NOS Wielrennen

Wiebes wint massasprint na spannend eind: eerste Nederlandse ritzege in Tour

Samenvatting etappe 3: Wiebes wint massasprint na dramatisch einde vluchtpoging Van de Velde

De eerste Nederlandse ritzege in de Tour de France Femmes is een feit. De derde etappe, een rit over 147,2 kilometer door de Dordogne, eindigde in een massasprint, die werd gewonnen door Lorena Wiebes.

Lange tijd leek de Vlaamse Julie Van de Velde op weg naar de winst, maar haar solo van zo'n zestig kilometer eindigde op ruim tweehonderd meter van de finish. Marianne Vos eindigde als tweede, de Belgische Lotte Kopecky werd derde.

Zij behoudt de leiding in het klassement.

Wiebes blij met royale lead-out van geletruidrager Kopecky: 'Niet normaal'

Komt er een kans voor de aanvallers of mondt het uit in de eerste massasprint? Dat was de vraag die boven de etappe hing. De organisatie noemde de rit een vlakke etappe, maar wie het profiel bekeek, zag toch al snel wat beklimmingen. Sterker nog: 1.846 hoogtemeters, verdeeld over vijf gecategoriseerde beklimmingen.

Een rit voor de aanvallers, zou je denken. Maar met de laatste 55 kilometers zo goed als vlak, klonk het ook aantrekkelijk voor de sprintploegen om hun troef uit te spelen, onder wie de Nederlanders Wiebes namens SD Worx en Charlotte Kool van DSM.

Ondanks vele pogingen, lukte het lange tijd niemand om een flinke voorsprong te pakken op het peloton. De laatste poging, van de Vlaamse Van de Velde van Fenix-Deceuninck, leverde naast twee minuten voorsprong ook de bollentrui op, die ze overnam van haar Nederlandse ploeggenoot Yara Kastelijn.

Het leek verder een kansloze poging van Van de Velde, met de sprintersploegen azend op een massaspurt. Maar ze bleef lang, heel lang vooruit. Pas in de laatste honderd meters, met de finish in zicht, werd Van de Velde met een enorme vaart achterhaald. Wiebes profiteerde.

Bekijk de reacties van Julie Van de Velde, Marianno Vos, ploegleider Anna van der Breggen en Lotte Kopecky.

"Ik heb niet getwijfeld of het een sprint zou worden", vertelde de dolblije winnares na afloop. "Op vijf kilometer voor de meet hoorde ik dat Van de Velde nog 35 seconden had. Op dat moment hebben we al onze rensters naar voren gestuurd om het dicht te rijden."

Haar sprint werd perfect aangetrokken door gele- en groenetruidrager Kopecky. "Niet normaal wat voor een lead-out! Ik ben lang bij haar gebleven, omdat ik een zo kort mogelijke sprint wilde. Toen ik Marianne (Vos, red.) voelde komen, ging ik aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl