NOS Wielrennen

Kastelijn wint vierde etappe Tour de France, tweede Nederlandse ritzege

Yara Kastelijn heeft voor het tweede Nederlandse dagsucces op rij gezorgd in de Tour de France Femmes. De renster van Fenix-Deceuninck kwam in de vierde etappe, met 177 kilometer de langste van deze Tour, solo aan in Rodez.

Kastelijn wint na fraaie solo, Vollering juicht als nummer twee ook

Kastelijn zat al vroeg in de etappe in de aanval. Met nog 19 kilometer voor de boeg liet zij haar dertien medevluchters achter zich.

Op ruim een minuut achterstand van de winnaar toonde Demi Vollering zich de beste van de groep der favorieten. De renster van SD Worx kwam vertwijfeld over de streep, ze leek niet te weten of ze voor de dagzege sprintte.

Anouska Koster (Uno-X) werd derde, Annemiek van Vleuten (Movistar) vierde. Lotte Kopecky, ploeggenoot van Vollering, behoudt de gele trui.

Kopgroep van veertien

Waar de eenzame vluchter een dag eerder, bij de sprintzege van Lorena Wiebes, nog gegrepen werd door het peloton, bleef Kastelijn in Rodez uit een oorspronkelijke kopgroep van veertien wel vooruit. De kopgroep kleurde lang de koers.

Naast Kastelijn zaten ook Nederlanders Koster, Lucinda Brand (Lidl-Trek), Thalita de Jong en Jeanne Korevaar (beiden Liv Racing) in de groep. Ploeggenote Marthe Truyen deed veel kopwerk voor Kastelijn, die zich zo kon sparen. "Sommige meisjes zullen mij wel vervelend of irritant hebben gevonden", zei ze daarover na de finish. "Maar ja, de overwinning telt."

De SD Worx-ploeg van geletruidrager Kopecky en Vollering kreeg het gewicht van de koers in handen, maar leek lang niet van plan het werk alleen op te knappen. De veertien vluchters kregen liefst tien minuten voorsprong.

Dat was ook voor ploegen die de slag gemist hadden te gortig. Waardoor er hulp kwam en het verschil snel terugliep. In de zware finale, met drie gecategoriseerde klimmen in de laatste 40 kilometer, dunde het peloton snel uit. Na speldenprikjes van onder anderen Mischa Bredewold, Kopecky en Van Vleuten bleef een groepje van een kleine twintig rensters over.

Beslissende aanval

Vooral Kopecky was gebrand zo kort mogelijk achter Kastelijn te blijven om haar gele trui veilig te stellen.

Kastelijn plaatste haar beslissende aanval op de voorlaatste klim. Op die Côte de Moyrazès (4,6 km à 5,5 procent) kreeg zij eerst nog Audrey Cordon-Ragot (Human Powered Health) met zich mee, maar de Française kon het tempo van Kastelijn niet lang volgen.

Bekijk de reacties van Yara Kastelijn, haar ploegleider Michel Cornelissen, Demi Vollering, Annemiek van Vleuten, Lotte Kopecky en Anouska Koster.

Terwijl achter haar de klassementsrensters om secondes vochten, had de Brabantse, eerder succesvol in het veldrijden, alle tijd haar eerste zege op de weg te vieren. Naast de ritzege schuift Kastelijn ook op naar de zevende plek in het algemeen klassement, een minuut achter Kopecky.

"Dat is mooi meegenomen", zei de ritwinnaar daarover. "Maar deze overwinning is gewoon ongelooflijk. Ik besef het nog niet helemaal, dat komt denk ik pas met de dagen, maanden, jaren."

Vollering spurtte op de steile aankomst in Rodez weg bij haar concurrenten, veel meer dan bonificatieseconden leverde dat niet op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl