Danny Stam
NOS WielrennenAangepast

Ploegleider Stam uit Tour gezet na 'gevaarlijke actie en ongepaste opmerkingen'

Danny Stam is uit de Tour de France Femmes gezet. De ploegleider van SD Worx, die onder anderen favoriet Demi Vollering onder zijn hoede heeft, wordt door de UCI bestraft voor zijn "gevaarlijke inhaalactie" in de vijfde etappe.

Ook zijn "ongepaste opmerkingen" aan het adres van de jury hebben bijgedragen aan het besluit om de Nederlander uit de koers te halen.

Vollering kreeg na de etappe van donderdag al een tijdstraf van 20 seconden omdat ze te lang achter haar ploegleidersauto had gereden na een wielwissel.

De jury bestrafte de kopvrouw van SD Worx omdat ze aan de achterbumper van Stam langs de andere ploegleiderswagens reed. Stam had haar bij de laatste auto in de colonne af moeten zetten en dan had Vollering zelf van auto naar auto moeten rijden.

'Bijzonder gevaarlijke actie'

De UCI heeft de beelden uitgebreid teruggekeken en kwam tot de conclusie dat de actie van Stam "bijzonder gevaarlijk" was, zo valt te lezen in het persbericht van de internationale wielerbond. De ervaren ploegleider reed ook een stukje door de berm om erlangs te kunnen.

Kijk de beelden hier terug:

Vollering kleeft aan bumper ploegleiderswagen: 20 seconden tijdstraf

Het onbegrip was donderdag na de etappe groot bij Vollering en Stam. "Ik weet niet zo goed wat ik fout deed", reageerde de renster. Stam: "Een belachelijk hoge straf. Ik hoop dat ze zondag goed naar bed gaan bij de UCI als de Tour op 5 seconden verloren wordt."

Stam ging na de etappe verhaal halen bij de jury. Volgens de UCI heeft hij daarbij ook ongepaste opmerkingen gemaakt: voor de jury een extra reden om hem uit de Ronde van Frankrijk te zetten. De Nederlandse ploegleider heeft ook een boete van 500 Zwitserse frank (523 euro) gekregen.

Reactie SD Worx

"We zijn verwonderd dat de UCI deze straf oplegt, maar accepteren deze maatregel", reageert SD Worx via een persbericht. "Misschien in het eerste moment iets te emotioneel gereageerd op de tijdstraf van Demi Vollering. Jammer dat dit is gebeurd. Met Anna van der Breggen als eerste ploegleider de wedstrijd vervolgen en gaan ons zo snel mogelijk weer volledig op het sportieve richten. Onze missie blijft dezelfde en dat is de Tour de France Femmes winnen. Iedereen is meer dan honderd procent gemotiveerd om daar de komende dagen voor te gaan."

Bekijk de reactie van Stam na zijn uitsluiting:

Ploegleider Stam na uitsluiting: 'Rensters dachten dat ik een grapje maakte'

"Ik ga geen koffie drinken met ze, hier word je wel chagrijnig van", reageerde Stam bij de start van de zesde etappe. "Ik hoop dat de meiden het in een goede sfeer omzetten. Ze dachten eerst dat ik een grapje maakte, maar dat was niet het geval."

De Tour de France Femmes duurt nog tot en met zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl