NOS WielrennenAangepast

Opluchting bij Jumbo-Visma: 'slechts' hersenschudding en longkneuzing Van Agt

Eva van Agt heeft 'slechts' een hersenschudding en een longkneuzing overgehouden aan haar nare valpartij gisteren in de Tour de France. De 26-jarige renster van Jumbo-Visma ging in de tweede rit hard tegen de grond in een afdaling.

"Mijn leven is een droom, maar gisteren was het voor de mensen die mij lief hebben heel eventjes een nachtmerrie. Sorry voor iedereen die ik heb laten schrikken", schrijft ze op Instagram.

"Fysiek is alles wel oké: ik heb een longkneuzing, hersenschudding en wat hechtingen, maar ik baal natuurlijk enorm dat ik het team zo in de steek laat. Dankzij alle goede zorgen kan ik vandaag naar Nederland vertrekken om daar te herstellen."

Schrik zit er goed in bij ploeggenoten

Bij Marianne Vos en Riejanne Markus, teamgenoten van Van Agt, zat de schrik er dinsdag voor de start van de derde etappe nog goed in.

"Als je je ploegmaatje zo buiten westen tegen de vangrail ziet zitten, is dat niet oké. Maar ik ben blij dat het beter gaat en dat ze op weg is naar Nederland. We hebben geappt en ze wenst ons succes. We gaan ons best doen om haar trots te maken", aldus Markus.

Van Agt reed samen met Anouska Koster en Yara Kastelijn voorop toen ze tegen een vangrail aankwam. Ze was even haar bewustzijn kwijt en werd daarop naar het ziekenhuis afgevoerd.

In shock

Koster zat achter Van Agt, zag dat haar landgenote er niet goed bij lag en kwam dan ook aangeslagen over de finish. "Ik was een beetje in shock. Het was niet mooi om te zien", zei de renster van Uno-X na de etappe.

"Eva ging heel hard. Het regende, ik dacht: ik doe het iets rustiger. Ik heb gelukkig gehoord dat ze inmiddels bij bewustzijn is en naar het ziekenhuis, dat is een geruststelling."

Koster in shock na val Van Agt: 'Dat was echt niet fijn om te zien'

Vos zag het ongeluk niet gebeuren. "We zaten erachter. Toen wij passeerden, waren de hulpdiensten al ter plaatse. Op dat moment weet je niet om wie het gaat. Pas later kregen we mee dat het om Eva ging."

"Als je dan hoort dat ze bij bewustzijn is en relatief oké, dan is dat het beste nieuws dat je op dat moment kunt krijgen", vervolgt Vos, die haar ploeggenoot niet meer heeft gesproken. "Ze is in goede handen bij het team en gelet op de klap die ze heeft gehad, moet ze nu vooral haar rust nemen."

Geen verwijt naar organisatie

Zowel Vos als Markus wil de afdaling niet als extreem gevaarlijk bestempelen. Vos: "Het was nat en het was een afdaling in de finale van de koers. Op zich niet gevaarlijk, maar de snelheid en het natte wegdek vormden een gevaarlijke combinatie."

Markus: "Als het regent, wordt alles anders. De organisatie valt niets te verwijten. Was het droog geweest, dan was alles goed gegaan."

De Duitse Liane Lippert won de etappe, de Belgische Lotte Kopecky behield de gele leiderstrui.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl