NOS Wielrennen

Kopecky wint openingsrit Tour Femmes en pakt gele, groene en bollentrui

Kopecky komt solo aan en wint openingsrit Tour de France Femmes

Belgisch kampioen Lotte Kopecky heeft de eerste etappe van de Tour de France Femmes met overmacht gewonnen. De renster van SD Worx kwam solo aan in de straten van Clermont-Ferrand, nadat ze op het enige klimmetje tien kilometer van de finish haar beslissende aanval had geplaatst.

De 27-jarige Vlaamse sloeg een driedubbelslag in de openingsrit: ze pakte de gele trui, de groene trui en de bolletjestrui, omdat ze door haar aanval ook als eerste boven kwam op het enige gecategoriseerde colletje van de 124 kilometer lange koers.

Samenvatting etappe 1: Kopecky pakt gele trui na solo in openingsrit

Die ene klim op ruim tien kilometer van de finish beloofde het belangrijkste punt te worden in de eerste rit. Marianne Vos voorspelde daar zondagochtend "spektakel".

De aankomst in Clermont-Ferrand was grotendeels vlak, op een klein oploopje naar de streep na. Voor de sterkste sprintsters was het vooral van belang om over het slotklimmetje, de Côte du Dortol, te komen.

Maar die sprintsters konden niet mee toen Kopecky haar indrukwekkende demarrage plaatste. In de sprint van een uitgedund peloton met daarin de beste sprintsters en klassementsvrouwen was Lorena Wiebes sneller dan Charlotte Kool en Vos.

Wiebes in groen

Plek twee, drie en vier waren voor Nederlandse rensters, maar die kwamen wel 41 seconden achter ritwinnares Kopecky over de streep. Kopecky kan maandag in etappe twee maar één trui aan en dat wordt uiteraard de gele.

Wiebes draagt als nummer twee in het puntenklassement het groen en de Poolse Katarzyna Niewiadoma draagt de bollentrui.

Bekijk hier de reacties van Kopecky, Wiebes, Vollering en Markus:

De finish in Clermont-Ferrand passerend, pakte Kopecky ook nog tien bonificatieseconden (Wiebes 6 en Kool 4), waardoor zij in het algemeen klassement 45 seconden voorsprong heeft op de nummer twee Wiebes.

Op rensters als Demi Vollering, Annemiek van Vleuten en Elisa Longho Borghini, die voor het eindklassement gaan, staat Kopecky 53 seconden voor. Die grote namen kwamen in een gezamenlijk groepje op achterstand binnen. Riejanne Markus zat daar niet bij, zij verloor 23 seconden op de rest.

Tweede editie Tour de France Femmes

De eerste editie van de Tour de France Femmes begon vorig jaar met een grootse start op de Champs-Élysées. Dit jaar had de organisatie een 124 kilometer lange vrijwel vlakke etappe neergelegd met start en finish in Clermont-Ferrand, twee weken geleden nog de startplaats van de elfde Touretappe van het mannenpeloton.

Ruim 80 kilometer was het zeer rustig, op een nare valpartij van Mireia Benito na. De Spaans kampioene tijdrijden werd op een brancard met een nekbrace om een ambulance ingedragen.

  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 1
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 2
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 3
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 4
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 5
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 6
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 7
  • NOS
    Tour de France Femmes etappe 8

Intussen fleurde de 20-jarige Typhaine Laurance (Lifeplus Wahoo) haar Tourdebuut op met een eenzame ontsnapping, maar op 76 kilometer van de streep slokte het peloton haar alweer op.

Marta Lach probeerde het op 45 kilometer een keer en gaf daarmee het startschot voor de finale. Op dat moment was het peloton net aan het wat heuveligere slot van de etappe begonnen. Het tempo werd opgevoerd en de zenuwen namen toe. De eerste rensters losten achteraan het peloton en hier en daar waren wat kleine valpartijen (zonder slachtoffers).

Hoog tempo

In hoog tempo scheurde het peloton richting de Côte du Dortol (1,7 kilometer à 7,2%), omdat met name Lidl-Trek, SD Worx, Jumbo-Visma en Movistar een zeer hoog tempo aanhielden om hun kopvrouwen en sprintkanonnen veilig aan de voet van de klim te brengen. Dat lukte, maar tegen het geweld dat Kopecky liet zien kort voor de top van het slotklimmetje kon niemand op.

Maandag rijdt het peloton de tweede van acht etappes, een rit van 151,7 kilometer van Clermont-Ferrand naar Mauriac waarin zes klimmetjes zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl