liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Pogacar kraakt Vingegaard op slotklim Pyreneeënrit • Deen pakt wel geel

liveblog gesloten

À demain!

Het peloton laat de bergen weer even achter zich. Morgen, etappe zeven, is er weer eentje voor de sprinters.

De renners vertrekken om 13.15 uur in Mont de Marsan. Natuurlijk is de etappe ook weer te volgen via dit liveblog en op televisie en radio. À demain!

Tour de France etappe 7

Avondetappe vanaf de camping

Vanavond staat de tafel van de Avondetappe niet voor een château of in een middeleeuws vestingstadje. Dione de Graaff ontvangt haar gasten gewoon op de camping. De tafel staat vlak voor het campingwinkeltje, naast de tafeltennistafels en picknicktafels.

Aan onze tafel zitten oud-wielrenners Roxane Knetemann en Laurens ten Dam en bewegingswetenschapper Martijn van Hooff. Hij onderzoekt aderproblemen bij wielrenners en probeert ze daarbij te helpen.

De Avondetappe is te zien vanaf 21.25 uur op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Jakobsen voelt benen beter worden

Fabio Jakobsen moest als eerste van het hele peloton lossen, maar kwam wel netjes binnen de tijdslimiet over de streep. "De laatste klim reed ik eigenlijk het beste omhoog, net alsof de benen beter en beter worden", aldus de sprinter.

"Vooral in het begin heb ik het moeilijk. Dan branden de benen. Ze zijn zo stijf en verzuurd, van de valpartij natuurlijk."

Jakobsen overleeft opnieuw Pyreneeënrit: 'Net of de benen beter en beter worden'

Vingegaard verwacht nog flinke strijd tot aan Parijs

Jonas Vingegaard wilde vandaag winnen, maar kwam erachter dat Tadej Pogacar toch wat sterker was vandaag. "Dus hij heeft het verdiend." De Deen heeft nu nog maar een voorsprong van dertig seconden op de Sloveen in het klassement. "Dat wordt nog een flinke strijd tot aan Parijs, maar wel een mooie strijd."

Vingegaard: 'Tadej was heel sterk, dus hij verdiende de zege vandaag'

Pogacar opgelucht

"Of ik gisteren bezorgd was? Wie zou dat niet zijn? Wat Jonas liet zien, was ongelooflijk", reageerde ritwinnaar Pogacar. "Toen Jumbo-Visma op de Tourmalet het heft in handen nam, dacht ik even: het gaat weer gebeuren, we kunnen onze koffers pakken."

Maar het liep anders: Pogacar kon dit keer wel volgen, verraste Vingegaard in de steile slotkilometers en pakte 24 seconden - de helft van zijn tijdverlies van woensdag - terug. "Ik sta nu op tien", zegt Pogacar over zijn aantal etappezeges in de Tour. "Ik kom eraan Mark", lacht de Sloveen. Mark Cavendish staat op 34 ritzeges in de Tour en is daarmee gedeeld recordhouder met Eddy Merckx.

Pogacar opgelucht na tijdwinst: 'Anders hadden we koffers kunnen pakken'

Van der Poel over niet helemaal goed uitgevoerd plan

Mathieu van der Poel reed in de etappe lange tijd mee in de kopgroep, maar dat was niet helemaal zo bedoeld. "Het was eigenlijk de bedoeling om samen met Jasper (Philipsen, red.) voor de tussensprint mee in de aanval te zitten, maar ik zat alleen mee. En ja, toen zat ik daar...", lacht hij na afloop.

Van der Poel over dag in kopgroep: 'Toen zat ik daar...'

Jakobsen op tijd binnen

Fabio Jakobsen heeft ook de tweede Pyreneeënetappe overleefd. Hij kwam ruim 37 minuten na winnaar Pogacar over de finish en bleef daarmee vijf minuten binnen de tijdslimiet.

Bekijk hier de ontknoping van etappe zes

Pogacar slaat terug in Pyreneeën en pakt tijd terug op Vingegaard

Kelderman en Jumbo-Visma hoopten op ander scenario

Bij Jumbo-Visma hadden ze gehoopt op een andere uitslag vandaag, maar kopman Jonas Vingegaard kon op de slotklim Tadej Pogacar niet meer volgen en kwam bijna een halve minuut later over de streep. Of Wilco Kelderman dat had verwacht? "Nee", lacht de Nederlander.

"Dit is niet precies wat we gehoopt hadden", aldus Kelderman over het tijdverlies van Vingegaard. "Maar we gaan gewoon all-in. En we staan er nog goed voor."

Kelderman had Pogacar niet zo sterk verwacht: 'Niet wat we gehoopt hadden'

De toptien van etappe zes

Toptien van de etappe

Pogacar slaat terug

Tadej Pogacar heeft in de tweede Pyreneeënrit van deze Tour de France een beetje revanche genomen op Jonas Vingegaard. De Sloveen won na een boeiend gevecht de zesde etappe, met 24 seconden voorsprong op Vingegaard, die tweede werd.

Tadej Pogacar

De toptien van het algemeen klassement

Toptien klassement

Wel geel voor Vingegaard

Vingegaard komt 24 seconden later over de eindstreep en ziet Pogacar dus dichter bij komen in het klassement. Het is nog niet genoeg voor de Sloveen, want het geel gaat straks om de schouders van de kopman van Jumbo-Visma.

Jonas Vingegaard

FINISH | Pogacar wint!

De rollen zijn vandaag omgekeerd. Tadej Pogacar kraakt Jonas Vingegaard en zet ook de etappe op z'n naam.

Tadej Pogacar

Nog 3 km | Pogacar valt aan

Was het op de Tourmalet nog Vingegaard die Pogacar eraf wilde rijden, nu valt de Sloveen aan. Vingegaard zit direct op een gat.

Nog 4,5 km | Van Aert staat bijna stil

Het werk van Van Aert zit erop en hij staat dan ook direct bijna stil. Het is nu aan Vingegaard en Pogacar.

Nog 7 km | Van Aert strijdlustigste van de dag

Wout van Aert mag straks bij de finish op het podium verschijnen als strijdlustigste renner van de etappe. En daar is weinig tegenin te brengen, gezien zijn kilometers op kop van vandaag.

Nog 9 km | Nog bij elkaar

De eerste kilometers van de slotklim zitten erop en de groep met Vingegaard en Pogacar is nog compleet. Van Aert lijkt onvermoeibaar vandaag. De Belg van Jumbo-Visma rijdt nog altijd op kop, maar de zwaarste kilometers moeten nog komen.

Nog 16 km | Begin van de slotklim

De groep met Vingegaard en Pogacar is begonnen aan de slotklim. De Cauterets-Cambasque is 16 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 5,4 procent.

Nog 26 km | Snelle afdaling

Van Aert en Vingegaard besluiten ook in de afdaling vol door te trekken en rijden het gat met de overgebleven koplopers snel dicht. Kwiatkowski, Shaw, Guerreiro en Johannessen haken aan bij de groep-Vingegaard.

Nog 44 km | De top bereikt

De top van de Tourmalet is bereikt. Ruben Guerreiro trekt er al slingerend een sprintje uit voor de bergpunten en knalt daarbij bijna tegen Tobias Johannessen op. Johannessen is uiteindelijk als eerste boven en pakt zo het Souvenir Jacques Goddet op (goed voor 5.000 euro) en 20 bergpunten.

Wout van Aert besluit het na de top wat rustiger aan te doen. Hij wacht op Vingegaard en Pogacar, zodat hij zijn Deense kopman kan bijstaan.

Nog 48 km | Vingegaard probeert het

Jonas Vingegaard probeert net als gisteren Tadej Pogacar te lossen. De Deen zet aan op het moment dat zijn laatste helper Sepp Kuss moet laten gaan, maar dit keer kan Pogacar wel in zijn wiel blijven zitten.

Jonas Vingegaard met Pogacar in zijn wiel op de Tourmalet

Nog 50 km | Hindley lost

Met Wilco Kelderman op kop valt er een gat in het peloton. Alleen Tadej Pogacar kan met de Jumbo's mee. Jai Hindley probeert even aan te haken, maar komt er dan achter dat het toch echt wat te hard gaat voor hem.

Nog 51 km | Van Aert sleurt op kop

In het peloton bepaalt Jumbo-Visma het tempo en datzelfde is het geval in de kopgroep. Daar sleurt Wout van Aert op kop. De flink uitgedunde groep rijdt nog altijd 3,5 minuut voor het peloton uit.

Nog 54 km | Jumbo zet achterdeur open

De Jumbo-Visma-ploeg bepaalt het tempo in het peloton. Dat zorgt voor flink wat afhakers aan de achterkant van het peloton. Geletruidrager Jai Hindley heeft niet veel helpers meer over en zit in het wiel van de ploeg-Vingegaard.

In de kopgroep moet Alaphilippe zijn inspanning van eerder op de Tourmalet inmiddels bekopen. Hij bungelt achteraan.

Nog 56 km | Van der Poel heeft het moeilijk

Dit is niet helemaal het terrein van Mathieu van der Poel en dat wordt al snel duidelijk op de Tourmalet, een berg van de buitencategorie. Hij moet de kopgroep laten gaan.

Nog 57 km | Alaphilippe valt aan op Tourmalet

Daar is de Tourmalet, de vaakst bezochte col in de geschiedenis van de Tour, en Julian Alaphilippe besluit direct een aanval te plaatsen. Hij krijgt James Shaw met zich mee.

Nog 60 km | Van der Poel trekt door

In de afdaling van de Aspin voert Van der Poel het tempo behoorlijk. Niet alle leden van de kopgroep zijn net zulke goede dalers als de Nederlander, waardoor de groep weer iets verder uitdunt en nu nog uit veertien renners bestaat. Dankzij de versnelling van Van der Poel, is de voorsprong van de mannen vooraan opgelopen tot 4,5 minuut.

Ondertussen in Italië

De eindzege in de Giro Donne komt steeds dichterbij voor Annemiek van Vleuten. De drager van de roze leiderstrui boekte donderdagmiddag in de zevende etappe van de Ronde van Italië haar derde ritzege.

Lorena Wiebes stapte donderdagochtend niet meer op in Italië. De 24-jarige Nederlandse wil zich nu liever richten op de Tour de France Femmes, die op 23 juli begint.

Nog 76 km | Powless opnieuw als eerste boven

De iets uitgedunde kopgroep is boven op de Col d'Aspin en de voorsprong op het peloton bedraagt nog ongeveer drie minuten. Van Aert en Van der Poel handhaven zich probleemloos in de nog zeventien namen tellende kopgroep. Powless pakt wederom de meeste bergpunten op de top.

Mark Cavendish, die in zijn carrière al zes keer eerder de Aspin is opgereden, rijdt inmiddels net als Jakobsen achter het peloton. Onder anderen Cees Bol, een van de sprintaantrekkers van Cavendish, blijft bij de Brit.

Nog 83 km | Jakobsen lost

Voor Fabio Jakobsen gaat het iets te hard in het peloton. De Nederlandse sprinter van Soudal-QuickStep, die nog herstellende is van zijn valpartij twee dagen geleden, moet lossen en wordt vergezeld door zijn ploeggenoten Dries Devenyns en Michael Morkov.

Nog 89 km | Hindley in de wolken

BORA-hansgrohe voert het tempo aan kop van het peloton wat op en probeert zodoende de voorsprong van de kopgroep te stabiliseren rond de 3,5 minuut. Kopman Jai Hindley hoopt namelijk de gele trui niet al na één dag te verliezen.

Hindley 'nog steeds in de wolken' met gele trui: 'Geweldig gevoel'

Nog 94 km | Tussensprint

Op weg naar de Col d'Aspin van de eerste categorie wordt er nog even gesprint om punten voor de groene trui. Bryan Coquard mag de volle buit pakken. In het wiel van de Fransman wordt Van Aert tweede en Van der Poel derde.

Speciaal lied voor Fabio Jakobsen

Iedere dag zet Lucas Hamming in Radio Tour de France de gebeurtenissen in de etappe om in muziek. Deze keer een muzikaal eerbetoon aan sprinter Fabio Jakobsen die in de vierde etappe hard ten val kwam en gehavend begint aan een toch al zware bergetappe. Hier te beluisteren.

Nog 114 km | Eerste colletje al achter de rug

De renners hebben de eerste klimkilometers van vandaag er alweer opzitten. De kopgroep, met een voorsprong van ongeveer drie minuten op het peloton, komt uiteraard als eerste boven op de Côte de Capvern les Bains. Powless raapt de meeste bergpunten op, achter hem sprokkelt ook Asgreen nog een puntje voor de bergtrui mee.

Van Poppel voor het eerst in ploeg van geletruidrager

Jai Hindley veroverde gisteren de gele trui en mag daar dus vandaag voor het eerst in rijden. Dat betekent voor ploegmaat Danny van Poppel een primeur, want nooit eerder reed de Nederlandse sprinter in de ploeg van de geletruidrager. "Toch wel heel bijzonder", vindt hij.

"Maar dat betekent wel aan de bak vandaag. We geven hem niet zomaar weg."

Van Poppel voor het eerst in ploeg met gele trui: 'Betekent wel aan de bak vandaag'

Nog 120 km | Achtervolgers sluiten aan

De vijf achtervolgers zijn aangesloten en dat betekent dat we een kopgroep hebben van twintig man. Onder hen twee jarigen: Ruben Guerreiro (29) en Christopher Juul-Jensen (34).

Nog 125 km | Kopgroep loopt uit

De kopgroep loopt nu snel uit op het peloton. De voorsprong is inmiddels ongeveer 2.30 minuten. Tussen het peloton en de kopgroep zitten nog vijf renners die proberen aan te sluiten: Neilson Powless, Kasper Asgreen, Oliver Naesen, Anthony Perez en Ruben Guerreiro. Ze moeten nog dertig seconden zien te overbruggen.

Nog 135 km | Ook Van der Poel springt mee

De groep-Van Aert pakt al snel enkele seconden op het peloton. Meerdere renners zien wel wat in die vlucht. Ook Mathieu van der Poel besluit de oversteek te wagen en sluit aan. Ze moeten er even hard voor werken, maar hebben inmiddels de zegen van het peloton gekregen. Het verschil is nu bijna veertig seconden.

De namen van de kopgroep op een rijtje: Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Matteo Trentin, Michal Kwiatkowski, James Shaw, Julian Alaphilippe, Nikias Arndt, Benoit Cosnefroy, Bryan Coquard, Gorka Izagirre, Krists Neilands, Christopher Juul-Jensen, Matis Louvel, Tobias Johannessen en Jonas Gregaard.

De kopgroep in beeld

Nog 143 km | Van Aert heeft er zin in

En de eerste die wel zin heeft in een dagje in de kopgroep is Wout van Aert. Hij vliegt er direct vandoor. In zijn wiel Julian Alaphilippe en nog acht renners.

Nog 145 km | Départ réel

En daar is het startsein voor deze pittige Pyreneeënetappe. De strijd om een plekje in de kopgroep gaat beginnen.

Compleet in de bollen

Felix Gall veroverde gisteren de bolletjestrui en mag die dus vandaag voor het eerst aantrekken. De Oostenrijker heeft maar meteen besloten er een compleet bollenpak van te maken.

Felix Gall in de bollentrui

Départ fictif

Het peloton is vertrokken uit Tarbes voor eerst wat geneutraliseerde kilometers. Over ongeveer een kwartier volgt het officiële startsein.

Kelderman ziet in Hindley 'taaie klant'

Wilco Kelderman kijkt met vertrouwen uit naar de zesde etappe, zegt hij vlak voor de start. "Jonas is goed in orde, dat hebben we gisteren wel gezien", weet hij te vertellen over zijn kopman bij Jumbo-Visma Vingegaard.

Hij verwacht dan ook dat de Deen met aankomst bergop wel weer wat gaat proberen om tijd te winnen op Pogacar. Maar de Jumbo-Visma-ploeg kijkt niet alleen naar de Sloveen. "Jai (Hindley, red.) moeten we ook niet onderschatten. Die is ook in goeden doen en kan nog wel verbazen. Denk dat hij nog wel een taaie klant gaat zijn."

Kelderman denkt dat Vingegaard weer wat gaat proberen: 'Hij is goed in orde'

Jakobsen moet weer zien te overleven

Fabio Jakobsen voelt nog altijd behoorlijk de gevolgen van zijn valpartij van twee dagen geleden. In de eerste Pyreneeënetappe gisteren kwam de Nederlandse sprinter ruim een halfuur na winnaar Jai Hindley over de finish. "Ik heb gisteren overleefd, vandaag moet het nog een keer", vertelt hij voor de start van etappe zes.

Jakobsen zegt zich nog "niet al te best" te voelen. "De wonden zien er rustig uit, maar ze zijn groot. 's Nachts slapen is niet ideaal. Ik kan eigenlijk niet naar rechts draaien."

Jakobsen moet opnieuw overleven in bergetappe: 'Kijken naar de tijdslimiet'

Klapstoelen, koffie en koekjes

Bij hun reis door Europa waren Myran Vonk en Peter Loos gisteren aanbeland in Frankrijk. Ze zetten hun klapstoelen op langs het parcours van de vijfde etappe.

Met de camper langs het Tour-parcours: klapstoelen, koffietje en koekjes

Was de aanval van Vingegaard al beslissend voor de Tour?

In De Avondetappe wordt besproken wat het voor de rest van de Tour de France betekent dat Jonas Vingegaard nu al een flinke voorsprong heeft gepakt op Tadej Pogacar.

Heeft Vingegaard de Tour nu al beslist? 'Hoop het niet, maar was wel mooi moment'

Een zonnebrandkus en geldbonus op de Tourmalet

De kus van accordeoniste Yvette Horner moet een zonnebrandsmaak hebben gehad. De Française die ruim een eeuw geleden in Tarbes, vandaag de startplaats van de zesde etappe van de Tour, ter wereld kwam reed in 1953 in een soort pausmobiel avant la lettre met accordeon op de borst voor het peloton uit. Luid spelend en vrolijk zingend zweepte ze het publiek in de berm op.

De truien

Dat brengt ons bij de verdeling van de truien. Deze renners leiden de verschillende klassementen

  • Gele trui: Jai Hindley
  • Groene trui: Jasper Philipsen
  • Bolletjestrui: Felix Gall
  • Witte trui: Tadej Pogacar
  • Ploegenklassement: Jumbo-Visma
Jai Hindley

Hoe ging het gisteren?

In de eerste echte bergetappe in de Pyreneeën was er meteen vuurwerk. Jonas Vingegaard reed hard weg bij zijn grootste rivaal Tadej Pogacar en heeft al een voorsprong van 53 seconden op de Sloveen nu. Het geel heeft Vingegaard nog niet, dat hangt om de schouders van Tourdebutant Jai Hindley, die gisteren op knappe wijze naar de etappezege soleerde.

Samenvatting etappe 5: Vingegaard rijdt Pogacar uit het wiel, geel voor Hindley

Bonjour!

Het is alweer tijd voor de zesde etappe van de Tour de France, de eerste met aankomst bergop. Voordat de renners bij de slotklim naar finishplaats Le Cambasque aankomen, staan er nog twee Pyreneeënreuzen op het menu: de Col d'Aspin (eerste categorie) en de Col du Tourmalet (buitencategorie). Daarmee vergeleken is de Côte de Capvern-les-Bains van de derde categorie, die het peloton al na ruim twintig kilometer voor de kiezen krijgt, slechts een opwarmertje.

Tour de France etappe 6