liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Tourwinnaar Vollering: 'Hoop dat we veel jonge meiden geïnspireerd hebben'

  • Demi Vollering wint de Tour de France Femmes
  • Ze wordt tweede in de afsluitende tijdrit, achter ploeggenote Marlen Reusser
  • Annemiek van Vleuten verliest haar podiumplaats aan Lotte Kopecky
  • De Belgische klimt zelfs naar de tweede plaats. Kasia Niewiadoma wordt derde
  • Lees hier het wedstrijdverslag
liveblog gesloten

Nog twee weken tot het WK, eerst champagne?

De Tour de France Femmes zit erop, maar het wielerseizoen voorlopig nog niet. Over een week strijden de mannen in Glasgow om de wereldtitel op de weg en een week daarna zijn de vrouwen aan de beurt. Maar eerst zal er bij SD Worx een fles champagne open worden getrokken, denken we zomaar.

Tot volgende week!

De verdeling van de truien

Algemeen klassement: Demi Vollering (SD Worx)

Bergklassement: Kasia Niewiadoma (Canyon//Sram)

Puntenklassement: Lotte Kopecky (SD Worx)

Jongerenklassement: Cédrine Kerbaol (Ceratizit-WNT)

Kasia Niewiadoma neemt de bollentrui mee naar huis

Vollering: 'Onzekerheid maakt je ook sterk'

Na de huldiging had Vollering nog wat meer tijd om terug te blikken op haar Tourzege. In de mixed zone sprak ze over onzekerheid en legde ze uit waarom ze op het podium begon over het inspireren van jonge mensen.

Bekijk het interview met de Tourwinnaar:

Tourwinnaar Vollering: 'Onzekerheid maakt je ook sterk'

Reusser benadrukt: 'Vier etappes gewonnen, laat zien hoe sterk dit team is'

Ook nog even luisteren naar de ritwinnaar van vandaag, Marlen Reusser. De Zwitserse benadrukte ook nog maar eens hoe sterk haar ploeg SD Worx deze Tour was. "We hebben vier etappes gewonnen met vier verschillende rensters. Dat laat zien hoe sterk dit team is."

Bekijk de reactie van Reusser:

Reusser na zege in tijdrit: 'Demi zat niet zo ver achter me'

Kopecky: 'Dit heb ik niet durven denken'

Voor Lotte Kopecky was het een super-Tour. Ze reed zes dagen in de gele trui, won een rit en eindigde als tweede in het algemeen klassement. "Dit heb ik vooraf niet eens durven denken", aldus de Belgische.

Bekijk de reactie van Kopecky:

Kopecky na 'super-Tour': 'Dit heb ik vooraf niet eens durven denken'

Tourwinnaar Vollering: 'Hoop dat we veel meiden en vrouwen geïnspireerd hebben'

Demi Vollering is gehuldigd op het podium in Pau. Toen ze de microfoon in haar handen kreeg om ook nog een paar woorden te zeggen, schoot ze vol. "Ik was in shock toen ik zag hoe veel mensen hier zijn. Dat is geweldig. Ik wil iedereen bedanken. Dit betekent veel voor het vrouwenwielrennen. Ik hoop dat we veel jonge meiden en vrouwen geïnspireerd te hebben om net zo veel plezier te hebben op de fiets, zoals wij dat hebben."

Vollering gehuldigd als Tourwinnaar: 'Hoop dat we veel jonge meiden geïnspireerd hebben'

Markus vijfde in tijdrit

Riejanne Markus sloot de Tour de France af met een vijfde plaats in de tijdrit. De renster kijkt met gemengde gevoelens terug op de Tour, waarin ze hoopte hoge ogen te gooien in het klassement. "Ik ben blij dat ik deze week best wel goed afsluit. Ik ben voor m'n gevoel elke dag een beetje beter geworden, maar ik had op meer gehoopt."

Markus eindigde als elfde in het algemeen klassement en gaat zich nu voorbereiden op het WK, waar ze ook de tijdrit rijdt.

Markus sluit Tour af met vijfde plaats in tijdrit: 'Had deze week op meer gehoopt'

Van Vleuten: 'Ben niet de Annemiek die ik kan zijn'

Annemiek van Vleuten eindigt in haar laatste Tour de France dus niet op het podium. "Superzuur", zo zegt ze zelf. "Het is jammer natuurlijk, zeker om dat de hele ploeg de hele week voor me heeft gewerkt. De laatste twee dagen... ik weet niet wat ik onder de leden heb, maar ik ben in ieder geval niet de Annemiek die ik kan zijn. Dan is het gisteren en vandaag heel veel vechten. En vechten is natuurlijk leuker als je wordt beloond."

Bekijk de reactie van Van Vleuten:

Van Vleuten verliest podiumplaats: 'Weet niet wat ik onder de leden heb, superzuur'

Vollering: 'Kan het nog steeds niet geloven'

"Ik was vanmorgen eigenlijk te relaxed, ik had best wel wat tijd over", vertelde Vollering na haar tijdrit, waarin ze als tweede eindige. "Toen ik deze Tour in ging had ik doelen gesteld. Een van de doelen was gisteren, maar ik wilde ook gewoon een hele goede tijdrit rijden. Ook met het oog op de toekomst, op het WK", aldus de kersverse winnaar van de Tour.

"Ik geloof dat het nog steeds een beetje moet landen. Ik kan het nog steeds niet geloven. Ik denk dat ik even een paar dagen de tijd nodig heb om het te laten bezinken."

Kastelijn krijgt prijs voor de strijdlust

In Pau worden de rensters een voor een gehuldigd. Ook Yara Kastelijn mag naar het podium, want de Nederlandse is uitgeroepen tot strijdlustigste renner van de Tour. Kastelijn won de vierde etappe en verloor pas op de voorlaatste dag de bollentrui aan Kasia Niewiadoma.

Kastelijn was de laatste dagen op. "Ik ben gewoon moe nu", reageerde ze na de tijdrit. Maar de renster van Fenix-Deceuninck is "toch wel trots" op haar prestatie in de Tour. "Van tevoren had ik hiervoor getekend."

Kastelijn krijgt prijs voor de strijdlust en is 'toch wel trots': 'Vooraf voor getekend'

De toptien in de tijdrit

Bekijk de laatste meters van Vollering

Vollering wint Tour de France Femmes en sluit in stijl af met sterke tijdrit

Kopecky tweede in eindklassement

Lotte Kopecky eindigt als tweede in het algemeen klassement! Kasia Niewiadoma reed een sterke tijdrit, maar komt net een paar honderdsten tekort om de Belgische van zich af te houden.

Een 1-2'tje voor SD Worx, dus. Niewiadoma wordt derde, net als vorig jaar.

Annemiek van Vleuten wordt in haar allerlaatste Tour vierde.

VOLLERING WINT TOUR FEMMES, REUSSER WINT TIJDRIT

Demi Vollering heeft hem binnen! Ze eindigt als tweede in de tijdrit, slechts 10 seconden achter haar ploeggenote Marlen Reusser, die de tijdrit wint.

Vollering schrijft daarmee haar eerste overwinning in een grote ronde op haar naam. Ze is de opvolger van Annemiek van Vleuten.

Van Vleuten valt van podium

Annemiek van Vleuten eindigt in haar laatste Tour niet op het podium. In de tijdrit is ze ruim een minuut langzamer dan Lotte Kopecky, terwijl ze slechts een marge van 7 seconden had.

Nu is het wachten op Niewiadoma. Kan Kopecky nog tweede worden?

Niewiadoma verrassend goed onderweg

Niewiadoma doet het ook verrassend goed: de Poolse nummer twee is net als Kopecky een halve minuut sneller dan Van Vleuten. Als dat zo blijft, verliest Van Vleuten haar derde plaats aan Kopecky en blijft Niewiadoma tweede.

Vollering op weg naar Tourzege

Vollering is bezig aan een uitstekende tijdrit. Bij het tussenpunt na 10,5 kilometer is ze slechts 12 seconden langzamer dan haar ploeggenote Reusser, die nog altijd de snelste tijd achter haar naam heeft.

Van Vleuten halve minuut langzamer dan Kopecky

Annemiek van Vleuten is bij het tussenpunt na 10,5 kilometer al 31 seconden langzamer dan Lotte Kopecky. Het verschil in het klassement tussen Van Vleuten (3e) en Kopecky (4e) is slechts 7 tellen. Raakt Van Vleuten haar podiumplaats nog kwijt vandaag?

Markus rijdt derde tijd

Riejanne Markus komt niet aan de tijd van Reusser en Brown: de Nederlands kampioene is 50 seconden langzamer dan de Zwitserse in de hotseat. Voor nu is de tijd van Markus goed voor een derde plaats.

"Goede tijdrit", concludeert Roxane Knetemann.

Vollering onderweg!

Demi Vollering is als laatste renster vertrokken, in haar gele snelpak. Ze heeft een voorsprong van 1.50 op Kasia Niewiadoma en 2.28 op Annemiek van Vleuten, die al even onderweg zijn. Over een half uur weten we wie deze Tour Femmes wint.

Markus rijdt derde tijd bij tussenpunt

Bij het tussenpunt klokt Nederlands tijdritkampioen Riejanne Markus de derde tussentijd. Ze is 30 seconden langzamer dan Reusser.

Kraak rijdt voorlopig zevende tijd, Markus onderweg

Amber Kraak klokt (voorlopig) zevende tijd. De Nederlandse renster van Jumbo-Visma komt in Pau tot 30.49. Haar ploeggenote Riejanne Markus is nog onderweg in haar rood-wit-blauwe kampioenstrui.

Reusser in de hotseat

Topdrie (98/123 rensters binnen)

1. Marlen Reusser 29.15
2. Grace Brown +40
3. Olivia Baril +1.18

Vollering warmt op

Klassementsrensters van start

We zijn aangekomen bij de toptien van het algemeen klassement. Over een kwartiertje gaat Demi Vollering als laatste van start.

Starttijden klassementsrensters

16.45 uur Ricarda Bauernfeind (Canyon//Sram)
16.47 uur Cecilie Uttrup-Ludwig (FDJ-SUEZ)
16.49 uur Ane Santesteban (Jayco AlUla)
16.51 uur Juliette Labous (dsm-firmenich)
16.53 uur Ashleigh Moolman-Pasio (AG Insurance-Soudal Quick-Step)
16.55 uur Lotte Kopecky (SD Worx)
16.57 uur Annemiek van Vleuten (Movistar)
16.59 uur Katarzyna Niewiadoma (Canyon//Sram)
17.01 uur Demi Vollering (SD Worx)

Reusser naar de hotseat

Daar is Marlen Reusser al! De Zwitserse rijdt de tijd van Brown uit de boeken. Met 29.15 (46,3 kilometer per uur gemiddeld) is Reusser maar liefst 40 tellen sneller dan de Australische.

Snelste tijd voor Brown

Grace Brown duikt ruim onder de tijd van Guazzini: met 29.55 is de Australische nu de snelste. Maar er is een Zwitserse stoomtrein op komst...

Mackaij: 'Alleen maar respect voor Annemiek'

Ook voor Floortje Mackaij zit de Tour erop. De Nederlandse renster van Movistar kijkt terug op een succesvolle ronde met haar ploeg, want Movistar boekte met Lippert en Norsgaard twee ritzeges.

Het Spaanse team mikte natuurlijk ook op de eindzege met Annemiek van Vleuten, zonder succes. Mackaij kan er wel vrede mee hebben. "Ik kan alleen maar heel veel respect voor Annemiek hebben. Ze heeft alles gegeven en gister was er iemand sterker", aldus Mackaij, die voor het eerst aan de start stond in de Ronde van Frankrijk.

"Ik heb wel afgezien, het niveau is heel erg hoog. Ik hoop volgend jaar sterker terug te komen, want het is wel echt een heel mooi evenement."

Mackaij na eerste Tour: 'Kan alleen maar heel veel respect voor Annemiek hebben'

Snelste tussentijd voor Reusser

Bij het tussenpunt is Marlen Reusser veruit de snelste tot nu toe. De Zwitserse tijdritspecialist van SD Worx is maar liefst 27 seconden sneller dan Grace Brown, de nummer twee van het laatste WK, die iets eerder gestart is heel even de snelste tussentijd achter haar naam had.

Brand rijdt tweede tijd

Lucinda Brand rijdt een sterke tijdrit: de ervaren renster van Lidl-Trek komt 9 seconden tekort om Guazzini uit de hotseat te rijden. Met 30.45 heeft Brand nu de tweede tijd achter haar naam.

Topdrie (70/123 rensters binnen)

1. Vittoria Guazzini 30.36
2. Lucinda Brand +9
3. Anna Henderson +15

Reusser is onderweg

De favoriet voor de ritzege is onderweg: Marlen Reusser, die gisteren de Tourmalet relatief rustig omhoog kon rijden na een laatste kopbeurt voor Vollering, rijdt in de Europese kampioenstrui.

Biertje na de finish

Voor alle rensters die al binnen zijn, zit de Tour erop. Morgane Coston van Cofidis viert dat met een biertje, dat ze meteen na de finish in haar handen gedrukt krijgt van iemand van haar ploeg. Proost!

Tweede tijd Henderson

Hij het tussenpunt was Anna Henderson (Jumbo-Visma) sneller dan Guazzini, maar de Britse komt op de streep toch niet aan de tijd van de Italiaanse. Henderson is 15 seconden langzamer dan Guazzini.

Topdrie (55/123 rensters binnen)

1. Vittoria Guazzini 30.36
2. Anna Henderson +15
3. Georgie Howe +20

Koster onderweg

Anouska Koster is vertrokken voor haar tijdrit. De Nederlandse renster van Uno-X, die eerder deze Tour de bolletjestrui droeg, werd bij het NK tijdrijden vorige maand knap vierde, achter Riejanne Markus, Demi Vollering en Annemiek van Vleuten.

Van der Breggen: 'Vollering mag voluit gaan, met voorzichtigheid in de bochten'

Anna van der Breggen, ploegleider van Vollering bij SD Worx, verkende eerder vandaag samen met de geletruidraagster het parcours. "Het is een heel mooi parcours", concludeerde de oud-renster daarna.

"Het beginstuk is vlak, daarna een kort klimmetje en daarna best wel wat bochtjes. Het heeft wat van alles. Als je helemaal leeg bent, is dit een lastige tijdrit. Het is ook best een beetje indelen. Voor de tijdrijders is dit een hele mooie tijdrit."

Van der Breggen heeft Vollering geïnstrueerd dat ze voluit mag gaan, maar ze moet wel met wat voorzichtigheid de bochten door. Bovendien heeft SD Worx met Marlen Reusser en Lotte Kopecky nog twee kanshebbers in de tijdrit.

Bekijk het interview met Van der Breggen:

Van der Breggen over tijdrit Vollering: 'Doet pijn en je mag niks fout doen'

Boogaard nu derde tijd

Maaike Boogaard is sneller dan haar landgenote Kuijpers en neemt de derde plek voorlopig over.

Emma Norsgaard, winnares van etappe 6 die zich graag wil omscholen tot tijdrijdster, is nu onderweg. Net als Mischa Bredewold, de Nederlandse van SD Worx.

Topdrie (40/123 rensters binnen)

1. Vittoria Guazzini 30.36
2. Georgie Howe +20
3. Maaike Boogaard +52

Kuijpers rijdt derde tijd

Evy Kuijpers, de Nederlandse renster van Fenix-Deceuninck, zet de voorlopig derde tijd neer. Kuijpers klokt 32.29. Daarmee is ze 1.52 langzamer dan Guazzini.

Topdrie (23/123 rensters binnen)

1. Vittoria Guazzini 30.36
2. Josie Talbot +1.06
3. Evy Kuijpers +1.52

Guazzini zet richttijd

Vittoria Guazzini zet al vroeg een richttijd neer. De Italiaanse wereldkampioene bij de beloften klokt 30.36, met een gemiddelde van 44,3 kilometer per uur. Daarmee is ze een dikke minuut sneller dan Josie Talbot.

Marjolein van 't Geloof is ook binnen. De Nederlandse klokte een tijd van 34.43, ruim 4 minuten langzamer dus dan Guazzini.

Talbot heeft Van 't Geloof ingehaald

De eerste renster is binnen en het is niet de als eerste gestarte Marjolein van 't Geloof: de Australische Josie Talbot noteert een tijd van 31.42 op de streep in Pau (42,75 km/u gemiddeld).

Guazzini, wereldkampioen tijdrijden bij beloften

Vittoria Guazzini is ook onderweg. De Italiaanse renster van FDJ-Suez is er één om in de gaten te houden vandaag, want zij is de nummer vier van het laatste WK tijdrijden. Daarmee werd ze ook wereldkampioen bij de rensters onder 23 jaar.

Laatste Tourtijdrit in Pau

Vier jaar geleden werd er voor het laatst een Tourtijdrit in Pau gereden, deels over dezelfde wegen waar de vrouwen vandaag over rijden.

Die tijdrit van 2019 werd gewonnen door geletruidrager Julian Alaphilippe. De Fransman, die op een gele wolk koerste, hield Geraint Thomas en Thomas De Gendt achter zich.

Wout van Aert zal geen goede herinneringen hebben aan die tijdrit. De Belg van Jumbo-Visma bleef op hoge snelheid hangen in een dranghek en moest de Tour daarna verlaten.

Bekijk de samenvatting:

2019: Alaphilippe wint Tourtijdrit in Pau, Van Aert blijft aan hek haken en is klaar

Van 't Geloof onderweg

Marjolein van 't Geloof is als eerste begonnen aan de tijdrit. De Nederlandse van Human Powered Health kennen we vooral als sprinter. Ze deed vorige maand ook mee aan het NK tijdrijden. Daar eindigde ze als 15de, op bijna 5 minuten van winnares Riejanne Markus.

Vanaf 15.20 uur live

De slotetappe is vanaf 15.20 uur ook live te zien, via deze stream of via de uitzending van Studio Sport op NPO 1.

Het commentaar is van Andries Lamain en Roxane Knetemann.

Vanochtend regen, nu droog

Het asfalt is nog wat nat in Pau, want het heeft flink geregend. Inmiddels is het droog en de weg droogt ook snel op.

Van 't Geloof draait warm

Marjolein van 't Geloof is over een half uurtje de eerste die van start mag. De renster van Human Powered Health draait warm bij de bus van haar ploeg.

Van 't Geloof is de nummer 124 van het klassement op 2 uur en 5 minuten van Vollering en is daarmee de rodelantaarndrager.

Het algemeen klassement

De winnares van de Tour Femmes lijkt bekend; als Vollering op haar fiets blijft zitten, wint zij normaalgesproken haar eerste grote ronde en neemt ze het stokje over van Van Vleuten.

Achter Vollering kan het nog wel spannend worden. De nummer 2 tot en met 5 staan dicht bijelkaar:

1. Demi Vollering
2. Kasia Niewiadoma op 1.50
3. Annemiek van Vleuten op 2.28
4. Lotte Kopecky op 2.35
5. Ashleigh Moolman-Pasio op 2.39

Starttijden Nederlandse rensters

We begonnen de Tour met 27 Nederlandse rensters. Daarvan zijn er nog 19 over. De starttijden:

Nederlandse rensters in de tijdrit

14.38 uur (eerste renster) Marjolein van 't Geloof (Human Powered Health)
14.55 uur Evy Kuijpers (Fenix-Deceuninck)
14.58 uur Jeanne Korevaar (Liv Racing TeqFind)
15.07 uur Nina Kessler (Jayco AlUla)
15.08 uur Maaike Boogaard (AG Insurance-Soudal Quick-Step)
15.24 uur Karlijn Swinkels (Jumbo-Visma)
15.34 uur Thalita de Jong (Liv Racing TeqFind)
15.36 uur Floortje Mackaij (Movistar)
15.37 uur Mischa Bredewold (SD Worx)
15.44 uur Quinty Ton (Liv Racing TeqFind)
15.46 uur Maaike Coljé (Arkéa)
15.48 uur Lucinda Brand (Lidl-Trek)
15.53 uur Esmée Peperkamp (dsm-firmenich)
15.55 uur Silke Smulders (Liv Racing TeqFind)
16.16 uur Yara Kastelijn (Fenix-Deceuninck)
16.21 uur Amber Kraak (Jumbo-Visma)
16.39 uur Riejanne Markus (Jumbo-Visma)
16.57 uur Annemiek van Vleuten (Movistar)
17.01 uur Demi Vollering (SD Worx)

Belangrijkste starttijden

De eerste renster, rodelantaarndrager Marjolein van 't Geloof, gaat om 14.38 uur van start. De favorieten en klassementsrensters starten allemaal na 16.00 uur.

Favoriet Marlen Reusser vertrekt om 16.06 uur. Riejanne Markus is om 16.39 uur aan de beurt.

De strijd om de podiumplaatsen begint even voor 17.00 uur en Demi Vollering is om 17.01 uur de laatste.

Starttijden klassementsrensters/favorieten tijdrit

16.06 uur Marlen Reusser (SD Worx)
16.39 uur Riejanne Markus (Jumbo-Visma)
16.45 uur Ricarda Bauernfeind (Canyon//Sram)
16.47 uur Cecilie Uttrup-Ludwig (FDJ-SUEZ)
16.49 uur Ane Santesteban (Jayco AlUla)
16.51 uur Juliette Labous (dsm-firmenich)
16.53 uur Ashleigh Moolman-Pasio (AG Insurance-Soudal Quick-Step)
16.55 uur Lotte Kopecky (SD Worx)
16.57 uur Annemiek van Vleuten (Movistar)
16.59 uur Katarzyna Niewiadoma (Canyon//Sram)
17.01 uur Demi Vollering (SD Worx)

Wie zijn de beste tijdrijders?

Wie is er eigenlijk favoriet voor deze tijdrit? En hoe verhouden de klassementsrensters zich ten opzichte van elkaar? Daar zullen we proberen een antwoord op te geven, maar dat is best lastig. Er is dit seizoen namelijk pas één tijdrit geweest waar een groot deel van de internationale top aan de start stond. Die tijdrit van 25,7 kilometer in de Ronde van Zwitserland werd gewonnen door de Europees kampioen Marlen Reusser. Demi Vollering werd op 8 seconden van haar ploeggenote tweede.

Wat we in ieder geval kunnen zeggen, is dat Kasia Niewiadoma (tweede in het klassement op 1.50 van Vollering) niet uitblinkt in tijdrijden. In de Ronde van Zwitserland deed zij bijna 2 minuten langer over de tijdrit dan de Nederlandse geletruidrager.

Markus Nederlands kampioen

Riejanne Markus deed niet mee in Zwitserland, maar de Nederlandse van Jumbo-Visma is wel een uitstekend tijdrijdster. Vorige maand veroverde ze de nationale titel door in de lange tijdrit (42 kilometer) Vollering en Van Vleuten te verslaan. Markus was maar liefst 55 seconden sneller dan Vollering, Van Vleuten gaf 1.13 toe.

Wat kan Kopecky?

Lotte Kopecky verbaasde gisteren iedereen door als zesde boven te komen op de Tourmalet. In het klassement heeft ze daardoor slechts een achterstand van 7 seconden op Van Vleuten. Kan de Belgische de afzwaaiende Nederlandse nog van het podium houden in Pau? Dat is de vraag. Kopecky is een alleskunner, weten we. Vorig jaar eindigde ze bij het WK tijdrijden als negende. Het verschil met Van Vleuten daar in Wollongong? Precies 7 seconden.

Reusser werd bij dat WK derde, achter winnares Ellen van Dijk en Grace Brown. De hoogzwangere Van Dijk ontbreekt in de Tour, maar Brown rijdt wel mee. Tot nu toe was de Australische vrij onzichtbaar, dus het is afwachten wat zij kan op de slotdag van deze zware Tour.

Riejanne Markus veroverde vorige maand met overmacht de Nederlandse tijdrittitel

Garcia niet meer van start

Mavi Garcia gaat niet van start in de afsluitende tijdrit. De Spaanse kampioene is ziek, meldt haar ploeg Liv Racing-TeqFind. Garcia kwam gisteren in de etappe naar de Tourmalet bijna 11 minuten na Vollering over de streep. Ze stond vijftiende in het algemeen klassement.

Vollering in geel tijdritpak

Demi Vollering heeft voor de tijdrit op het laatste moment nog een speciaal geel pak aangemeten gekregen. Zo gaat dat altijd in grote rondes; de leiders van de verschillende klassementen kunnen in hun eigen tijdritpak van de ploeg rijden.

Ook Kasia Niewiadoma (drager van de bollentrui), Lotte Kopecky (groene trui) en Cédrine Kerbaol (witte jongerentrui) hebben een speciaal pak van de kledingsponsor van de Tour aangemeten gekregen.

'Tour is dankzij tijdrit completere ronde'

Vorig jaar was er geen tijdrit in de Tour Femmes opgenomen, tot grote teleurstelling van drievoudig wereldkampioen tijdrijden Ellen van Dijk.

De Tour is dankzij de tijdrit nu een completere ronde, vindt Van Dijk, die dit jaar de Tour op televisie volgt omdat ze hoogzwanger is. "Een grote ronde moet alle aspecten hebben; vlakke sprintetappes, flinke klimetappes, heuveletappes en ook een tijdrit. Je moet alle type rensters een kans geven om zich te laten zien in hun specialisme."

Hoewel de strijd om de eindzege met de ruime voorsprong (1.50) van Vollering niet meer zo spannend lijkt te worden, kijkt Van Dijk erg uit naar de onknoping van de Tour. "Tijdrijden liegt niet, de sterkste die wint. Dat vind ik er zo mooi aan. Er komen geen tactieken aan te pas. Het is gewoon een hele pure discipline."

Tijdrit van 22,6 kilometer

Nog 22,6 kilometer en dan zit de Tour de France Femmes erop. De eerste renster, rodelantaarndrager Marjolein van 't Geloof, vertrekt om 14.38 uur vanuit het centrum van Pau als eerste voor de race tegen de klok. Het parcours is licht golvend, met halverwege een klimmetje van 2,1 kilometer aan 5%. Goed te doen met een tijdritfiets, zo lijkt het van een afstandje. Ook de tweede helft van het parcours is weer vlak, al loopt de weg naar de finish op de Place Verdun weer wat op.

Demi Vollering gaat om 17.01 uur als laatste van start in haar gele tijdritpak. Rond 17.30 uur zal het podium van de Tour van 2023 bekend zijn.

Tour de France Femmes etappe 8

Dit gebeurde er gisteren

Op de mistige Tourmalet liet Demi Vollering er gisteren geen misverstand over bestaan wie de beste renster van de Tour de France is. Ze won niet alleen de koninginnenrit, maar pakte ook de gele trui.

Kijk hier de samenvatting van de zevende etappe terug:

Samenvatting etappe 7: Vollering heerst op Tourmalet en neemt voorschot op Tourwinst

Bonjour!

Welkom bij het liveblog over de slotdag van de Tour de France Femmes. De Ronde van Frankrijk wordt vandaag afgesloten met een individuele tijdrit met start en finish in Pau. Demi Vollering mag na haar machtsgreep op de Tourmalet van gisteren in de gele leiderstrui starten.

De kans is groot dat Vollering aan het einde van de middag ook gekroond wordt als winnares van de Tour, want haar voorsprong in het klassement is groot. Achter Vollering verwachten we nog wel een boeiende strijd voor de podiumplaatsen.

En wie wint de tijdrit? Dat weten we rond 17.30 uur. Via dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de ontwikkelingen. On y va!

Demi Vollering in de gele trui