liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Bilbao wint etappe 'voor Gino' • Van Aert spreekt geruchten tegen over verlaten Tour

liveblog gesloten

À demain

Daarmee sluiten we het liveblog af. Morgen zijn we terug met etappe elf, een rit over 179,8 kilometer van Clermont-Ferrand naar Moulins.

Om 13.05 uur vertrekt het peloton, de finish wordt rond 17.20 uur verwacht.

Tour de France etappe 11

Avondetappe

In De Avondetappe zitten vanavond Stef Clement, Merijn Zeeman en zijn broer Thijs Zeeman aan tafel bij Dione de Graaff. Ze bespreken vanaf 21.35 uur alles omtrent de Ronde van Frankrijk. Te zien op NPO 1 en de livestream op NOS.nl en in de NOS-app.

Voor Gino's hond

Bilbao had zijn zinnen gezet op de eerste gele trui van deze Tour, voor Gino's hond Pello. Die missie mislukte, maar vandaag won Bilbao dan alsnog een etappe.

Lees hier het hele verhaal over de naar Bilbao vernoemde hond van Mäder.

Jakobsen had 'hele slechte dag'

"Vandaag was een hele slechte dag", zegt een vermoeide Fabio Jakobsen na de finish. De Nederlandse sprinter kwam op tijd over de streep, maar kent veel twijfels. "Als je zo'n slechte etappe rijdt, ga je aan alles twijfelen: je voorbereiding, je gewicht, valpartijen, of je genoeg bergop getraind hebt. Maar ik weet wel dat ik het op deze manier niet zo leuk vind."

Jakobsen twijfelt aan alles na slechte dag: 'Vind het op deze manier niet zo leuk'

Van Aert blijft voorlopig nog in de Tour

Er gingen geruchten rond dat Wout van Aert naar huis zou moeten na deze etappe, maar daar blijkt niks van waar. De Belg belde na de finish met zijn hoogzwangere vrouw en bevestigt dat hij voorlopig in de Tour blijft.

En wat hij ervan vindt dat Mattias Skjelmose deze roddel de wereld in heeft geholpen? "Heel bijzonder. Ik heb die jongen nog nooit gesproken. Ik ga het hem morgen eens vragen. Misschien is het zijn wens dat ik naar huis ga."

Wout van Aert

Bekijk hier de reactie van Bilbao

Bilbao denkt aan Mäder na zege: 'Lastige Tourvoorbereiding met hem in gedachten'

Bekijk hier de ontknoping van de etappe

Bilbao wint enerverende tiende Touretappe, eerste Spaanse ritzege sinds 2018

Bilbao komt toptien klassement binnen

Klassement na etappe tien

Vijf jaar Spaanse droogte in de Tour

De etappezege van Bilbao is de eerste Spaanse ritzege in de Tour de France sinds Omar Fraile in 2018.

'De enige reden'

"Dat was de enige reden", klinkt het uit de mond van ritwinnaar Bilbao. Hij doelt uiteraard op de overleden Gino Mäder. "Het was lastig om me voor te bereiden op de Tour met hem in gedachten. Maar ik ben rustig en positief gebleven en heb al m'n positiviteit in deze Tour gelegd."

Pello Bilbao

Toptien van etappe tien

'Voor Gino'

Het zal geen verrassing zijn dat Bilbao zijn ritzege opdraagt aan zijn overleden ploeggenoot Gino Mäder. "Voor Gino"", zegt hij tegen zijn collega's die hem komen feliciteren na de finish.

FINISH | Bilbao wint!

Pello Bilbao wint! Gisteren vertelde de Spanjaard nog dat hij na de dood van ploeggenoot Gino Mäder "de zin van het wielrennen niet meer" zag, komt nu als winnaar over de streep in Issoire.

Pello Bilbao gaat als eerste over de streep

2 km | Solo ten einde

De solo van Neilands zit erop. Met nog slechts drie kilometer te rijden, wordt hij ingelopen. Esteban Chaves, Pello Bilbao, Ben O'Connor, Georg Zimmermann en Antonio Pedrero rekenen de Let in.

Nog 4 km | Het wordt heel krap

Nog slechts zes seconden rijdt Neilands voor de achtervolgende groep uit. De Let lijkt dus in het zicht van de finish te gaan stranden.

Nog 10 km | 'Dag van je leven'

Neilands wordt vooruit geschreeuwd vanuit de ploegleiderswagen van Israel-Premier Tech: "Dit is de dag van je leven".

Het gat is echter behoorlijk klein. Neilands heeft een voorsprong van veertien seconden op de achtervolgers.

Nog 16 km | Neilands won nog nooit in grote ronde

Krists Neilands rijdt nog altijd in zijn eentje voorop en kan de grootste overwinning in zijn carrière gaan boeken. De 28-jarige Let won namelijk nog nooit een etappe in een grote ronde. Zijn beste resultaat was een vijfde plaats in etappe zeventien van de Giro d'Italia in 2019.

Nog 29 km | Van der Poel houdt benen stil

Mathieu van der Poel ziet in dat hij het samen met Wout van Aert waarschijnlijk niet gaat redden en houdt de benen stil. Van Aert houdt nog even vol, maar laat zich dan uiteindelijk ook terugzakken.

Van der Poel laat vervolgens ook het peloton gaan en rijdt net als eerder in de etappe op achterstand.

Nog 31 km | Laatste klimmetje

De kopgroep is begonnen aan het laatste klimmetje van de dag en direct moeten meerdere renners lossen. Voor onder anderen oud-wereldkampioen Kwiatkowski gaat het te hard. Krists Neilands besluit het verder in zijn eentje proberen. De Let, die bij bijna elke ontsnapping betrokken was deze etappe, probeert te soleren naar de finish.

43 km | Van der Poel maakt tempo in peloton

In het begin van deze etappe had Mathieu van der Poel het zwaar. Hij zat zelfs even achter het peloton. Toch heeft hij de kracht en energie om tempo te maken aan kop van het peloton. In zijn wiel Wout van Aert, die net als Van der Poel al even achter het peloton bungelde vandaag.

De twee rijden zelfs zo hard dat de rest van het peloton niet kan volgen.

Nog 58 km | Chaves kan trilogie voltooien

Esteban Chaves zit dus na zijn korte solo-avontuur weer in de kopgroep en kan zijn trilogie voltooien als hij vandaag wint. De 33-jarige Colombiaan won in zijn carrière namelijk al eens etappes in de Vuelta (twee) en de Giro (drie), maar nog niet in de Tour.

Of hij ook daadwerkelijk kan gaan strijden op de etappezege is nog wel een beetje de vraag, want het gat met het peloton is nog altijd niet erg groot (2.20 minuten). Alpecin-Deceuninck en Jumbo-Visma bepalen daar het tempo.

Esteban Chaves

Nog 74 km | Chaves teruggepakt

Esteban Chaves is teruggepakt en zit weer in de kopgroep, die nu uit veertien renners bestaat. Alle namen op een rij:

Michal Kwiatkowski, Esteban Chaves, Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Pello Bilbao, Mattias Skjelmose, Ben O'Connor, Georg Zimmermann, Anthony Perez, Antonio Pedrero, Krists Neilands, Nick Schultz, Warren Barguil, Harold Tejada.

De voorsprong op het peloton is opgelopen tot drie minuten.

Nog 81 km | Chaves als eerste boven

Op de voorlaatste klim waar punten te verdienen zijn, komt Chaves als eerste boven. Hij rijdt in zijn eentje op kop. Dertig seconden achter hem zit een groep van dertien renners. Kasper Asgreen heeft zijn taak volbracht. Hij heeft Alaphilippe naar voren geloodst en laat zich nu terugzakken.

Nog 96 km | Barguil wint bergsprintje

Warren Barguil perst er een sprintje uit naar de top van de Col de la Croix Saint-Robert (tweede categorie). Hij verslaat daarmee Esteban Chaves, die ook wel oren heeft naar de bergpunten. Beiden vormen nog geen bedreiging voor bolletjestruidrager Neilson Powless.

Nog 102 km | Kansloze missie

Martin ziet in dat hij aan een kansloze missie bezig was en laat zich terugzakken in het peloton. In dat peloton zitten ook weer Wout van Aert en Mathieu van der Poel.

Nog 104 km | Martin is het er niet mee eens

Guillaume Martin heeft het even aangekeken in het peloton en besluit nu toch nog de oversteek te maken. Hij moet een gat van anderhalve minuut zien te overbruggen om bij de kopgroep aan te sluiten.

Nog 106 km | Vlucht van de dag lijkt nu toch echt gevormd

De kopgroep lijkt dan toch eindelijk de zegen van het peloton te hebben gekregen. De namen op een rij: Esteban Chaves, Kasper Asgreen, Pello Bilbao, Mattias Skjelmose, Georg Zimmermann, Nick Schultz en Warren Barguil. Op een seconde of twintig rijdt nog een groep van zeven renners. Daarbij zitten onder anderen Julian Alaphilippe en Michal Kwiatkowski.

Nog 121 km | Nieuwe poging

We krijgen geen seconde rust in deze knotsgekke etappe. Er is een nieuwe vluchtpoging met vijf man: Asgreen, Skjelmose, Bilbao (gisteren nog in de Avondetappe), Chaves, Zimmermann, Schultz en Barguil.

Ze pakken een half minuutje op het uitgedunde peloton. Op ruim 2,5 minuut rijdt een nog grotere groep met onder anderen dus Van der Poel en Van Aert.

Nog 128 km | Allen tezamen

Julian Alaphilippe en Matej Mohoric sloegen vervolgens een bescheiden gaatje, kregen nog even gezelschap van drie man, maar de groep werd niet veel later weer opgeslokt door het peloton.

Het peloton wordt door alle hectiek kleiner en kleiner. De druiven zijn zuur voor Van der Poel, Van Aert, Gaudu en Bardet, die inmiddels op ruim twee minuten van de grote groep rijden.

Nog 136 km | Het gaat te snel voor Van Aert

Een verrassend beeld achter het peloton: het gaat te hard voor Wout van Aert. De Belg van Jumbo-Visma vertelde voor de start nog mee te willen zitten in de kopgroep, maar daar is nu zeker geen sprake van. Hij rijdt, vergezeld door onder anderen David Gaudu en Romain Bardet, ruim een minuut achter het peloton.

Nog 140 km | Aanval Poels

Wout Poels meldt zich vooraan en springt mee met wederom een aanval van Neilands, maar het peloton geeft zich zeker nog niet gewonnen.

Nog 145 km | Iedereen weer bij elkaar

De kopgroep leek even kans van slagen te hebben, maar is nu toch ingelopen door het peloton. Dat betekent weer kans voor nieuwe demarrages. Opnieuw zit Neilands daarbij. Hij krijgt nu onder anderen Louis Meintjes met zich mee.

Nog 146 km | Grote groep vooruit

Vingegaard en Pogacar waren even aangesloten bij de kopgroep, maar laten zich nu toch weer terugzakken. Dat betekent dat er nu nog dertien vooruit rijden.

Nog 155 km | Vingegaard en Pogacar in de aanval

Ook de klassementsmannen laten zich zien. Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar rijden samen met nog twaalf renners naar de kopgroep toe, die nu een halve minuut voorsprong heeft.

Nog 160 km | Zeven vooruit

Neilands krijgt Bryan Coquard met zich mee en later sluiten nog vijf renners zich aan. De zeven hebben een gaatje te pakken, maar het peloton is nog onrustig, want meer renners willen wel in de vlucht van de dag zitten.

Nog 163 km | Aanvallen geblazen

Het is meteen klimmen geblazen in deze etappe, met een colletje van de derde categorie. De eerste aanval van de dag komt van de Fransman Olivier le Gac, gevolgd door een poging van Nelson Oliveira, maar beiden komen niet weg. Nu is het de beurt aan Krists Neilands om te demarreren.

Départ réel | On y va!

Daar is het startsein voor de tiende etappe en het zal waarschijnlijk niet lang duren totdat we de eerste demarrages kunnen noteren.

De truien

Gele trui: Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)

Groene trui: Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)

Bolletjestrui: Neilson Powless (EF Education-EasyPost)

Witte trui: Tadej Pogacar (UAE-Emirates)

Ploegenklassement: Bahrain - Victorious

Jonas Vingegaard

Départ fictif

Het peloton is onderweg. De eerste kilometers zijn nog geneutraliseerd. Over ongeveer een kwartiertje zal het officiële startsein gegeven worden.

Ook Van Aert ziet kansen

Ook Wout van Aert wil graag in de vlucht van de dag zitten vandaag, maar is zich er ook van bewust dat er naar hem gekeken gaat worden. "Maar als je de benen hebt, moet het wel lukken."

Van Aert ziet kansen in etappe tien: 'Niet zo veel last van zware benen na rustdag'

Van der Poel heeft het warm genoeg

Hij kondigde het op de rustdag al aan en bevestigt het nogmaals vlak voor de start van de tiende etappe: Mathieu van der Poel gaat voor de ritzege vandaag. Maar warm rijden hoefde vandaag niet. "Het is al warm genoeg."

Van der Poel hoopvol: 'Denk dat we vrijheid van klassementsmannen krijgen'

Lampaert is 'beetje bang'

Yves Lampaert zegt "toch wel een beetje bang" te zijn voor de pittige heuveletappe van vandaag. "Er zal gekoerst worden voor de ontsnapping. Ik denk dat de start spectaculair gaat zijn", aldus de Belg van Soudal-QuickStep. Zijn ploeg hoopt dat er in elk geval één iemand meezit in de vlucht van de dag. "Maar het gaat zeker niet simpel zijn."

Lampaert 'beetje bang' voor tiende etappe: 'Start gaat spectaculair zijn'

Ook Mohoric heeft zinnen gezet op etappe tien

Mathieu van der Poel is zeker niet de enige renner van het Tourpeloton die zijn zinnen heeft gezet op de etappe van vandaag. Matej Mohoric wil ook in de vlucht van de dag zitten en meestrijden om de etappezege.

Mohoric heeft zinnen gezet op etappe tien: 'Vandaag is de grote dag'

WK-selectie bekendgemaakt

Terwijl de Tour de France nog in volle gang is, heeft bondscoach Koos Moerenhout de selectie voor de WK wielrennen al bekendgemaakt.

De Nederlandse ploeg verschijnt met Mathieu van der Poel en Nederlands kampioen Dylan van Baarle als kopmannen op zondag 6 augustus - slechts twee weken na de slotetappe van de Tour de France - aan de start van de wegwedstrijd in Glasgow. Het duo wordt op het bijna 280 kilometer lange parcours gesecondeerd door Pascal Eenkhoorn, Olav Kooij, Daan Hoole, Jan Maas, Oscar Riesebeek en Mick van Dijke. Bondscoach Koos Moerenhout heeft Hoole en nationaal kampioen Jos van Emden geselecteerd voor de tijdrit.

Loes Gunnewijk heeft Nederlands kampioene Demi Vollering als kopvrouw aangewezen voor de wegwedstrijd van de vrouwen, die voor zondag 13 augustus op het programma staat, maar ook Lorena Wiebes heeft een beschermde status. Ook titelverdedigster Annemiek van Vleuten, drievoudige wereldkampioene Marianne Vos, Riejanne Markus, Mischa Bredewold, Shirin van Anrooij en Loes Adegeest gaan mee naar de andere kant van de Noordzee.

Etappe op het lijf geschreven van Van der Poel

Met drie ritzeges voor Jasper Philipsen was de eerste Tourweek van Alpecin-Deceuninck heel succesvol, maar Mathieu van der Poel hoopt stiekem nog wel op meer. "De Tour zou helemaal geslaagd zijn als ik zelf nog een rit kan winnen", vertelt hij de op rustdag.

Van der Poel vindt dat twee etappes hem op het lijf geschreven zijn en de eerste daarvan staat vandaag op het programma. "Dit zou een dag kunnen zijn die me ligt."

Van der Poel hoopt nu voor eigen kans te gaan: 'Twee etappes op mijn lijf geschreven'

Tweestrijd Pogacar vs. Vingegaard

Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard maken er al in de eerste week van de Tour de France een tweestrijd van. De concurrentie staat op minuten achterstand. De nummer 1 en 2 van de Tour van vorig jaar staan op hun plek: Vingegaard in het geel, Pogacar in zijn kielzog. Het verschil tussen beiden: 17 seconden. Te verwaarlozen.

Zeker gezien wat de renners de komende weken voor de wielen krijgen. Twaalf etappes, 42 beklimmingen, aankomsten bergop én bergaf en een pittige tijdrit. Een blik vooruit met wieleranalist Stef Clement: "Het mentale spelletje tussen de twee gaat hopelijk tot het laatste weekend door."

"De vragen rond de fitheid van Pogacar zijn in ieder geval beantwoord. Dat zit wel goed. Nu kunnen de ploegen verder", aldus Clement.

Pogacar (l) en Vingegaard begroeten elkaar voor de start van de achtste etappe

Wat gebeurde er voor de rustdag?

Michael Woods won zondag op grootse wijze de etappe naar de iconische vulkaan Puy de Dôme. Achter de Canadees ontspon zich wederom een duel Tadej Pogacar vs. Jonas Vingegaard.

Samenvatting etappe 9: Pogacar pakt acht seconden, Woods wint op Puy de Dôme

Bienvenue de Vulcania

Welkom in Vulcania, de vertrekplaats van de tiende etappe van de Tour de France.

Na de eerste rustdag mogen de renners vandaag, in de tiende etappe van Vulcania naar Issoire over 167 kilometer, weer vol aan de bak. Het peloton rijdt door vulkaangebied en het parcours is geen moment vlak. De vijf gecategoriseerde beklimmingen worden afgewisseld met tal van ongecategoriseerde heuvels, hobbels en glooiingen.

Het peloton trekt zich om 13.05 uur in gang, de officiële start is om 13.20 uur. De finish wordt verwacht rond 17.30 uur.

Tour de France etappe 10