liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Philipsen sprint naar vierde ritzege • Groenewegen 'goed ziek' van tweede plaats

liveblog gesloten

À demain

Daarmee sluiten we het liveblog van vandaag af. Morgen zijn we terug met de twaalfde etappe van deze Tour de France. Dan staan er weer flink wat colletjes op het menu in een rit over bijna 170 kilometer tussen Roane en Belleville-en-Beaujolais.

De officiële start is weer rond 13.20 uur, de finish wordt rond 17.20 uur verwacht.

Tour de France etappe 12

Avondetappe

Vanmiddag op het parcours en aan de finish, vanavond bij Dione aan tafel. Adne van Engelen (wielrenner bij een Thaise ploeg) en televisiemaker en acteur Tom Waes.

Om 21.30 uur is De Avondetappe te zien op NPO 1.

Ploegleider Steels over Jakobsen

Fabio Jakobsen kon zich vandaag niet mengen in de sprint om de ritzege. Hij kwam als zestiende over de streep. Met de volgende massasprint pas over ruim een week is de vraag of Jakobsen nog wel in de Tour moet blijven. "Fabio wil absoluut in Parijs aankomen", zegt ploegleider Tom Steels. "Ik denk dat we het dag per dag moeten bekijken."

Ploegleider Steels: 'Fabio wil absoluut in Parijs aankomen'

Stand van zaken in het klassement

Toptien van het algemeen klassement

De toptien van de etappe

Sinkeldam vindt dat Philipsen de credits verdient

Sinkeldam vindt Philipsen 'gewoon beste sprinter van dit moment'

Groenewegen 'goed ziek' van tweede plaats

"Ik heb heel lang gedacht: het gaat lukken. En dan komt er nog een groene gast overheen", vertelt Dylan Groenewegen na de finish over het verloop van de massasprint, waarin groenetruidrager Philipsen nog voorbij kwam stuiven.

"Ik ben hier wel goed ziek van. Tweede worden hou ik absoluut niet van. Dan word ik bij wijze van spreken liever tiende."

Groenewegen 'goed ziek' van tweede plaats: 'Word dan liever tiende'

Philipsen kan het ook zonder Van der Poel

Bij zijn eerste drie etappezeges deze Tour de France, werd Jasper Philipsen perfect afgezet door Mathieu van der Poel. Vandaag moest hij het zonder de Nederlander doen, maar alsnog was de Belg veruit de snelste van het peloton. "Het is een ongelooflijke Tour tot dusver. Ik besef nog niet hoe goed het allemaal gaat."

Philipsen kan het ook zonder Van der Poel: 'Maar met hem is het wel makkelijker'

Bekijk hier de ontknoping

Philipsen sprint naar vierde etappezege, Groenewegen tweede

FINISH | Groenewegen tweede

De voorbereiding van de sprint van Dylan Groenewegen zag er perfect uit. De Nederlander van Team Jayco AlUla gaat de sprint aan, maar kan niet tippen aan de topsnelheid van Philipsen.

FINISH | Philipsen wint

Dat is nummer vier voor Jasper Philipsen! De Belg wint opnieuw, maar moest het dit keer wel zonder de koninklijke lead-out van Mathieu van der Poel doen. De Nederlander zakte al voor de finale terug in het peloton.

Jasper Philipsen

Nog 5 km | Van Poppel eraf

Voor Danny van Poppel gaat het te hard in het peloton. De Nederlander van Bora-hansgrohe moet de groep laten gaan.

Nog 8 km | Jakobsen al goed van voren

Fabio Jakobsen zit al goed voorin het peloton. Hij lijkt dus de zware bergetappe van gisteren goed verteerd te hebben.

Nog 13 km | Einde verhaal voor Oss

Het peloton stelde de hergroepering lange tijd uit en ook Daniel Oss perste er nog een laatste krachtsinspanning uit, maar nu is het dan eindelijk zover. Ook de laatst overgebleven koploper is ingerekend.

Nog 25 km | Regen

Het begint nu ook nog te regenen en de temperatuur zakt dan ook onder de twintig graden. Het deert Daniel Oss niet. De 36-jarige Italiaan rijdt nog altijd voor het peloton uit, nu nog zo'n 35 seconden.

Nog 36 km | Orders voor de Jumbo-Visma-ploeg

We zien het zwart en geel van Jumbo-Visma goed voorin zitten in het peloton en dat moet zo blijven, vinden ze bij de Nederlandse wielerformatie. "Zorg dat jullie met Jonas (Vingegaard, red.) voorin blijven zitten", horen we vanuit de ploegleiderswagen. "Want het blijft nu tot en met de finish nerveus."

Nog 45 km | Wind maar geen waaiers

Er staat behoorlijk wat wind in het gebied waar het Tourpeloton nu doorheen fietst, maar we zien nog geen waaiers. Hoe dat komt? "De beschutting aan de linkerkant van de weg", denkt Sebastiaan Timmerman, die vanaf de motor verslag doet van de Tour. "Daardoor heeft de wind geen vrij spel."

En hoe waaiers dan precies ontstaan? Dat weet Tom Dumoulin:

Waarom je de eerste waaier niet wil missen | NOS Sportschool

Nog 48 km | Ook Amador terug in peloton

Ook Amador houdt het voor gezien. Nog één koploper over dus: Daniel Oss. Het peloton volgt nog altijd op dertig seconden.

Nog 53 km | Louvel laat lopen

Louvel vindt het mooi geweest. Hij houdt de benen stil en laat zich terugzakken in het peloton. Amador en Oss houden nog even vol.

Nog 64 km | Nog altijd aan het lijntje

Het peloton houdt de drie vooraan nog altijd aan het lijntje. Het gat is al kilometerslang dertig seconden en aan die situatie lijkt voorlopig geen einde te komen. Het peloton wil de hergroepering zo lang mogelijk uitstellen.

Nog 85 km | Hondensticker

Er is een status quo bereikt in de etappe: de koplopers zien in dat hun missie geen kans van slagen heeft, maar het peloton vindt het nog te vroeg om ze in te lopen. Daarom even aandacht voor het volgende: de sticker op de fiets van Victor Campenaerts.

"Veel mensen vragen mij waarom ik een hond heb op mijn stuur. Dat is omdat ik dan zin heb om te 'woefen'", vertelde de Belg tegenover het Belgische Sporza. "Woefen is een inspanning doen van tussen de 30 seconden en 1 minuut waarbij je all in gaat."

Campenaerts heeft een sticker van een hond op zijn fiets

Nog 90 km | Koplopers al in zicht

Het avontuur van de drie vluchters lijkt al op z'n einde te lopen. Het gat is al kleiner dan een minuut en het peloton heeft Amador, Louvel en Oss weer in zicht.

Nog 107 km | Tussensprint

Er is weer wat actie in het peloton. Bij de tussensprint zijn namelijk punten voor de groene trui te verdienen en daar wil huidige groenetruidrager Jasper Philipsen wel strijden.

De Belg heeft wat moeite Bryan Coquard in te halen, maar lukt het op het nippertje. Dertien punten kan Philipsen daardoor bijschrijven.

Nog 127 km | Ketting eraf

Bij de koplopers werkt het materiaal niet altijd even goed mee. Op het tweede klimmetje moet Louvel even voet aan de grond zetten, nadat zijn ketting eraf is gevlogen. En ook Amador heeft even problemen met zijn fiets.

Nog 130 km | Emoties kwamen los bij Poels

Na de zege van Pello Bilbao kwamen de emoties los bij Wout Poels en zijn ploeggenoten. Hij vertelt daar voor de start van de elfde etappe over.

Gemengde gevoelens bij Poels na zege Bilbao: 'Emoties komen dan los'

Nog 141 km | Eerste klimmetje achter de rug

Het eerste klimmetje van de dag hebben de renners al achter de rug. Dat was er een van de vierde categorie. Matis Louvel was daar als eerste boven. Samen met Amador en Oss vormt hij de vlucht van de dag. Het gat met het peloton schommelt rond de twee minuten.

De kopgroep van etappe elf

Nog 155 km | Jakobsen hoopt lijf te kunnen testen

Fabio Jakobsen had gisteren een zware dag. "Vechten van berg naar berg", omschrijft de sprinter het. Maar vandaag zou zomaar eens een dag kunnen zijn waarop Jakobsen weer kan meestrijden om de zege. "Ik denk dat ik al wel heb laten zien dat het met de geest wel goed zit. Ik denk dat ik er in de laatste kilometer wel zal zitten met m'n ploegmaten en dan kunnen we het lijf testen."

Jakobsen denkt na zware dag weer te kunnen sprinten: 'Het lijf testen'

Nog 165 km | Drietal krijgt zegen

Het drietal krijgt de zegen van het peloton, waardoor de voorsprong snel oploopt. Amador, Louvel en Oss rijden nu bijna twee minuten voor het peloton uit.

Nog 173 km | Drietal vooruit

Andrey Amador is de eerste die probeert weg te rijden. Het duurt even voordat de Costa Ricaan iemand met zich mee krijgt, maar dan besluiten meer renners dat ze ook wel in de kopgroep willen zitten. Matis Louvel en Daniel Oss zijn degenen die definitief aansluiten bij Amador. De drie hebben nu een gat van ongeveer een halve minuut.

Départ réel | Wie wil er in de vlucht van de dag zitten?

Daar is het officiële startsein van de elfde etappe. Wordt het net zo'n hectische beginfase als gisteren of laat het peloton nu sneller een kopgroep wegrijden?

Départ fictif | On y va

Het Tourpeloton is onderweg voor de elfde etappe. Na de geneutraliseerde kilometers volgt het officiële startsein. Dat zal rond 13.25 uur zijn.

Van der Poel aan beterende hand

Mathieu van der Poel stond zelf de media niet te woord, maar Christoph Roodhooft van zijn ploeg Alpecin-Deceuninck geeft wel een update over Van der Poels gezondheid. "Hij had een lichte verkoudheid", vertelt hij.

Van der Poel was verkouden maar is aan beterende hand: 'Niet slapen vervelend'

Teunissen hoopt op Girmay

Maar de Nederlandse sprintaantrekker ziet ook dat het niveau van de sprinters erg hoog is deze Tour.

Teunissen hoopt dat Girmay mee kan doen om ritzege: 'Maar niveau erg hoog'

Groenewegen gefocust op laatste kans deze week

Dylan Groenewegen ziet er ontspannen uit voor de start van de elfde etappe en hoopt vandaag mee te kunnen sprinten om de zege.

Groenwegen gaat met lichtere bril sprinten voor 'laatste kans deze week'

Van der Poel wil stem en energie sparen

Mathieu van der Poel zal vandaag voor de start de media voorbijrijden. De 28-jarige Nederlander wil volgens zijn ploeg Alpecin-Deceuninck zijn stem en energie sparen. Dinsdag voor de tiende etappe gaf Van der Poel al aan dat hij een slechte nacht had gehad en zich niet lekker voelde.

Van der Poel moet in de relatief vlakke rit van Clermont-Ferrand naar Moulins waarschijnlijk weer helpen om de Belgische sprinter Jasper Philipsen goed te gaan afzetten. Zijn teamgenoot was in de eerste Tourweek mede dankzij het voorbereidende werk van Van der Poel al drie keer de sterkste.

Mathieu van der Poel

De truien

Gele trui: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)

Groene trui: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)

Bolletjestrui: Neilson Powless (EF Education-EasyPost)

Witte trui: Tadej Pogacar (UAE-Emirates)

Ploegenklassement: Bahrain - Victorious

Jasper Philipsen

Wat gebeurde er gisteren?

Een hectische start, zo kunnen we de eerste kilometers van de etappe van gisteren wel noemen. Toen de kopgroep eindelijk gevormd was, leek Krists Neilands over de beste benen te beschikken, maar vlak voor de finish strandde zijn solo. Dat Pello Bilbao vervolgens het sprintje van de kopgroep won, zorgde voor een emotioneel tintje aan de etappe.

Samenvatting etappe 10: Bilbao zegeviert en draagt zege op aan Mäder

Bienvenue de Clermont-Ferrand

De elfde etappe van Clermont-Ferrand naar Moulins over 179,8 kilometer is er naar alle waarschijnlijkheid weer een voor de sprinters. Het parcours telt drie colletjes van de vierde categorie, maar de laatste ligt op meer dan 60 kilometer van de meet. Daarna is de weg zo goed als vlak.

De officiële start in rond 13.25 uur. De finish wordt verwacht rond 17.20 uur.

Tour de France etappe 11