NOS Wielrennen

Duitse Bauernfeind soleert naar winst vijfde Touretappe; Vollering baalt van tijdstraf

Duitse Bauernfeind verrast in vijfde etappe Tour de France Femmes

Ricarda Bauernfeind heeft de vijfde etappe van de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. De 23-jarige Duitse van Canyon/SRAM Racing, die eerder dit jaar vijfde werd in de Ronde van Spanje, demarreerde op 36 kilometer van de finish uit een kopgroep van ruim dertig rensters en werd daarna niet meer achterhaald.

Het is de grootste zege tot nu toe uit haar carrière. Met haar 23 jaar is ze bovendien de jongste etappewinnares uit de geschiedenis van de Tour de France bij de vrouwen. "Fantastisch. Ik kan het niet geloven", stamelde de verbouwereerde jonge Duitse meteen na afloop. Het is voor haar ploeg ook de eerste zege in de Tour.

Achter haar eindigden Marlen Reusser en Liane Lippert op 22 seconden als tweede en derde. De Zwitserse en Duitse ontsnapten drie kilometer voor het einde uit het uitgedunde peloton, maar konden het gat met Bauernfeind niet meer dichtrijden. De Belgische Lotte Kopecky won de sprint van het peloton en behoudt de gele trui.

Bekijk hieronder de reacties van Demi Vollering, haar ploegleider Danny Stam en Riejanne Markus.

De vijfde etappe met een lengte van 126,1 kilometer ging van Onet-le-Château naar Albi, waar de bij veel Nederlandse toeristen bekende rivier de Tarn doorheen stroomt en waar de Belg Wout van Aert in 2019 zijn eerste etappezege in Tour de France boekte.

Weg uit de kopgroep

Toen Bauernfeind wegreed uit de kopgroep, met daarin onder anderen de topdrie uit het algemeen klassement en Annemiek van Vleuten, kreeg ze in eerste instantie nog de Britse Claire Steels mee, maar de Duitse ging daarna solo door. Haar voorsprong groeide al snel naar anderhalve minuut.

Vollering kleeft aan bumper ploegleiderswagen: 20 seconden tijdstraf

Achter haar probeerde een aantal rensters nog weg te komen, maar het bleef bij plaagstootjes, wat in het voordeel was van Bauernfeind. Uiteindelijk lukte dat Reusser en Lippert nog wel, maar hun aanval kwam te laat.

In de laatste tussensprint van de dag pakte de Zuid-Afrikaanse Ashley Moolman twee bonificatieseconden. Ze staat nu tweede in het algemeen klassement op 49 seconden van Kopecky en veertien tellen voor op Demi Vollering. De kopvrouw van SD Worx kreeg een tijdstraf van twintig seconden voor 'stayeren' en zakte daardoor naar de zevende plek, Bauernfeind klom door haar zege naar de negende plaats.

"Ik vind het bijzonder, want ik weet niet zo goed wat ik fout deed. Hier kan ik helemaal niets aan doen", reageerde Vollering na de etappe op haar tijdstraf.

Riejanne Markus van Jumbo-Visma kwam als zesde over de streep. Haar teamgenote Marianne Vos verloor ruim twaalf minuten op winnares Bauernfeind.

Bolletjestrui voor Kastelijn

Yara Kastelijn nam de bolletjestrui over van haar landgenote Anouska Koster. De groene trui zit door het uitvallen van Wiebes met maagproblemen nu stevig om de schouders van Kopecky.

De zesde etappe gaat vrijdag van Albi naar Blagnac over een afstand van 122,1 kilometer en geldt als 'vlak', ondanks de aanwezigheid van vier cols van de vierde categorie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl