liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Vollering verbaasd na tijdstraf voor stayeren: 'Bijzonder' • Bauernfeind jongste ritwinnaar

  • De Duitse Ricarda Bauernfeind wint de vijfde etappe na een knappe solo
  • Demi Vollering krijgt een tijdstraf van 20 seconden voor stayeren
  • Vollering zakt daardoor naar de zevende plaats in het klassement
  • Lees het wedstrijdverslag hier
liveblog gesloten

À demain!

Morgen zijn we er weer met een liveblog over de zesde etappe. Volgens sprinter Charlotte Kool wordt dat "honderd procent een massasprint", zo zei de renster vanochtend voor de start.

De rit van Albi naar Blagnac (122 kilometer) begint om 14.30 uur en dan zijn wij er ook weer. À demain!

Ploegleider Stam: 'Belachelijk hoge straf, het was meer dan geoorloofd'

Ploegleider Danny Stam van SD Worx is het overduidelijk niet eens met de tijdstraf van 20 seconden voor Demi Vollering.

"Wat wij deden, was meer dan geoorloofd. Het is een belachelijk hoge straf, maar de UCI heeft altijd gelijk", zegt Stam met een cynische ondertoon. "Ik hoop dat de jury goed slaapt als de Tour zondag op 5 seconden wordt beslist."

Ploegleider Stam: 'Belachelijk hoge straf, het was meer dan geoorloofd'

Vollering over tijdstraf: 'Bijzonder, weet niet wat ik fout deed'

De eerste reactie van Demi Vollering na haar tijdstraf van 20 seconden voor stayeren: "Bijzonder. Ik weet niet zo goed wat ik fout deed. Ik had een lekke band en ben het eerste stukje mee achter de auto teruggekomen. Daarna heb ik alles zelf gedaan", aldus de favoriet voor de eindzege.

Vollering weet nog niet of ze het jurybesluit gaan aanvechten. "Daar moet ik het met mijn ploegleider over hebben. Het is gewoon heel jammer."

Vollering over tijdstraf: 'Weet niet zo goed wat ik fout deed'

Reusser had opeens een gaatje: 'Vond het niet zo leuk voor Liane'

Marlen Reusser leidde lange tijd de achtervolging op Bauernfeind, totdat ze opeens een gaatje had samen met Liane Lippert. Vanaf dat moment kon ze niet vol doorrijden, waar de Zwitserse tijdritspecialiste van SD Worx zich best wel lullig over voelde.

Bekijk het interview met Reusser hieronder.

Reusser kon niet vol in de achtervolging met Lippert: 'Niet zo leuk voor Liane'

Markus na zesde plaats: 'Goede dag gehad'

Riejanne Markus was met een zesde plaats de beste Nederlandse in Albi. Of ze daar tevreden mee is? "Ja en nee. Ik werd derde in de sprint, dus dat is een mooie opsteker. Ik heb een aantal keer gedemarreerd, maar ik weet niet... Ik was steeds te vroeg vandaag", aldus de Nederlandse klassementsrenster van Jumbo-Visma, die "echt een goede dag had".

Bekijk het interview hier:

Markus na zesde plaats in Albi: 'Ik was steeds te vroeg vandaag'

Kijk de ontknoping van de vijfde etappe hier terug

Duitse Bauernfeind verrast in vijfde etappe Tour de France

Algemeen klassement: Vollering zakt naar zevende plaats

In het algemeen klassement is Demi Vollering vanwege haar tijdstraf naar de zevende plaats gezakt. Haar achterstand op ploeggenote Kopecky is 1.03, maar belangrijker: Van Vleuten heeft nu 22 seconden voorsprong op haar grote concurrente.

Bauernfeind is na haar ritzege ook de toptien binnen gekomen. De Duitse staat nu negende.

Vollering krijgt tijdstraf van 20 seconden

Demi Vollering heeft een tijdstraf van 20 seconden gekregen voor stayeren achter de auto. Op 63 kilometer van de streep werd Vollering na een wielwissel teruggebracht door Danny Stam in de ploegleiderswagen, die langs de hele karavaan reed met zijn kopvrouw aan de achterbumper.

De jury kwam meteen al naast Stam rijden, dus het was te verwachten dat de actie gevolgen zou hebben.

Kijk het moment hier terug:

Vollering kleeft aan bumper ploegleiderswagen: 20 seconden tijdstraf

De toptien

De toptien in de vijfde etappe: Bauernfeind wint na een knappe solo. Riejanne Markus is de beste Nederlandse, zij wordt zesde. Annemiek van Vleuten en Demi Vollering komen in dezelfde groep over de streep.

FINISH | BAUERNFEIND WINT

Ja hoor, ze redt het! Ricarda Bauernfeind komt solo over de streep in Albi. De 23-jarige Duitse boekt haar eerste grote ritzege, nota bene in de Tour de France. Ze is daarmee ook de jongste ritwinnaar in de Tour Femmes.

Reusser en Lippert komen 22 seconden te laat. Tien seconden daarna wint Kopecky de sprint van het uitgedunde peloton.

Nog 2 km | Haalt Bauernfeind het?

Nou, het lijkt erop dat Ricarda Bauernfeind het gewoon gaat halen! Bij het ingaan van de laatste 2 kilometer heeft ze een voorsprong van 25 seconden.

Reusser en Lippert vallen wat stil.

Nog 4 km | Reusser springt weg, Lippert gaat mee

Reusser is weggesprongen uit het peloton. Ze krijgt Liane Lippert, ploeggenote van Annemiek van Vleuten en ritwinnares van etappe 2, achter zich aan.

Nog 6 km | Nog 36 seconden voor Bauernfeind

De voorsprong van Bauernfeind loopt nog altijd terug, maar de Duitse heeft nog altijd een marge van 36 seconden.

Krijgen we een sprint in Albi, met Lotte Kopecky als grote favoriet? Of zijn er ploegen die daar een stokje voor willen steken?

FDJ zit met vier rensters in het uitgedunde peloton. Bij Fenix-Elegant hopen ze te sprinten met Julie de Wilde. Israel Premier Tech heeft met Tamara Dronova een snelle renster in het peloton.

Maarja, dan moet die sterke Bauernfeind eerst teruggepakt worden. Maar SD Worx is nog altijd de enige ploeg die achtervolgt, met Reusser.

Nog 10 km | Reusser tegen Bauernfeind

Het is een vrouw-tegen-vrouwgevecht op weg naar Albi. De ijzersterke tijdrijdster Marlen Reusser tegen de eenzame vluchter, Ricarda Bauernfeind.

De Duitse koploopster is aan de verliezende hand, want ze heeft nog 40 seconden over.

Nog 14 km | Reusser op kop

In het uitgedunde peloton wordt de achtervolging geleid door één vrouw: wie anders dan Marlen Reusser, van SD Worx. Die ploeg heeft met Lotte Kopecky dan ook de grote favoriet in de gelederen, mocht het een sprint worden.

De voorsprong van Bauernfeind: 58 seconden.

Nog 20 km | Aanval Adegeest snel geneutraliseerd

Een aanval van Loes Adegeest, de renster van FDJ-SUEZ die vandaag ook al in de vroege vlucht zat. De Nederlandse wereldkampioene eSports wordt echter snel weer teruggefloten.

Nog 23 km | Kastelijn sprokkelt verder

Op de top van de Côte de Monestiés (vierde categorie) pakt Yara Kastelijn het laatste puntje. Als ze de streep haalt, mag de renster van Fenix-Elegant de bergtrui ophalen in Albi.

Tussenstand bergklassement

1. Yara Kastelijn 23 punten
2. Anouska Koster 19 punten
3. Kathrin Hammes 11 punten

Nog 24 km | Laatste klimmetje

De rensters zijn begonnen aan de laatste beklimming van de dag, de Côte de Monestiés (1,6 kilometer à 6,4%).

De voorsprong van Bauernfeind is inmiddels opgelopen naar 1.30. In het peloton rijdt Marlen Reusser op kop.

Nog 25 km | Tussensprint

Bij de tussensprint gaan de 25 punten naar koploper Bauernfeind. In het uitgedunde peloton pakt Lotte Kopecky de 20 punten. De Belgische draagt de gele trui, maar gaat ook ruim aan de leiding in het puntenklassement.

Nog 30 km | Bauernfeind alleen verder

Bauernfeind gaat ervoor: de 23-jarige renster, in mei vijfde in de Vuelta Femenina, is in haar eentje doorgereden na de bonificatiesprint. Ze heeft een voorsprong van 50 seconden op de groep met Kopecky, Vollering en Van Vleuten.

Nog 34 km | Bonificatieseconden

Ricarda Bauernfeind (Canyon/SRAM) pakt bij de bonificatiesprint de maximale 6 seconden. De Duitse renster was samen met Claire Steels (Israel Premier Tech) weggereden uit het peloton. Steels, die net als Bauernfeind op ongeveer 2,5 minuut van Kopecky staat, pakt 4 tellen.

De sprint om de laatste 2 bonificatieseconden wordt in het peloton gewonnen door Ashleigh Moolman, de nummer 3 in het klassement (+0.51). Ze wint het sprintje van Van Vleutens ploeggenote Liane Lippert en Demi Vollering.

Nog 38 km | Aanval Markus geneutraliseerd

Bij Jumbo-Visma zijn ze overgeschakeld op plan B, nu Marianne Vos op ruim 2,5 minuut achterstand rijdt. Riejanne Markus plaatst een aanval, een paar kilometer voor de sprint om de bonificatieseconden. De Nederlands kampioene tijdrijden wordt al snel weer teruggepakt.

Nog 40 km | Kastelijn virtueel in de bergtrui

Daar is het volgende steile klimmetje alweer, de Côte de Laguépie (1,5 km à 9%).

Ook hier pakt Yara Kastelijn de volle drie punten. Daarmee heeft ze de virtuele leiding in het bergklassement overgenomen van Anouska Koster.

Tussenstand bergklassement

1. Yara Kastelijn 22 punten
2. Anouska Koster 19 punten
3. Kathrin Hammes 11 punten

Nog 45 km | Kool en Vos op achterstand

De steile Côte de Najac heeft ervoor gezorgd dat het peloton nog maar uit zo'n 35 rensters bestaat. Alle klassementsrensters zitten erbij.

Marianne Vos en Charlotte Kool rijden in de eerste groep met gelosten. Zij hebben een achterstand van een minuut op het peloton, waar Lotte Kopecky op papier de snelste vrouw is.

Nog 49 km | Kastelijn pakt bergpunten

Yara Kastelijn pakt de volle buit op de top van de Côte de Najac. Drie punten erbij voor de Nederlandse ritwinnaar van gisteren. Kastelijn komt zo op 19 punten, precies evenveel als de geloste Anouska Koster, die nu de bollentrui draagt.

Nog 51 km | Vos lost

Het peloton wordt flink uitgedund op het steile klimmetje. Marianne Vos, een van de kanshebbers voor de ritzege, moet de groep nu ook laten gaan.

Nog 52 km | Koplopers ingelopen, Koster lost

Aan de voet van de eerste gecategoriseerde klim van de dag, de Côte de Najac (2,1 kilometer à 7,4%), wordt de kopgroep teruggepakt.

Anouska Koster gaat geen punten pakken in haar bollentrui. Het lijkt erop dat de Nederlandse van Uno-X geen goede benen heeft vandaag. Ze moet het peloton laten gaan.

Nog 63 km | Pitstop Vollering, terug aan bumper

Een pitstop voor Demi Vollering. De kopvrouw van SD Worx krijgt een nieuw achterwiel en zit al snel weer tussen de auto's. Danny Stam probeert haar een handje te helpen door met zijn ploegleiderswagen langs de andere auto's te rijden met Vollering aan zijn achterbumper. Het ziet er gevaarlijk uit en het is ook niet helemaal volgens de regels. De kans is groot dat de jury zich hierover gaat buigen.

Nog 69 km | Balsamo op achterstand

Voor Elisa Balsamo gaat het te hard. De Italiaanse sprinter van Lidl-Trek werd dinsdag bij de massasprint vijfde, maar nu rijdt ze al dik 5 minuten achter het peloton.

Verrassing voor Wyllie

Een van de rensters in de kopgroep is Ella Wyllie, de nummer twee in het jongerenklassement. De renster uit Nieuw-Zeeland, die koerst in Europa, had haar familie al sinds februari niet gezien en werd gisteren verrast bij de start. Ze wist dat haar ouders naar de Tour zouden komen, maar dat haar broer er ook zou zijn was een grote verrassing.

Nog 74 km | Weinig ruimte voor koplopers

De elf koplopers krijgen maar weinig ruimte van het peloton. Bredewold, Kraak, Adegeest en hun medevluchters hebben een voorsprong van een half minuutje op het peloton, waar Fenix-Elegant vooral op kop rijdt. De ploeg, die gisteren succes boekte met Yara Kastelijn, heeft de slag gemist.

Nog 79 km | Abandon Muzic

Nog een opgave: Evita Muzic (FDJ-Suez) heeft de handdoek in de ring gegooid. De sterke klimster, die vorig jaar als achtste eindigde in het klassement, werd gisteren gestoken door een insect. Muzic stond veertiende in het klassement.

Ook Gabrielle Pilote Fortin (Cofidis) en Kaja Rysz (Lifeplus Wahoo) zijn afgestapt.

Het gaat ook enorm hard in het eerste uur van de koers: 42,5 kilometer gemiddeld, om precies te zijn.

Ploegleider Stam over opgave Wiebes: 'Ook met oog op WK verstandig'

Eerder meldden we al dat Lorena Wiebes uit de Tour is gestapt met maagproblemen. Voor de start spraken we met haar ploegleider Danny Stam. "De eerste dag kampte ze daar al mee. De dag erna was het zo goed als weg en gisteren zei ze tijdens de koers weer dat ze geen eten opnam en slecht kon drinken. Vanmorgen hebben we de knoop doorgehakt, dat het geen nut heeft om door te gaan", vertelt Stam.

"Ook met het oog op het WK is het verstandig om dat niet helemaal uit te melken."

Over anderhalve week is Wiebes schaduwkopvrouw achter Demi Vollering, bij de WK wielrennen in Glasgow.

Ploegleider Stam over opgave zieke Wiebes: 'Ook met oog op WK verstandig'

Van der Wolf is de jongste van het peloton

Voor de start spraken we ook met Babette van der Wolf, de jongste renster van het peloton. De pas 19-jarige renster maakt haar Tourdebuut en sprintte in de derde etappe naar de 14de plaats, waar ze heel blij mee was.

De Nederlandse van Lifeplus Wahoo ziet deze Tour vooral als een leerschool, maar als het vandaag tot een sprint komt is ze weer van plan om zich ertussen te gooien.

Bekijk het interview:

Tourdebutant Van der Wolf (19) is de jongste in het peloton: 'Zoveel leermomenten'

Nog 102 km | Bredewold, Kraak en Adegeest in kopgroep

Een groep van 11 rensters heeft zich losgemaakt uit het peloton. Er zitten drie landgenoten bij: Mischa Bredewold namens SD Worx, Amber Kraak namens Jumbo-Visma en Loes Adegeest namens het Franse FDJ-Suez. Ze hebben een voorsprong van zo'n 45 seconden.

Nog 111 km | Koster en Kerbaol op achterstand

Het is nog even wachten op beelden vanuit de koers, maar de Tourorganisatie meldt dat het flink hard gaat vanaf het vertrek.

Het peloton is in drie groepen uiteen gevallen. Anouska Koster, drager van de bollentrui, en Cédrine Kerbaol, drager van de jongerentrui, zitten niet in de eerste groep.

Kool hoopt op een sprint: 'Klimmetjes zijn niet makkelijk'

Nu Lorena Wiebes naar huis is, lijkt Charlotte Kool de grote favoriet bij een massasprint. Maar dan moet de sprinter van dsm-firmenich wel in stelling worden gebracht. "We moeten eerst maar tot een sprint komen. De klimmetjes zijn zeker niet makkelijk, heel steil en niet echt heel kort. Met de warmte is dat ook wel extra vermoeiend. Morgen is het wel honderd procent zeker een massasprint, maar ik hoop vandaag ook wel tot een sprint te komen", aldus Kool.

Bekijk het interview:

Kool hoopt te sprinten om zege in vijfde rit, maar: 'Klimmetjes zijn niet makkelijk'

SD Worx wil niet perse controleren

Nu Lorena Wiebes naar huis is, voelt SD Worx niet de verantwoordelijkheid om een eventuele kopgroep te controleren om er een sprint van te maken. De Nederlandse ploeg richtte zich al op het eindklassement met Demi Vollering en dat blijft ook vandaag zo, vertelde geletruidrager Lotte Kopecky voor de start. "Als het tot een massasprint komt zal ik me zeker mengen, maar als het niet zover komt dan is dat zo", aldus de rappe Belgische.

Kopecky wijzigt plannen niet na uitvallen Wiebes: 'Demi uit de problemen houden'

Kastelijn op (gele) wolk: 'Vier uurtjes geslapen'

Yara Kastelijn vertelde gisteren na haar zege al dat ze niet verwachtte veel te slapen. Die voorspelling kwam uit. "Vier uurtjes, maar dat maakt niet zoveel uit."

"Als je zoiets wint ga je dat herbeleven en nog eens herbeleven. Het is druk in je hoofd, je krijgt zoveel berichtjes. Maar na zo'n dag vind ik het ook niet zo erg. Wie weet is het wel je enige ooit, dus ik moet ervan genieten en dat heb ik gedaan. En ga ik nog doen ook", aldus Kastelijn.

Bekijk het interview:

Kastelijn nog op (gele?) wolk na ritzege: 'Vier uurtjes geslapen, maakt niet uit'

Nog 123 km | Départ réel

Daar is het officiële startsein: de vijfde etappe van de Tour de France Femmes is begonnen.

Rissveds en Ottestad ook niet meer opgestapt

Naast Lorena Wiebes zijn er nog twee rensters niet van start gegaan: Mie Bjorndal Ottestad (Uno X) en Jenny Rissveds (Coop-Hitec Products), de Zweeds olympisch kampioene mountainbiken van 2016. Ottestad ging gisteren onderuit en heeft aan haar val een hersenschudding overgehouden.

Er zijn nu nog 140 rensters over in het peloton.

Vos verwacht kansen voor de vlucht

Marianne Vos liet het gisteren in de finale van de etappe naar Rodez lopen en kwam ruim 20 minuten na winnaar Yara Kastelijn over de meet. Was dat met oog op de rit van vandaag? "Vandaag is een mooie etappe. We hebben de laatste twee dagen gezien dat en aanval kans kan maken", aldus Vos, die niet te veel in haar kaarten laat kijken.

"Het is niet vlak, zoals wordt aangegeven, dus ik verwacht kansen voor de vlucht."

Bekijk het interview met Marianne Vos:

Vos kijkt vooruit naar 'mooie' Touretappe: 'Verwacht kansen voor de vlucht'

Départ fictif

Het peloton is op de fiets gestapt in Onet-le-Château, waar het flink warm en zonnig is. Na een neutralisatie wordt rond 14.20 uur het officiële startsein gegeven.

Vierde dag in het geel voor Kopecky

Lotte Kopecky is nog altijd de trotse leidster in de Tour. De Belgische renster van SD Worx heeft een voorsprong van 43 seconden op haar kopvrouw Demi Vollering. Ashleigh Moolman staat derde, op 51 tellen.

Kopecky is ook leidster in het puntenklassement. Lorena Wiebes is tweede en had in de groene trui mogen starten, maar nu de sprintster ziek naar huis is, is de eer aan Moolman.

Wiebes niet meer van start

Lorena Wiebes gaat niet meer van start in de vijfde etappe van de Tour de France Femmes. De sprinter van SD Worx, die de derde etappe op haar nam schreef, is ziek. Ze heeft last van maagproblemen, meldt haar ploeg.

Wiebes, met drie ritzeges recordhouder in de Tour Femmes, gold vandaag als een van de favorieten voor de ritzege - mocht het tot een massasprint komen in Albi.

"Natuurlijk is dit een sportieve aderlating voor Team SD Worx, want er waren nog sprintkansen. Maar gezondheid gaat altijd voor", aldus ploegleider Danny Stam.

Wiebes won de derde etappe

Koster in de bollentrui

Anouska Koster rijdt vandaag in de bollentrui. De Nederlandse renster van Uno-X nam na de etappe van gisteren de leiding in het bergklassement over van Julie van de Velde.

De topdrie in het bergklassement:

1. Anouska Koster (19 punten)

2. Yara Kastelijn (16 punten)

3. Kathrin Hammes (11 punten)

Worteltaart en hagelslag met naamstickers

Wie de Tour de France rijdt, moet goed en veel eten. Zo'n zes- tot achtduizend kilocalorieën per dag, weten ze bij dsm-firmenich - de ploeg van onder anderen Charlotte Kool en Esmee Peperkamp. Onze verslaggever in Frankrijk, Anne van Eijk, nam letterlijk een kijkje in de keuken van de Nederlandse ploeg. Daardoor weten we nu ook wat het favoriete toetje van Kool is: worteltaart.

Lees het verhaal:

Dit gebeurde er gisteren

Nog even terugkijken naar de etappe van gisteren, gewoon omdat het zo mooi was. Yara Kastelijn boekte een sensationele zege in de vierde rit nadat ze weg was gereden uit de kopgroep. Dat zorgde voor veel emoties bij haarzelf, haar ouders én haar ploeg.

Kijk de beelden en de reacties hieronder terug:

Overgangsetappe

De vijfde etappe is zo'n rit die sprinters Lorena Wiebes en Charlotte Kool met potlood hebben omcirkeld. De Tourorganisatie noemt de rit 'vlak', maar wie naar het profiel kijkt ziet toch aardig wat heuvels liggen. In de 126 kilometer van Onet-le-Château naar Albi komt het peloton drie gecategoriseerde klimmetjes tegen: twee van de derde en een van de vierde categorie.

De laatste 6 kilometer zijn vlak. Dus als de sprinters er in de heuvels bij weten te blijven, liggen er kansen. Tenzij er een kopgroep weg blijft, natuurlijk. Die kans is ook aanzienlijk, zo hebben we de afgelopen twee etappes gezien.

Op 34,8 kilometer van de streep zijn ook nog bonificatieseconden te verdienen. Wie als eerste over de streep komt in Castelfadèze wint 6 seconden. De eerste drie renners in Albi krijgen ook bonificatieseconden: 10, 6 en 4.

Bonjour!

Welkom bij het liveblog over de vijfde etappe van de Tour de France Femmes. Om 14.00 uur stapt het peloton op in Onet-le-Château voor een 'Frans vlakke' etappe naar Albi. Via dit blog houden we je de hele middag op de hoogte van de koers. On y va!

Lotte Kopecky draagt de gele leiderstrui