liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Pogacar sprokkelt ook op Grand Colombier seconden • Kwiatkowski wint

liveblog gesloten

À demain

Daarmee sluiten we het liveblog van vandaag af. Morgen zijn we terug met een loodzware etappe tussen Annemasse en Morzine. Dan krijgen de renners maar liefst drie klimmen van de eerste categorie en één klim van de buitencategorie voor hun kiezen.

Maar eerst kijkt Dione de Graaff vanavond nog even terug op de etappe van vandaag. Dat doet ze vanaf 21.35 uur in De Avondetappe samen met gasten Tom Dumoulin, Laurens ten Dam en Taco van der Hoorn.

Tour de France etappe 14

Ook Pogacar kijkt met goed gevoel terug op etappe 13

Pogacar snoept wat seconden terug op gele Vingegaard: 'Een goede dag'

Vingegaard tevreden

"Ik ben best tevreden met vandaag", vertelt Jonas Vingegaard na de dertiende etappe, waarin hij Pogacar weer enkele seconden terug zag pakken. "Deze etappe lag mij niet", is de verklaring van de Deen. "Morgen zal heel anders zijn."

Verlies 8 seconden deert Vingegaard niet, want: 'Deze etappe lag mij niet'

Van Baarle tevreden na klein beetje tijdverlies

Dylan van Baarle vindt dat de Jumbo-Visma-ploeg niet mag klagen over het resultaat van etappe dertien. Tadej Pogacar pakt weliswaar acht seconden terug op Jonas Vingegaard, maar Van Baarle had erger verwacht. "Zeker in zo'n korte explosieve dag is Pogacar supersterk. Als Jonas de schade beperkt, mogen we daar tevreden mee zijn."

Van Baarle kon op de Grand Colombier lang bij Vingegaard blijven. "Ik denk dat Wilco (Kelderman, red.) een iets mindere dag had, daardoor moest ik er iets langer bij blijven hangen. Ik zag hem uitsturen en dacht: kut, nu moet ik het doen."

Van Baarle tevreden over beperkt tijdverlies Vingegaard: 'Mogen niet klagen'

Kwiatkowski beleefde gekke dag

Toen Michal Kwiatkowski besloot met de kopgroep mee te springen, had hij niet verwacht ook echt om de ritzege te kunnen gaan strijden. "Dit was een bizarre ervaring", aldus de 33-jarige Pool.

Kwiatkowski had niet verwacht voor ritzege te kunnen gaan: 'Bizarre ervaring'

Stand van zaken in het klassement

De toptien van het algemeen klassement

Bekijk hier de ontknoping van de etappe

Kwiatkowski soleert naar ritzege op Grand Colombier, Pogacar pakt weer seconden

De toptien van de dag

Toptien van etappe 13

Pogacar pakt ook bonificatieseconden

Vingegaard ziet Pogacar langzaam dichterbij kruipen in het algemeen klassement. Dankzij de bonificatieseconden die de Sloveen nog pakt op de eindstreep vandaag, is het gat nog maar negen seconden in het voordeel van Vingegaard.

FINISH | Pogacar sprokkelt opnieuw seconden

Tadej Pogacar wachtte lang, heel lang op de Colombier, maar in de laatste kilometer besluit de Sloveen toch nog een aanval te plaatsen. Jonas Vingegaard kraakt en verliest opnieuw enkele seconden.

FINISH | Kwiatkowski wint

Michal Kwiatkowski wint de etappe op de Grand Colombier. Voor de tweede keer in zijn carrière zegeviert de Pool in een Touretappe.

Nog 2 km | Yates gaat

Adam Yates demarreert en lokt de Jumbo-Visma's uit de tent. Dat lukt, want Sepp Kuss rijdt het gaatje dicht.

Nog 4 km | Groep favorieten uitgedund

De groep met favorieten is niet groot meer. De UAE-ploeg van Tadej Pogacar rijdt nog altijd op kop en Jonas Vingegaard verliest zijn Sloveense rivaal geen moment uit het oog.

Nog 7 km | Kwiatkowski op weg naar zege?

Kwiatkowski rijdt hard de Colombier op. Zijn voorsprong wordt alleen maar groter. Hij heeft al bijna een minuut op de eerste groep achtervolgers en bijna drie minuten op de groep met favorieten.

Nog 11 km | Nu Kwiatkowski solo

Ook een groepje met Kwiatkowski is weer aangesloten vooraan en de Pool besluit het solo te proberen op de Grand Colombier.

Nog 12 km | Pacher teruggehaald

Pacher wordt ingelopen door de drie achtervolgers: Van Gils, Shaw en Tejada.

Nog 16 km | Pacher in de aanval

Niet geheel verrassend is het een Fransman die ten aanval trekt op de Grand Colombier vandaag: Quentin Pacher.

Quentin Pacher

Nog 17 km | Kopgroep begint aan Grand Colombier

De kopgroep heeft de voet van de Grand Colombier bereikt en begint dus aan de klim van de buitencategorie. Het peloton volgt op vier minuten.

Nog 22 km | Ewan houdt het voor gezien

Caleb Ewan ziet een beklimming van de Grand Colombier niet zitten en stapt uit de Tour. De Australische sprinter lukte het nog niet een etappe te winnen deze Ronde van Frankrijk en zou ook pas volgende week donderdag weer een volgende kans op een ritzege hebben.

Nog 27 km | Latour gelost in afdaling

Bergop kan Pierre Latour zich prima handhaven in de kopgroep, maar in de afdaling moet de Fransman lossen. De kopgroep bestaat nu nog uit zestien renners en heeft een voorsprong van bijna vier minuten.

Van Gils voorspelde dat een kopgroep zes of zeven minuten voorsprong zou moeten hebben aan de voet van de Colombier om kans te maken op de ritzege.

Nog 32 km | Winnen op Colombier goed voorteken

De laatste keer dat een rit tijdens een etappekoers op de Grand Colombier finishte, werd de winnaar van die etappe ook de winnaar van de betreffende ronde.

Winnaars op Grand Colombier

2021 Tobias Halland Johannessen Tour de l'Avenir
2020 Tadej Pogacar Tour de France
2020 Primoz Roglic Tour de l'Ain
2019 Thibaut Pinot Tour de l'Ain
2007 John Gadret Tour de l'Ain

Nog 50 km | Teunissen wint tussensprint

Mike Teunissen heeft wel zin in een sprintje en is met overmacht de snelste van de kopgroep bij de tussensprint. De Nederlander van Intermarché-Circus-Wanty raapt dus twintig punten voor de groene trui op.

Nog 52 km | Mohoric versnelt

Matej Mohoric vindt het niet hard genoeg gaan in de kopgroep en besluit dus hard op kop te gaan rijden. Die tempoversnelling is Cees Bol te machtig. Nog één Nederlander over in de kopgroep dus: Mike Teunissen.

Nog 55 km | Weg loopt al iets omhoog

De renners hebben het vlakke gedeelte van de etappe achter zich gelaten. De weg loopt al gevoelig omhoog, maar de heuvel waarop ze nu rijden is niet gecategoriseerd. Na een korte afdaling doemt de Grand Colombier op, een berg van de buitencategorie.

De koplopers hebben inmiddels een voorsprong van twee minuten.

Nog 70 km | Wat eten renners tijdens de Tour?

In een nieuwe aflevering van de NOS Sportschool vertelt Tom Dumoulin het.

Dit eten en drinken renners tijdens de Tour | NOS Sportschool

Nog 76 km | Eenkhoorn toch niet in kopgroep

Pascal Eenkhoorn werd lange tijd als lid van de kopgroep genoemd, maar dat blijkt toch niet het geval. De kopgroep bestaat dus uit negentien in plaats van twintig renners.

Nog 82 km | Op de kant

Het peloton is een langgerekt lint, iedereen probeert zo min mogelijk wind te vangen. Hoe dat werkt? Tom Dumoulin weet het:

Waarom je de eerste waaier niet wil missen | NOS Sportschool

Nog 90 km | Jumbo-Visma heeft weinig plannen

Wilco Kelderman vertelt voor de etappe dat de Jumbo-Visma-ploeg vandaag vooral wil controleren. De Grand Colombier is namelijk "niet per se Jonas zijn klim".

Kelderman denkt niet dat Jumbo-Visma voor dagzege gaat: 'Niet per se Jonas zijn klim'

Nog 95 km | UAE houdt tempo hoog in peloton

De twintig koplopers mogen dus vooruit rijden van het peloton, maar ze krijgen nog niet een heel grote voorsprong. De UAE-ploeg van Tadej Pogacar houdt het tempo in het peloton hoog en houdt het gat nu rond de anderhalve minuut.

Nog 105 km | Drie Nederlanders in kopgroep

De kopgroep bestaat uit twintig renners en daarin zitten drie Nederlanders: Mike Teunissen, Cees Bol en Pascal Eenkhoorn. Alle namen op een rij:

Michael Kwiatkowski, Quentin Pacher, Alberto Bettiol, James Shaw, Kasper Asgreen, Matej Mohoric, Fred Wright, Jasper Stuyven, Adrien Petit, Georg Zimmermann, Nelson Oliveira, Hugo Houle, Luca Mozzato, Maxim van Gils, Harold Tejada, Anthon Charmig en Pierre Latour.

Van Gils stond vanochtend voor de camera bij Han Kock en deed een voorspelling over de voorsprong die een kopgroep zou moeten hebben voor de klim naar de finish:

Hoe groot gat de kopgroep moet hebben op de laatste klim? Van Gils: '6 of 7 minuten'

Nog 110 km | Teunissen in grote kopgroep

Opnieuw wordt er flink gestreden om een plekje in de kopgroep, maar nu zien we een kansrijke groep. Mike Teunissen is een van de initiatiefnemers en moedigt zijn medevluchters aan samen te werken. Ze hebben een seconde of twintig op het peloton.

Nog 126 km | Pech voor Madouas

Valentin Madouas is een van de renners op wie Groupama-FDJ vandaag zijn hoop heeft gevestigd, zo weet Lars van den Berg vooraf te melden. Maar de Frans kampioen is nu alleen nog in beeld geweest terwijl hij achter het peloton rijdt vanwege een fietswissel.

Départ réel | Wie wil in de vlucht zitten?

Daar is het officiële startsein. Gisteren duurde het heel lang voordat de vlucht van de dag gevormd was, gaat het vandaag wat sneller? Er zullen ongetwijfeld Fransen mee willen zitten op de 14de juli.

Départ fictif | On y va

Het peloton is onderweg voor een korte etappe richting de Grand Colombier. Over een minuut of tien is de officiële start.

Teunissen voelt meer respect

De eerste anderhalve week van de Tour waren er minder grote valpartijen dan in voorgaande edities, merkt Mike Teunissen. "Jongen die nu rijden hebben iets meer respect ten opzichte van voorgaande jaren", denkt een van de sprintaantrekkers van Biniam Girmay. "Er wordt wat gemakkelijker ruimte gegeven als het nodig is, wat meer nagedacht. Ik heb het idee dat iedereen wel iets normaler doet."

Teunissen voelt meer respect in peloton: 'Iedereen doet iets normaler'

Veelers' shirtjesverzameling

Voormalig wielrenner Tom Veelers heeft dankzij zijn jaren als analist al een mooie collectie aan wielershirtjes verzameld. Vanochtend ging hij met zijn kinderen, gehuld in die shirtjes, nog even een rondje fietsen voordat hij de koers weer komt analyseren bij Radio Tour de France op NPO Radio 1.

Tom Veelers met zijn kinderen

Barguil won al eens op 14 juli

De laatste Fransman die een etappe in de Tour won op 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk, is Warren Barguil. Hij deed dat in 2017 en kijkt daar nog altijd met een glimlach op terug. "Dat was een goede dag", zegt hij voorafgaand aan etappe 13 van deze Tour. Maar Barguil heeft er een hard hoofd in dat hij dat kunstje vandaag kan herhalen. "Mijn vorm is niet al te best." En daarnaast denkt Barguil dat vandaag toch echt een dag gaat zijn voor de klassementsmannen.

Barguil kijkt met glimlach terug op etappezege in 2017: 'Hoop op herhaling'

Vingegaard vs. Pogacar

Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar hebben deze Tour eigenlijk alleen oog voor elkaar. Ook gisteren weer weken ze geen moment van elkaars zijde. Ze doen in elk geval niet veel voor elkaar onder en ze zeggen beiden zich goed te voelen. "De ploeg is super, supersterk. Ze geven mij volle steun. Ik voel mij ook goed, dus ik kijk uit naar de komende dagen", aldus Vingegaard.

Dat belooft dus een mooie strijd te worden vandaag op de Grand Colombier.

Hoe ging het gisteren?

Ion Izagirre was op een spectaculaire koersdag de sterkste in de twaalfde etappe van de Tour de France. Na een vrij chaotische koers vol demarrages vanaf kilometer nul kwam de Spanjaard van Cofidis na 168,8 kilometer solo aan in de straten van finishplaats Belleville-en-Beaujolais, nadat hij op de laatste klim van de dag medevluchter Mathieu van der Poel had laten staan.

Samenvatting etappe 12: Izagirre wint solo na spectaculaire Tourdag

Jumbo-Visma is gewaarschuwd

Jumbo-Visma is gewaarschuwd, alleen al vanwege de Tour van 2020. Toen kachelde de geelzwarte Jumbo-trein in flink tempo de Grand Colombier op en troefde Pogacar uiteindelijk in de sprint geletruidrager Primoz Roglic af. Pogacar won de Tour dat jaar.

Een vergelijkbaar scenario als drie jaar geleden kunnen we vandaag niet uitsluiten. Stef Clement zei donderdag in De Avondetappe dat hij deze etappe geen grote verschillen verwacht tussen de klassementsrenners. Ze doen slechts één zware klim. Mocht Pogacar of Vingegaard winnen, zal het vooral het vertrouwen van de winnaar goed doen.

'Vingi' of 'Pogi' dan maar weer opschrijven? Vergeet niet dat het vandaag 14 juli is, de nationale Franse feestdag, en dat de Franse renners dan altijd net wat meer kunnen dan andere dagen.

Tour de France etappe 13

Bienvenue de Châtillon-sur-Chalaronne

De 137,8 kilometer tellende etappe van vandaag is, op een niet al te lastige heuvel na 80 kilometer koers, vrijwel vlak. Maar dan ziet het peloton plots een muur opdoemen, de slotklim van 17,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,1 procent: de Grand Colombier.

De officiële start is vandaag om 13.55 uur. De finish wordt rond 17.20 uur verwacht.