We zullen doortastend optreden om de situatie in Rostov aan de Don te stabiliseren." Iedereen die deelneemt aan muiterij, zal volgens Poetin worden gestraft.

Verder riep Poetin op tot eenheid, want "de strijd om het geloof van ons volk tegen het Westen vraagt om eenheid". "Acties die ons verdelen, zijn verraad aan onze strijdmakkers en een dolkstoot in de rug van ons volk, net als in 1917, toen ons land verdeeld was."

Daarmee refereerde de president aan het begin van de Russische Revolutie, die leidde tot de val van de tsaar en een jarenlange bloedige burgeroorlog. "We zullen dit niet laten gebeuren. Dit is verraad van binnenuit."

Ondertussen hebben de Russische autoriteiten de beveiliging in Moskou opgeschroefd. De burgemeester van de hoofdstad meldt dat er "anti-terroristische" maatregelen zijn genomen. Zo zijn er extra controleposten op wegen.

Wagner-baas Prigozjin maakte vannacht bekend dat zijn troepen vanuit Oekraïne de Russische regio Rostov waren binnengetrokken. Beelden uit Rostov tonen gewapende troepen in de stad:

Wagner-baas: troepen bezetten militair hoofdkwartier in Zuid-Russische stad

Met deze ontwikkelingen lijkt de escalatie van het al tijden lopende conflict tussen de Russische legerleiding en de Wagner-groep compleet. Gisteravond werd bekend dat de Russische veiligheidsdienst FSB een strafrechtelijk onderzoek start tegen Prigozjin wegens muiterij. Prigozjin zou hebben opgeroepen tot een gewapende opstand.

De Wagner-baas had gemeld dat een kamp van zijn huurlingenleger met raketten was bestookt door het Russische leger. Volgens Prigozjin zijn bij de aanvallen veel manschappen van zijn privéleger omgekomen. Prigozjin dreigde met vergelding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl