Anouska Koster
NOS Wielrennen

Kopvrouw Koster wil zichzelf geen kopvrouw noemen: 'Ben daar wat bescheiden in'

  • Anne van Eijk

    volgt in Frankrijk Tour de France Femmes

  • Anne van Eijk

    volgt in Frankrijk Tour de France Femmes

Annemiek van Vleuten, Demi Vollering en Marianne Vos; het zijn de bekende Nederlandse kopvrouwen in de Tour de France Femmes. Maar er rijdt nóg een Nederlandse met het rugnummer van een kopvrouw rond, namelijk Anouska Koster.

"In Nederland krijgt ze iets minder aandacht, omdat er heel veel goede Nederlandse wielrensters zijn. Daar heb je nou eenmaal mee te maken, maar ze mag er zeker zijn hoor", zegt Huub Duijn, ploegleider van de UNO X-ploeg van Koster.

"Anouska heeft een sterke kop en sterke benen. Ze is gewoon een goede wielrenster."

Bescheiden

De uit Friesland afkomstige Koster is zelf wat nuchterder. "Ik ben daar misschien wat bescheiden in, maar ik wil mezelf geen kopvrouw noemen. Ik vind het heel mooi om het samen met de ploeg te doen."

Toch zullen er deze Tour meerdere etappes zijn waarin de ploeg in dienst van haar zal rijden, in de hoop dat Koster de Noorse wielerformatie een etappezege kan bezorgen. En daar komt soms best wat druk bij kijken.

"Dat je die verantwoordelijkheid hebt voor het team, is soms ook wel lastig, ja. Alleen moet je daar in de wedstrijd niet te veel bij stilstaan", relativeert de 29-jarige Friezin, die bij de Giro Donne van dit jaar voor het eerst als kopvrouw aan de start van een wielerkoers stond.

"Als je aan het koersen bent, moet je eigenlijk alleen bezig zijn met het beste uit jezelf halen en de juiste beslissingen maken. Als je erover na gaat denken dat de hoop van de ploeg op jou gevestigd is, dan kan het helemaal misgaan. "

Toch voelt ze die druk weleens, erkent Koster. "Omdat je weet dat veel teamgenoten zich dan voor jou inzetten. Dan wil je het natuurlijk ook afmaken."

Mental coach

Om daarmee om te leren gaan, krijgt ze begeleiding vanuit de ploeg: van ploegleiders, coaches en een mental coach, die ook tijdens de Tour aanwezig is en volledig tot de beschikking van de rensters staat.

Al snel kun je wel zien of iemand potentie heeft om ooit kopvrouw te worden.

Huub Duijn, ploegleider van de UNO X-ploeg

Ploegleider Duijn: "Mooi dat ze daar open over is. Ik ben zelf ook wielrenner geweest en het is niet altijd even makkelijk om te zeggen dat je die druk voelt en soms daar wat hulp bij nodig hebt."

"Veel gebeurt in het koppie, het zijn niet alleen de benen die belangrijk zijn in het wielrennen", weet Duijn. "We zijn natuurlijk een professionele ploeg, dus we moeten wel naar de resultaten kijken, maar bij ons staat de mens achter de wielrenner centraal."

Iedereen heeft eigen proces

Bij de UNO X-ploeg wordt daarom per renster gekeken hoe iedere renster het best tot haar recht komt. "Jongere rensters beginnen vaak als knecht, maar al snel kun je wel zien of iemand potentie heeft om ooit kopvrouw te worden. Iedereen heeft haar eigen proces naar het hoogst haalbare."

Volgens Duijn zijn rensters die het in zich hebben om ooit kopvrouw te worden, zoals Koster, "over het algemeen vrouwen die heel allround zijn of juist één bepaald aspect van het wielrennen heel goed kunnen".

Anouska Koster tijdens het Nederlands kampioenschap tijdrijden

"En het zijn rensters met een sterke kop", gaat Duijn verder. "Dat betekent dat je je niet snel uit het veld laat slaan, dat je rustig blijft op spannende momenten, dat je misschien iets dieper kan gaan dan een ander."

Voor eigen kans gaan

Voor Koster was het geen meisjesdroom om ooit kopvrouw te worden. "Maar ik wilde wel graag meer kansen krijgen. Dat je in de koersen en etappes die je liggen, voor je eigen kans kunt gaan. Dat was mijn doel."

En die kansen zijn er volgens Duijn zeker in deze Tour Femmes. "Op meerdere dagen verwacht ik dat er een klein pelotonnetje over gaat blijven om te sprinten. Dat soort sprints zijn op het lijf van Anouska geschreven. Dus ze is in deze ronde kopvrouw voor meerdere dagen."

Maar Koster vindt het ook "heel fijn" dat ze bij UNO X niet de enige kopvrouw is. "Ik wil niet in alle wedstrijden de belangrijkste renster van de ploeg zijn. Ik vind het ook nog steeds fijn om een ander te helpen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl