liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Emotie bij Mohoric na zege in enerverende 'juniorenkoers': 'Profrenner zijn is wreed'

  • Matej Mohoric wint de negentiende etappe in de Tour de France
  • De Sloveen verslaat medevluchter Kasper Asgreen in een millimetersprint
  • Lees het wedstrijdverslag
  • De Avondetappe begint om 21.26 uur. Oud-renners Tom Dumoulin, Tom Veelers en Marcel Kittel zijn te gast
liveblog gesloten

À demain!

Alsof de Tour nog niet zwaar genoeg is geweest, staat er morgen nog een monsterlijke rit door de Vogezen op het programma.

In de 133,5 kilometer lange etappe moeten de renners achtereenvolgens de Ballon d'Alsace, de Col de la Croix des Moinats, de Col de Grosse Pierre, de Col de la Schlucht, de Petit Ballon en de Col du Platzerwasel op. De finish ligt in skigebied Le Markstein, in het plaatsje Fellering. Jonas Vingegaard hoeft zich weinig zorgen te maken om zijn gele trui, maar de strijd om de bollentrui, die nu om de schouders hangt van Giulio Ciccone is nog niet beslist. Daarover morgen meer.

De rit begint om 13.45 uur in Belfort en dan zijn wij er ook weer met een liveblog. Tot dan!

Tour de France etappe 20

Mohoric ontroerd na zege: 'Profrenner zijn is hard en wreed'

Het interview met ritwinnaar Matej Mohoric is het terugkijken waard. De Sloveen begon na de eerste vraag van de interviewer aan een lange monoloog over het harde bestaan als profrenner, de loodzware Tour de France en het ontzag dat hij voor zijn collega's op én naast de fiets heeft.

"Kasper Asgreen was zo sterk, hij won de etappe gisteren. Ik deed er alles alles aan om hem te volgen, voor Gino (Mäder, zijn overleden ploeggenoot), voor het team. En aan het einde voelt het bijna alsof ik hem heb bedrogen", aldus de geëmotioneerde Sloveen.

Kijk het interview hier terug:

Ontroerde Mohoric schetst gevoel na drie Tourweken: 'Profrenner zijn is hard en wreed'

Vingegaard: 'Was best een zware dag'

Geletruidrager Jonas Vingegaard is blij dat Parijs weer een dag dichterbij is. De Deense kopman van Jumbo-Visma vond het "een best zware dag".

Vingegaard blij dat Parijs weer dag dichterbij is: 'Het was een vrij zware dag'

Campenaerts blijft het proberen: 'Nog eens op Champs-Élysées'

Victor Campenaerts kreeg na de etappe voor de tweede keer op rij de prijs voor de strijdlust. Hij reed weer een hele dag vooruit, maar dat leidde opnieuw niet tot succes. "De Tour nadert het einde, dus ik probeer er nog iets van te maken. Laten we het nog eens proberen op de Champs-Élysées", aldus de onvermoeibare Belg.

Campenaerts na weer een dag in de vlucht: 'Ik blijf proberen, nog eens op Champs-Élysées'

Philipsen heeft groen binnen, nu kans voor Van der Poel?

Jasper Philipsen is na zijn vierde plaats van vandaag zeker van de eindzege in het puntenklassement. Na de etappe heeft hij Jonas Vingegaard-achtige teksten: "Supermooi natuurlijk, maar ik moet nog de bergen over en recht in Parijs aankomen. Dan ben ik echt zeker."

Nu het groen veilig is, biedt dat misschien wel kansen voor Van der Poel op de slotdag van de Tour. Mag zijn sterke sprintaantrekker dan voor eigen kansen gaan? "Dat moeten we nog eens bekijken. Nu we mathematisch zeker zijn is het misschien wel een optie", aldus Philipsen.

Philipsen heeft groene trui binnen, mag Van der Poel nu sprinten in Parijs? 'Misschien'

Groenewegen kon lang mee: 'Was gokken'

Dylan Groenewegen kwam als 14de over de streep. Op het laatste klimmetje kon hij nog net mee met de groep Philipsen, maar daarna moest hij afhaken. Op naar Parijs, waar de Amsterdammer nog een keer een gooi naar een ritzege wil doen.

Groenewegen kon net niet mee met Philipsen: 'Hing er nog net aan, daarna was het gokken'

Van den Berg: 'Was een soort juniorenkoers'

Lars van den Berg was een van de drie Nederlanders in de achtervolgende groep. De Tourdebutant sloop mee na de tussensprint, maar kon na de laatste klim niet mee met Van der Poel en co. Van den Berg kwam uiteindelijk als 18de over de streep.

"Het was een soort juniorenkoers vandaag, het ging van start tot finish volle bak. Ik heb ervan genoten, al deed het pijn aan de benen."

Tourdebutant Van den Berg: 'Was een soort juniorenkoers, volle bak'

Peloton met gele trui ook binnen

Het duurde even, maar alle renners zijn binnen. Maar liefst 13 minuten en 43 seconden na winnaar Mohoric bolde geletruidrager Jonas Vingegaard over de streep in het bijzijn van ploeggenoten Van Hooydonck, Kelderman, Van Baarle en Kuss. Weer een dag overleefd, weer een dag dichter bij de Tourzege.

Laporte en Benoot mochten vandaag voor hun eigen kans gaan. Dat leverde een 6e en 22ste plaats op.

Kijk de ontknoping terug

Mohoric duwt wiel net eerder over streep dan Asgreen na spectaculaire Touretappe

De toptien

De achtervolgers kwamen vandaag 39 seconden te laat voor de zege. Jasper Philipsen sprintte naar de vierde plaats en daarmee heeft hij de eindzege in het puntenklassement veiliggesteld. Pedersen is vijfde.

Mathieu van der Poel kwam als twaalfde over de streep.

Emotie bij Mohoric

Mohoric is geëmotioneerd na de finish. Voor de Sloveen is het zijn derde ritzege in de Tour; hij won in 2021 al eens twee etappes. Voor zijn ploeg, Bahrain-Victorious, die deze Tour met de overleden Gino Mäder in gedachten rijdt, is het de derde overwinning deze Tour.

De finishfoto

MOHORIC WINT!

Het is de Sloveen! Matej Mohoric wint de negentiende etappe! Kasper Asgreen komt een paar millimeter tekort, zo blijkt na het bekijken van de foto.

FOTOFINISH: ASGREEN OF MOHORIC?

Is het Asgreen of Mohoric? Met het blote oog was het niet te zien.

Ben O'Connor ging als eerste aan. Asgreen reageerde met Mohoric in zijn wiel. In de laatste meters kwam de Sloveen naast de Deen, maar wie drukte zijn wiel als eerste over de streep? De bevestiging laat nog op zich wachten.

Nog 2 km | Wie van de drie?

We durven het nu wel te zeggen: de winnaar van de etappe zit vooraan. Wordt het Asgreen, O'Connor of Mohoric? We gaan kijken naar de ontknoping!

De negen achtervolgers rijden op 32 seconden, dus ze kunnen niet al te veel pokeren vooraan.

Nog 4 km | Tweede voor Asgreen?

Hoewel de achtervolgende groep het trio vooraan ziet rijden op de kaarsrechte weg, komen ze nog altijd niet dichterbij.

Het lijkt erop dat Asgreen, O'Connor en Mohoric het mogen verdelen. Gaat Asgreen voor zijn tweede zege op rij? Op papier is hij de rapste van het drietal.

Nog 7 km | Rechtdoor naar de finish

De negen achtervolgers komen nauwelijks dichter bij koplopers Asgreen, Mohoric en O'Connor. Het gat is nog steeds een halve minuut.

Vanaf nu loopt de weg kaarsrecht rechtdoor.

Nog 14 km | Negen tegen drie

Ook Jasper Philipsen is aangesloten bij de achtervolgende groep. We hebben nu negen renners in de achtervolging op het leidende trio Asgreen, O'Connor en Mohoric.

De achtervolgers: Van der Poel, Philipsen (Alpecin-Deceuninck), Laporte (Jumbo-Visma), Pidcock (Ineos), Bettiol (EF), Pedersen (Lidl-Trek), Zimmermann (Intermarché), Mezgec (Jayco AlUla). Zij moeten nog een halve minuut goedmaken.

Groenewegen lijkt uitgespeeld. Hij rijdt in de groep die op een minuut van het trio vooraan koerst.

Nog 17 km | Van der Poel mee met Trentin en Bettiol

Matteo Trentin en Alberto Bettiol gaan er samen vandoor en Van der Poel denkt: daar moet ik bij zijn. De Nederlander dicht het gat in zijn eentje. Even later sluit ook Georg Zimmermann aan.

Het viertal is in de achtervolging op Asgreen, O'Connor en Mohoric. Het gat is nog 15 seconden.

Nog 20 km | Van der Poel en Laporte samen

Van der Poel en Christophe Laporte probeerden even om samen het gat te dichten met de drie koplopers, maar dat plannetje ging niet door. Het duo is weer terug in de achtervolgende groep met Philipsen.

Nog 21 km | Strong valt

Corbin Strong, de rappe man van Israel Premier Tech, gaat tegen het asfalt in de achtervolgende groep.

Nog 27 km | Trio is boven

Asgreen, Mohoric en O'Connor zijn boven op de Côte d'Ivory (derde categorie). De voorsprong van het trio is slechts 15 seconden.

De achtervolgende groep hield Groenewegen goed stand op de klim. Hij kon nog net aan de staart van het groepje blijven hangen, net als Philipsen. Ook rappe mannen als Pidcock, Pedersen, Trentin en Laporte zitten er nog bij.

Nog 29 km | Pedersen versnelt, Van der Poel moeizaam

Op de Côte d'Ivory probeert Mads Pedersen weg te rijden uit de tweede groep. Hij komt niet echt weg. Mathieu van der Poel zit ook nog in dat groepje, maar het ziet er niet zo indrukwekkend uit als we gewend zijn bij de Nederlander. Of is hij aan het pokeren?

Nog 29 km | Campenaerts bijgehaald

Asgreen, Mohoric en O'Connor hebben het gat met Campenaerts al gedicht aan de voet van de Côte d'Ivory. De Belg kan ook niet aansluiten bij het sterke trio.

Nog 30 km | Asgreen, Mohoric en O'Connor sluipen weg

Vlak voor het klimmetje demarreert Kasper Asgreen, winnaar van de rit van gisteren, uit de achtervolgende groep. Matej Mohoric en Ben O'Connor kunnen mee. Van der Poel blijft zitten.

Nog 33 km | Uno-X sleurt op kop, kramp voor Clarke

Het Scandinavische Uno-X zit met vier renners in de achtervolgende groep: Jonas Abrahamsen, Anthon Charmig, Rasmus Tiller, Soren Waerenskjold. De rood-gele ploeg sleurt dan ook flink op kop om het gat met de koplopers te verkleinen. Dat lukt, want Campenaerts en Clarke hebben nog maar 25 seconden over.

En terwijl we dit schrijven, krijgt de Clarke ook nog eens kramp. Campenaerts is dus alleen over vooraan.

Nog 39 km | Klimmetje op komst

De kans is groot dat de achtervolgende groep straks uit elkaar valt. De renners naderen namelijk de laatste klim van de dag. Over tien kilometer beginnen ze aan de Côte d'Ivory (2,3 kilometer à 5,7 procent gemiddeld). Zou Van der Poel daar iets van plan zijn?

De voorsprong van Campenaerts en Clarke is opgelopen naar 55 seconden.

Tour de France etappe 19

Nog 49 km | Girmay mist de slag

Bijna alle sprinters zitten in de eerste groep, behalve Biniam Girmay. De snelle man van Intermarché heeft de slag gemist.

Naast Van der Poel en Groenewegen rijdt ook Nederlander Lars van den Berg vooraan.

Nog 63 km | Campenaerts weer in de aanval

Victor Campenaerts was snel gevlogen toen de groep met Van der Poel aansloot. De Belg, die gisteren ook al de hele dag in de aanval reed, kreeg Simon Clarke met zich mee. Het duo heeft een voorsprong van een paar seconden.

Nog 64 km | Samensmelting vooraan: 36 koplopers

De groep met Van der Poel, Philipsen en Groenewegen sluit aan bij de acht koplopers. Daardoor rijden er nu 36 renners vooraan.

Nog 70 km | Van der Poel in tegenaanval

Na de tussensprint in Ney, die in de kopgroep wordt gewonnen door Mads Pedersen, wordt door de sprinters in het peloton doorgereden. Een groep van zo'n twintig renners met Jasper Philipsen, maar ook Mathieu van der Poel, Tom Pidcock en Dylan Groenewegen, is op weg om de aansluiting te maken bij de kopgroep.

Tussensprint in Ney, Clement blijft uit de buurt

De renners naderen de tussensprint in Ney, een dorpje met 593 inwoners. En een van die inwoners is een oude bekende van voormalig wielrenner, tegenwoordig wieleranalist, Stef Clement: de tot Fransman genaturaliseerde Hongaar László Bodrogi, zo leerden we gisteren in de Avondetappe. Vrienden kunnen we ze niet noemen. "Hij was een beetje boos op mij", aldus Clement.

Dat zit zo: tijdens het WK tijdrijden in 2007 werd Clement derde, Bodrogi tweede en de Zwitser Fabian Cancellara eerste. Clement begreep later dat Bodrogi een beetje had gestayerd tijdens die WK-rit. "Hij boog een achterstand van een halve minuut om in vijf seconden voorsprong."

Etappe 19: kaarsrecht op de finish af en Clements herinnering aan een man in Ney

"Ik liet dat opschrijven in een Franse krant. Stomme ik. En twee weken later treffen we elkaar opnieuw", herinnert Clement zich. "Het werd de enige keer in mijn carrière dat ik werd ingehaald in een tijdrit."

"Toen kwam die hele grote Hongaar mij voorbij, keek mij aan, klak, ouderwets die ketting nog een keer naar rechts, en hij heeft ook niks tegen mij gezegd op het podium."

Bodrogi zal Clement gelukkig niet tegenkomen; de analyse van de etappe is straks in finishplaats Poligny, een kleine 75 kilometer verderop.

Nog 77 km | Voorsprong loopt snel terug

Een schrale troost voor Nils Politt. De voorsprong van de kopgroep wordt nu toch wel erg klein: de acht renners vooraan hebben nog maar 32 seconden over.

Nog 90 km | Pech voor Politt: gebroken ketting en drie verkeerde fietsen

Ai, wat een pech voor Nils Politt. De Duitse hardrijder van Bora-hansgrohe zat in de kopgroep, maar hij is zijn plekje nu kwijt nadat zijn ketting brak en van fiets moest wisselen.

Tot drie keer toe kreeg Politt een (te kleine) fiets van de neutrale wagen, maar na een paar meter stapte hij steeds weer af: hierop kan ik toch niet fietsen, leek de 1,92 meter lange Duitser te denken.

Inmiddels heeft hij een fiets van zijn eigen ploeg, maar zijn achterstand op zijn voormalige vluchtmakkers is anderhalve minuut. Ook het peloton is hem al voorbij.

Politts ketting breekt en drie nieuwe neutrale fietsen zijn te klein voor hem

Nog 92 km | Gat blijft klein

De negen koplopers krijgen nog altijd weinig ruimte van het peloton. EF, Israel Premier-Tech en Uno-X leiden de achtervolging.

De groep geloste renners, door de Tourorganisatie het 'tweede peloton' genoemd, is dan ook nog niet teruggekeerd. De groep met onder anderen Sagan, Bol en Poels rijdt op 5 minuten.

Nog 99 km | Onderonsje Eenkhoorn en Philipsen

Pascal Eenkhoorn en Jasper Philipsen lijken weer de beste vrienden. Na de veelbesproken actie van gisteren, waar Philipsen de Nederlander bijna van de weg reed omdat hij hem wilde ontmoedigen om weg te rijden, maken de twee renners nu een praatje in het peloton. Voor de start zei Eenkhoorn ook al dat het wat hem betreft geen issue meer is. "Hij heeft me een berichtje gestuurd en het is helemaal goed."

Mooi plaatje

We meldden het al eerder: Eddy Merckx is vanochtend gesignaleerd bij de start. De Belgische wielerlegende ging in Moirans-en-Montagne met allerlei mensen op de foto, maar deze plaat wilden we je niet onthouden: één foto, zes - bijna zeven - Tourzeges. En een man in een bollentrui én broek.

Giulio Ciccone, Eddy Merckx en Jonas Vingegaard

Nog 111 km | Vlucht van de dag?

De voorsprong van de negen koplopers is opgelopen naar een ruime minuut, maar in het peloton zijn er een paar ploegen nog niet tevreden. EF, Uno-X en Israel-Premier Tech stribbelen nog wat tegen op kop.

Voor het klassement vormt de kopgroep in ieder geval geen gevaar. De best geklasseerde renner vooraan is Warren Barguil. De Fransman staat op bijna anderhalf uur van geletruidrager Jonas Vingegaard.

Nog 118 km | Sterke groep heeft een gaatje

Dit is een mooie groep: negen ijzersterke renners hebben een gaatje van zo'n 15 seconden.

De namen: Tiesj Benoot (Jumbo-Visma), Matteo Trentin (UAE), Julian Alaphilippe (Soudal-Quick Step), Jack Haig (Bahrain-Victorious), Nils Politt (Bora-hansgrohe), Mads Pedersen (Lidl-Trek), Georg Zimmermann (Intermarché-Circus-Wanty), Warren Barguil (Arkéa) en, opnieuw, Victor Campenaerts (Lotto Dstny).

Nog 119 km | Bijna 50 kilometer per uur

Zoals gezegd: het gaat hard in de beginfase. 49,2 kilometer per uur, om precies te zijn.

Nog 120 km | Van der Poel sluit aan

Ook Mathieu van der Poel mengt zich in de strijd. De Nederlander maakte de oversteek naar een groepje van 18 sterke renners, maar dat bleek toch niet de beslissende slag. De groep is weer teruggepakt.

Nog 121 km | Gele trui springt mee

Jonas Vingegaard is attent. Hij sprong net even mee met een aanval, maar hield kort daarna toch zijn benen stil.

Nog 124 km | 'Hele lastige beginfase'

Het gaat zo hard, de snelheidsmeter is nog maar nauwelijks onder de 45 kilometer per uur gekomen. Er is ook geen meter vlak. Het is, kortom, een hele lastige beginfase.

Sebastiaan Timmerman vanaf de motor

Nog 131 km | Yates terug in peloton, groep op achterstand

Adam Yates is weer terug in het peloton, maar er rijdt nog een groep van zo'n 40 renners een achterstand van een minuut. Daar rijden onder anderen Peter Sagan, Cees Bol, Wout Poels en John Degenkolb, meldt Sebastiaan Timmerman vanaf de motor.

Vooraan zijn Alaphilippe en Küng teruggepakt.

Ook Jumbo-Visma mengt zich in de strijd. Christophe Laporte mag vandaag voor zijn eigen kansen gaan.

Nog 135 km | Peloton breekt, Adam Yates mist de slag

Pedersen en Loetsenko zijn teruggepakt en het peloton is in tweeën gebroken. Vingegaard en Pogacar zitten in het eerste peloton, maar Adam Yates, de nummer drie in het klassement, niet.

Ondertussen rijdt Julian Alaphilippe weg uit het eerste peloton. Hij krijgt tijdrijder Stefan Küng met zich mee.

Nog 139 km | Pedersen gaat te hard voor Loetsenko

Oud-wereldkampioen Mads Pedersen (Lidl-Trek) rijdt flink door in de korte afdaling. Loetsenko (Astana) heeft moeite om hem bij te houden. Het duo heeft een voorsprong van zo'n 15 seconden. Achter hen vallen er gaten in het peloton.

Loetsenko was trouwens als eerste boven op de Côte du Bois de Lionge. De Kazach verdient daarmee een schamel puntje voor het bergklassement - voor wat het waard is.

Tour de France etappe 19

Alaphilippe geniet ondanks ups en downs

Julian Alaphilippe kon gisteren met zijn ploeg de eerste overwinning in de Tour vieren, nadat hij in de finale de achtervolging in het peloton nog flink verstoorde door voorin in de weg te rijden. Ondanks dat de Fransman niet zijn gewenste vorm heeft, geniet hij wel van de Ronde van Frankrijk.

En Juju zou Juju niet zijn, als hij het vandaag ook weer zou willen proberen. "Ook als ik weet dat het moeilijk wordt, je moet het toch proberen. Gisteren was het perfecte voorbeeld."

Alaphilippe blijft positief in Tour met ups en downs: 'Ik geniet nu meer'

Nog 148 km | Eerste klimmetje

Koplopers Pedersen en Loetsenko zijn met een voorsprong van een seconde of 10 begonnen aan het eerste klimmetje van vandaag, de Côte du Bois de Lionge (1,9 km aan 5,7%). Achter het duo proberen veel renners de oversteek te maken.

Achteraan in het peloton heeft sprinter Alexander Kristoff het zwaar.

Nog 152 km | Poging Sagan, Pedersen en Loetsenko

De een na de andere renner probeert om weg te rijden. Zojuist probeerde Peter Sagan, jawel, het in zijn eentje. Nu zijn het Mads Pedersen en Aleksej Loetsenko die een klein gaatje hebben.

Van der Poel hoopt op mooie dag, maar twijfelt: 'We zullen wel zien'

Op papier zou dit een mooie etappe voor Mathieu van der Poel kunnen zijn. Voor de start vroeg Han Kock naar zijn gevoel en zijn plannen. "Ik ben wel een beetje moe maar ik hoop dat anderen zich ook een beetje moe voelen", aldus de Nederlander, die verwacht dat een grote kopgroep zal gaan strijden om de ritzege vandaag.

"Ik hoop dat ik zelf mee zit en iets voor de ploeg of mezelf kan betekenen. Ik weet zelf ook wel dat het moeilijk wordt. Ik heb het heel moeilijk gehad om na die ziekte weer 100 procent te worden. Ik voel dat mijn lichaam niet zo goed herstelt als anders."

"We zullen wel zien. Als het goed gaat is het leuk, als het minder goed gaat bol ik binnen."

Van der Poel hoopt rol te spelen, maar is niet overtuigd: 'Weet dat het moeilijk wordt'

Nog 161 km | Campenaerts ingerekend, speldenprikje Eenkhoorn

Campenaerts wordt teruggepakt en meteen daarna glipt Eenkhoorn mee met een Bora-renner. Ze hebben even een klein gaatje, maar dat wordt al snel weer dichtgereden.

Nog 168 km | Campenaerts weer vooruit

De eerste kilometers verlopen onstuimig. Meerdere renners hebben al geprobeerd weg te rijden, waaronder Edvald Boasson Hagen. De ervaren Noor werd snel weer teruggepakt, nu is het Victor Campenaerts die het probeert. De Belg van Lotto Dstny reed gisteren al de hele dag vooruit en deed de lead-out voor ploeggenoot Pascal Eenkhoorn, die net tekort kwam voor de zege.

Vandaag heeft de Belgische ploeg opnieuw snode plannen, zo vertelde Eenkhoorn voor de start. "We gaat het weer proberen en hopelijk kunnen we weer zo'n scenario als gisteren krijgen."

Eenkhoorn wil het weer proberen na tweede plaats: 'Mentaal gaat het goed'

Nog 172 km | Départ réel

Het officiële startsein is gegeven, de renners mogen los! Er wordt een flinke strijd verwacht in het begin van de etappe, want veel vrijbuiters zullen dit als hun laatste kans op een ritzege in deze Tour zien.

Groenewegen rekent niet op een sprint

Dylan Groenewegen kwam gisteren niet aan sprinten toe omdat de vroege vlucht vooruit wist te blijven. Ook vandaag schat de Amsterdammer de kans op een sprint niet al te hoog in. "Het halve peloton heeft na gisteren hoop gekregen. Dat is geen goed teken. Maar je kunt het wel proberen, natuurlijk", zei Groenewegen voor de start.

Groenewegen verwacht geen sprint: 'Halve peloton heeft hoop gekregen'

Een echt Jurassic Park langs het parcours

De Tour trekt vandaag door de Jura, al slaat het peloton de zware beklimmingen over. Het Jura-gebergte is ook interessant voor onze professor in de geologie, Douwe van Hinsbergen van de Universiteit Utrecht, die tijdens deze Tour mini-colleges geeft over de gebieden waar de renners doorheen trekken. Vandaag komt het peloton namelijk vlak langs een echt Jurassic Park; Van Hinsbergen treedt in de voetsporen van een brontosaurus.

Bekijk het mini-college:

Geologie in de Tour: een echt Jurassic Park pal naast het parcours

Départ fictif

De renners zitten op de fiets. Na 7,5 geneutraliseerde kilometers wordt om 13.30 uur het officiële startsein gegeven. En dan kan het grote gevecht, om de woorden van Mike Teunissen te gebruiken, beginnen.

Teunissen heeft deze rit omcirkeld

"Het kan een hele mooie koers worden. Ik verwacht een groot gevecht", voorspelt Mike Teunissen voor de start. "Deze Tour is vooral voor pure klimmers of pure sprinters geweest. Vandaag is zo'n beetje de enige kans dat je er als vrijbuiter er iets van kan maken", aldus de renner van het Belgische Intermarché, die afgelopen zaterdag onderuit ging.

"Dit is de rit die ik op voorhand had aangestipt als grootste kans om mezelf te laten zien. Ik heb gemerkt dat het overschot na de val een beetje weg is. We gaan er wel gewoon voor, maar als het niet lukt weet ik waar het door komt."

Zijn favoriet voor vandaag? "Mathieu van der Poel."

Teunissen verwacht groot gevecht en wil zelf ook meestrijden: 'Op voorhand aangestipt'

Belgische feestdag, Eddy Merckx te gast

Zoals de Fransen op 14 juli hopen op een Franse ritzege op de nationale feestdag, zo hopen de Belgen vandaag op succes in de Tour. Voor onze zuiderburen is 21 juli de nationale feestdag, want op deze dag in 1831 legde de koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed af als koning.

Op deze feestelijke dag heeft de Belgische ploeg Intermarché-Circus-Wanty een legende te gast. Vijfvoudig Tourwinnaar en 34-voudig Touretappewinnaar Eddy Merckx neemt een kijkje bij de ploeg van onder anderen Mike Teunissen en Biniam Girmay. En daar hoort ook plechtige foto bij.

De Tour bij de NOS

De negentiende etappe van de Tour de France is vanaf 14.28 uur live te zien op NPO 1 en via deze livestream.

Uiteraard is de koers vanaf 14.00 uur ook weer te volgen in Radio Tour de France op NPO Radio 1.

Napraten doen we vanaf 21.26 uur in de Avondetappe, waar drie leden van de voormalige, uiterst succesvolle sprinttrein van Argos/Giant Shimano (het huidige DSM) te gast zijn: Tom Dumoulin, Tom Veelers en Marcel Kittel.

Kittel (l) en Dumoulin (m) in de Tour van 2013

Dit gebeurde er gisteren: kijk de samenvatting terug

Samenvatting etappe 18: Asgreen wint, maar Eenkhoorn kleurt vlakke rit

Van Aert deelt geboorte zoontje Jerome

Prachtig nieuws uit België: Wout van Aert is vader geworden van zijn tweede zoon. Gisteren stapte de Belgische renner van Jumbo-Visma uit de Tour om zijn vrouw Sarah bij te kunnen staan bij de bevalling. Dat bleek net op tijd, want diezelfde dag werd Jerome geboren. "Plus d'amour", schrijft de 28-jarige renner erbij. "Nog meer liefde."

Van Aert deelt de geboorte van zijn tweede kind op Twitter

Sprinters of aanvallers?

In de agenda's van de sprinters staat de negentiende etappe van de Tour de France als kans op een ritzege: een vlakke aankomst in een vrij vlakke rit over 172,8 kilometer. Bovendien zijn de laatste 8 kilometer op de D905 naar de finishlijn in Poligny kaarsrecht.

Maar in de derde week van de Tour is niets vanzelfsprekend, zo bleek gisteren wel in Bourg-en-Bresse. En dus zullen mannen met vluchtambities zin hebben in vandaag.

De rit begint en eindigt met klimmetjes, met de nadruk op '-tjes'. De Côte du Bois de Lionge (1,9 kilometer lang à 5,7 procent gemiddeld) zal de slaperige benen toch even een optater geven. En de Côte d'Ivory (2,3 kilometer à 5,7 procent gemiddeld) zal na een kleine 150 kilometer koers veel zwaarder aanvoelen dan het label van 'derde categorie' doet vermoeden.

'Een Eenkhoorntje'

Zou Mathieu van der Poel zichzelf al 'een Eenkhoorntje' hebben zien doen, of zichzelf hebben zien wegspringen op die Côte d'Ivory? De benen zullen flink worden beproefd tijdens de inspanning, want de finish ligt nog ruim 25 kilometer verderop. Vanaf het begin van de dag meezitten in de vlucht lijkt een beter idee.

Tour de France etappe 19

Bonjour!

Welkom bij het liveblog over de negentiende etappe van de Tour de France. De renners stappen om 13.15 uur op voor een heuvelachtige rit naar Poligny. Na de etappe van gisteren valt er vandaag ook weer een kat-en-muisspel tussen de avonturiers en sprintersploegen te verwachten. Met nog één zware bergrit (zaterdag) en de afsluitende sprint op de Champs-Élysées (zondag) lijkt het vandaag namelijk de laatste kans voor ritzege vanuit de vroege vlucht.

Via dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de koers. On y va!

Geletruidrager Jonas Vingegaard hoopt vandaag vooral veilig aan de finish te komen