liveblog
Tour 2023
NOS WielrennenAangepast

Pogacar maakt zich na tijdsverlies meer zorgen om vriendin • Hindley: 'Alles is mogelijk'

  • Jai Hindley wint de eerste bergetappe en is de nieuwe leider
  • Jonas Vingegaard deelt een flinke tik uit aan Tadej Pogacar. Hij pakt 1.04 minuut op de Sloveen
  • Lees hier het wedstrijdverslag
liveblog gesloten

À demain!

Morgen gaat de Tour de France verder met de tweede zware bergetappe. Met de Col d'Aspin (eerste categorie), de Col du Tourmalet (buitencategorie) en de finish bovenop Cauterets-Cambasque is de rit op papier nog zwaarder dan de eerste Pyreneeënrit van vandaag. Dat belooft wat!

De renners vertrekken om 13.10 uur in Tarbes. Natuurlijk is de etappe ook weer te volgen via dit liveblog en op televisie en radio. À demain!

Tour de France etappe 6

Avondetappe om 21.25 uur

De Avondetappe begint om 21.25 uur. Te gast zijn EF-renner Julius van den Berg, die zijn vriend Fabio Jakobsen over de bergen schreeuwde vandaag, Michael Boogerd en Sven Nys.

Hindley: 'Alles is mogelijk'

Nog een keer luisteren naar Jai Hindley, want hij verscheen ook voor de microfoon van Han Kock. "Dit was al een droom als kind. Ik kijk de Tour al sinds mijn zesde. Ik kan het gewoon niet geloven", glundert de Australiër.

Of hij zichzelf ook op het podium ziet in Parijs? "Ik ga mezelf geen al te gekke verwachtingen opleggen, maar alles is mogelijk."

Hindley vol ongeloof: 'Kinderdroom is werkelijkheid geworden'

Pogacar maakt zich zorgen om vriendin: 'Gevallen in Giro'

Tadej Pogacar maakt zich na de etappe niet zo veel zorgen om de tijd die hij vandaag verloor op zijn concurrenten. "Ik maak me vooral zorgen om mijn vriendin. Ze is hard gevallen in de Giro. Ze heeft misschien een hersenschudding. Dat is nog verdrietiger nieuws dan het feit dat ik een minuut op Jonas verlies."

De vriendin van Pogacar is Urska Zigart. De Sloveense is ook prof en rijdt bij Jayco AlUla. Ze viel vandaag uit in de Giro Donne.

Pogacar maakt zich meer zorgen om vriendin dan tijdsverlies: 'Ze is hard gevallen in Giro'

Van Aert: 'Mooie koers van gemaakt'

Van Aert: 'We hebben er een mooie etappe van gemaakt'

Vingegaard blijft nuchter

Jonas Vingegaard is nuchter na zijn succesvolle dag, waarop hij meer dan een minuut pakte op zijn grootste rivaal Pogacar. "Ik voelde me goed dus ik wilde aanvallen. Ik ken Tadej, hij geeft nooit op. Het zal een gevecht blijven tot in Parijs."

Vingegaard nuchter: 'Ik voelde me goed en wilde dus aanvallen'

Benoot: 'Speciaal dagje'

Tiesj Benoot, ploeggenoot van Vingegaard bij Jumbo-Visma, zat vandaag ook in de vroege vlucht. "Toen we met die groep wegreden dacht ik wel: dit gaat een speciaal dagje worden."

Bekijk de reactie van Benoot:

Benoot: 'We waren van plan om het te proberen vandaag'

Bekijk de laatste meters van Hindley en Vingegaard

Hindley slaat dubbelslag en Vingegaard pakt tijd op Pogacar

Jakobsen is binnen

Fabio Jakobsen heeft de tijdslimiet gehaald. De gehavende sprinter komt in een groepje met ploeggenoten en Cavendish over de streep.

Kijk hier de aanval van Vingegaard terug

Vingegaard zet de aanval in op Pogacar

Tijdslimiet is ruim 42 minuten

Er druppelen nog steeds renners binnen in Laruns. Het is wachten op Fabio Jakobsen, die deze etappe zwaar aan het afzien is met zijn gebutste lichaam. De tijdslimiet is ruim 42 minuten, daarvan zijn er nu nog 14 over.

Van Aert krijgt prijs voor strijdlust

Wout van Aert heeft de prijs voor de strijdlust gekregen. De Belg van Jumbo-Visma sloop mee in de vroege vlucht en ontsnapte daar meerdere keren uit. Op de slotklim liet hij zich afzakken naar de groep met Vingegaard, waar hij nog een laatste kopbeurt deed.

Van Aert krijgt de prijs voor de strijdlust

Hindley: 'Was aan het improviseren'

Jai Hindley straalt van oor tot oor na de etappe. De Australiër won zijn eerste rit in de Tour en is de nieuwe leider na een dag in de vroege vlucht. Waar hij bijna per ongeluk in belandde, zo vertelde hij. "Ik was aan het improviseren, gewoon lekker aan het fietsen. En toen zat ik opeens in de voorste groep."

"Het is echt geweldig. Ik heb er geen woorden voor."

Sprakeloze etappewinnaar Hindley: 'Wilde gewoon lekker fietsen vandaag'

Het klassement na etappe 5

Jai Hindley is dus de nieuwe leider in de Tour de France. De Girowinnaar van vorig jaar verdedigt morgen in de tweede Pyreneeënrit een voorsprong van 47 seconden op Jonas Vingegaard.

Tadej Pogacar is naar de zesde plaats in het klassement gezakt. De Sloveen staat op 1.40 van Hindley en op 53 seconden van Vingegaard.

De toptien in etappe 5

Pogacar verliest een dikke minuut op Vingegaard

Tadej Pogacar is de grote verliezer van de dag. De Sloveen komt een minuut en vier seconden na Vingegaard over de streep in Laruns.

Vingegaard mist bonificatieseconden

Vingegaard is ook binnen. Hij grijpt wel naast de bonificatieseconden, want hij komt als laatste van zijn groepje over de streep. Ciccone sprint naar de tweede plaats, voor Gall en Buchmann.

HINDLEY PAKT RITZEGE EN GEEL

Jai Hindley wint de vijfde etappe! De Australiër mag juichen in Laruns, want hij slaat een dubbelslag. De kopman van Bora-hansgrohe neemt de gele trui over van Adam Yates.

Jai Hindley viert zijn overwinnig

Nog 2 km | Vingegaard beukt op kop

Vingegaard rijdt hard door, maar komt nauwelijks dichter bij Hindley. Nee hoor, de Australiër gaat een dubbelslag slaan in Laruns.

Nog 4 km | Pogacar krijgt hulp

Pogacar krijgt nu gezelschap. Een groep met de broers Yates, Gaudu en Skjelmose sluit aan bij de Sloveen. Gaan zij Pogacar helpen in de achtervolging op Vingegaard?

Nog 5 km | Vingegaard op kop

Vingegaard moet het zelf doen in de achtervolging op Hindley. De Deen geeft alles om zo veel mogelijk tijd te pakken op Pogacar.

De Sloveen moet het ook alleen doen, want hij heeft alleen Sepp Kuss, ploeggenoot van Vingegaard, bij zich.

Nog 7 km | Vier man op jacht naar Hindley

Vingegaard, Buchmann en Ciccone sluiten aan bij Gall, die niet al te best daalt. Het viertal rijdt op 50 seconden van koploper Hindley.

Nog 12 km | Hindley jaagt op ritzege en geel

Het ziet er goed uit voor Jai Hindley. De kopman van Bora-hansgrohe heeft een voorsprong van 45 seconden op de eerste achtervolger, Felix Gall.

Vingegaard rijdt op een kleine minuut van Hindley.

Nog 15 km | Vingegaard daalt

Vingegaard is bezig aan de afdaling van de Marie Blanque. Ciccone en Buchmann, ploeggenoot van koploper Hindley, zitten in zijn wiel.

Pogacar rijdt op een minuut van zijn Deense rivaal.

Nog 17 km | Vingegaard ontketend

Jonas Vingegaard is ontketend. De Deen heeft al 40 seconden voorsprong op Pogacar.

Nog 18,5 km | Hindley is boven

Jai Hindley is boven op de Marie Blanque. De Australische Girowinnaar van vorig jaar begint als eerste aan de afdaling naar Laruns.

Nog 19,4 km | Daar gaat Vingegaard!

Jonas Vingegaard valt aan! Tadej Pogacar kan niet mee met het tempo van de Deen van Jumbo-Visma.

Nog 19,8 km | Gele trui lost

Adam Yates kan niet mee met het tempo van Kuss. De gele trui lost.

Alleen Kuss, Vingegaard en Pogacar zijn nog over.

Nog 19 km | Hindley alleen

Hindley heeft Gall achtergelaten op de steile flanken van de Marie Blanque. De Australiër rijdt volle bak voor de gele trui én de etappezege.

Nog 19 km | Van Aert is klaar

Van Aert deed nog een flinke beurt op kop en stuurt nu uit. Vingegaard heeft nu nog Kelderman en Kuss bij zich.

Nog 20 km | Jumbo-Visma neemt over

Jumbo-Visma heeft de leiding overgenomen in de groep met Pogacar, Vingegaard en geletruidrager Yates.

Van Aert heeft zich laten afzakken uit de kopgroep en komt nu zijn ploeggenoten helpen op kop.

Nog 21 km | Ciccone en Buchmann op 10 seconden

Hindley en Gall rijden goed door. Ciccone en Buchmann (ploeggenoot van Hindley) rijden op 10 seconden.

Het peloton komt nog niet echt dichterbij. De groep met Yates, Pogacar en Vingegaard rijdt op 2.30 van de koplopers.

Nog 22 km | Gall en Hindley

De kopgroep dunt snel uit op de lastige Marie Blanque.

Felix Gall versnelt en alleen Jai Hindley kan mee. Nog 4 kilometer tot de top, waar ook nog 8, 5 en 2 bonificatieseconden liggen.

Nog 25 km | Col de Marie Blanque

De renners zijn begonnen aan de laatste klim! De Col de Marie Blanque is 7,7 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8,8. Vooral de laatste 5 kilometer zijn enorm steil.

Nog 27 km | Tijdslimiet voor Jakobsen

Onze wiskundigen hebben zich over de tijdslimiet voor vandaag gebogen. De conclusie: Jakobsen en de andere sprinters mogen zo'n 40 à 43 minuten verliezen.

Nog 32 km | Bjerg ziet af

De ploeg van Pogacar rijdt al de hele dag op kop in het peloton. Mikkel Bjerg zat in het wiel van Marc Soler flink af te zien. Het gat met de groep met Hindley is wat verkleind, van vier naar drie minuten.

Nog 37 km | Drie man op kop

Van Aert en Alaphilippe zijn aangesloten bij Neilands. Het trio is begonnen aan de afdaling. De achtervolgende groep met Hindley zit er niet ver achter.

Over iets meer dan tien kilometer komen ze bij de voet van de Marie Blanque (eerste categorie).

Nog 39 km | Alaphilippe en Van Aert

Julian Alaphilippe en Wout van Aert zijn samen weggereden uit de achtervolgende groep. Het duo is op weg naar koploper Neilands. Het gat is nog 15 seconden.

Van Aert is dus weer de virtuele leider in de Tour, want zijn achterstand op geletruidrager Yates is 16 seconden.

Het peloton rijdt op 3.45.

Nog 41 km | Col d'Ichère

Koploper Neilands is begonnen aan de Col d'Ichère, de tweede klim van vandaag. Het is een col van de derde categorie, 4,2 kilometer aan 7% gemiddeld. Niet makkelijk, maar straks volgt nog een veel zwaarder slotstuk: de Marie Blanque.

Tour de France etappe 5

Nog 50 km | Neilands solo

Krists Neilands (Israel-PremierTech) is in zijn eentje weggereden uit de kopgroep. De lange Let heeft een halve minuut voorsprong.

'Dit is geen bergetappe, dit is een manteletappe'

Professor in de geologie, Douwe van Hinsbergen van de Universiteit Utrecht, geeft tijdens de Tour mini-colleges in de geologie over de gebieden waar het peloton doorheen rijdt. Vandaag neemt hij het gebied rond de Col d'Ichère, waar de renners nu doorheen rijden, onder de loep.

Geologie in de Tour: 'Dit is geen bergetappe, dit is een manteletappe'

Nog 58 km | Jakobsen op meer dan een kwartier

Fabio Jakobsen is nu ook boven op de top van de Col de Soudet, meldt Sebastiaan Timmerman. "Mijn stopwatch staat al op meer dan een kwartier", aldus onze verslaggever op de motor. Cavendish en Bol in de buurt van Jakobsen.

Nog 60 km | 17 renners vooraan

De koplopers zijn bijna beneden. Alaphilippe en co zijn ook aangesloten bij de koplopers.

Nog 64 km | Afdaling

De renners zijn bezig aan de afdaling van de Col de Soudet. Een groep van 14 renners met onder anderen Hindley, Van Aert en Benoot leidt. Alaphilippe, Berthet en Chaves proberen nog aan te sluiten.

Het peloton heeft wat tijd toegegeven op de Soudet: de groep met Pogacar, Yates en Vingegaard rijdt op zo'n 4 minuten van de kop van de wedstrijd.

Nog 70 km | Bergpunten Col de Soudet

20 punten - Felix Gall (AG2R)

15 punten - Daniel Felipe Martinez

12 punten - Giulio Ciccone

10 punten - Emanuel Buchmann

8 punten - Jai Hindley

6 punten - Krists Neilands

4 punten - Jack Haig

2 punten - Matteo Jorgenson

Nog 75 km | Gall als eerste boven

Felix Gall komt als eerste boven op de Col de Soudet. De Oostenrijker van AG2R pakt zo 20 punten voor het bergklassement en is in een klap leider in het bergklassement. Gall was in zijn eentje weggereden uit de kopgroep.

Daniel Felipe Martinez komt als tweede boven. De Colombiaan van Ineos troeft Giulio Ciccone van Lidl-Trek af in het sprintje om de 15 punten.

Het is mistig op de top.

Nog 77 km | Van Aert en Campenaerts teruggepakt

De twee Belgen op kop, Van Aert en Campenaerts, worden opgeslokt door de achtervolgende groep, die inmiddels ook al flink is uitgedund.

Giulio Ciccone rijdt op kop, met Buchmann en Hindley in zijn wiel. Felix Gall is er ook nog. Nog 2 kilometer tot de top.

Nog 79 km | UAE bepaalt tempo

De ploeg van Pogacar rijdt op kop in het peloton met Vegard Stake Laengen, Mikkel Bjerg en Rafal Majka voor Pogacar. Adam Yates zit in zijn gele trui in het wiel van zijn kopman.

Nog 83 km | Pedersen teruggepakt

Pedersen heeft zijn vluchtmakkers Van Aert en Campenaerts laten gaan op de Col de Soudet. Het Belgische duo rijdt 23 seconden voor de achtervolgende groep met Hindley.

In het peloton rijdt UAE op kop. Erg hard gaat het nog niet, al zien we wel steeds meer renners lossen.

Nog 84 km | Jakobsen lost opnieuw

Fabio Jakobsen moet het peloton opnieuw laten gaan. Niet zo gek, want klimmen is niet de specialiteit van de sprinter. En al helemaal niet met de schade die hij gisteren bij zijn val opliep. Op zijn witte Europese kampioensshirt zitten meerdere vlekken van zijn wonden.

Jakobsen is wel omgeven door ploeggenoten en we zien ook de andere sprinters, zoals Groenewegen en Ewan, lossen.

Nog 85 km | Pogacar wisselt van fiets

Tadej Pogacar wisselt nog even van fiets aan het begin van de Col de Soudet. De Sloveen sluit snel weer aan bij het peloton.

Nog 90 km | Col de Soudet

Daar is de Col de Soudet, de eerste grote berg in deze Tour. De klim van de buitencategorie is 15,2 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2.

Koplopers Van Aert, Pedersen en Campenaerts zijn eraan begonnen.

De 33 achtervolgers volgen op 1 minuut.

Het peloton rijdt op 2.40.

Tour de France etappe 5

Bernal: 'Ben liever hier dan op vakantie'

Egan Bernal is terug in de Tour de France na zijn zware val in januari 2022. De Tourwinnaar van 2019 is benieuwd hoe zijn benen voelen in de eerste bergetappe. We spraken hem voor de start.

Bekijk het interview hieronder:

Bernal is blij om terug te zijn in de Tour: 'Ben liever hier dan op vakantie'

Giro Donne | Van Vleuten wint weer

Annemiek van Vleuten heeft in de Giro Donne een volgende stap gezet richting de eindzege. De rozetruidraagster was in de heuvelachtige zesde rit van en naar Canelli de sterkste en zag de Duitse nummer twee Niedermaier opgeven. De ritwinnares van dinsdag ging met nog 32 kilometer te gaan tegen de grond, waardoor Van Vleuten na Longo Borghini, die in de vijfde rit viel en woensdag niet meer van start ging, wederom een concurrente voor de eindoverwinning zag afhaken.

Op een kort maar venijnig klimmetje, op 12 kilometer van de meet, reed Van Vleuten weg uit het gereduceerde peloton. Ze reed onbedreigd op haar tweede dagsucces en haar vijftiende Giro-ritzege in totaal af.

Kelderman: 'Het gevoel is goed'

Wilco Kelderman zit nog in het peloton. De Nederlandse klimmer mag later deze etappe aan de bak, want er komen straks twee zware cols aan. Kelderman moet daar zijn kopman Jonas Vingegaard bijstaan. We spraken hem voor de start.

Kelderman kan aan de bak in eerste bergrit: 'Het gevoel is goed'

Nog 102 km | Drietal op kop

Van Aert, Pedersen en Campenaerts rijden door na het tussensprintje, Coquard heeft zich laten afzakken. Het drietal heeft een voorsprong van een minuut op de groep met Hindley.

Van Aert, die op 16 seconden van het geel van Adam Yates staat, is nu de virtuele leider in de Tour. Het peloton met Yates, Pogacar en Vingegaard rijdt op 2.40 van de koplopers.

Nog 110 km | Jakobsen terug in peloton

Fabio Jakobsen is terug in het peloton. In het begin van de rit zagen we hem een paar keer lossen, maar nu de kopgroep is vertrokken is het tempo in het peloton iets gezakt.

Nog 112 km | Tussensprint

Een paar kilometer voor de tussensprint rijden vier mannen weg uit de kopgroep: Wout van Aert, Bryan Coquard, Mads Pedersen en Victor Campenaerts.

Bij het sprintje in Lanne-en-Barétous pakt Coquard de 20 punten. Pedersen pakt er 17 en Van Aert heeft er 15 te pakken.

Nog 116 km | 36 koplopers

Daar hebben we de volledige lijst met koplopers. Naast Hindley zitten ook zijn ploeggenoot Emanuel Buchmann (+0.43), Giulio Ciccone (+0.43), Valentin Madouas (+3.08), Felix Gall (+5.43) en Julian Alaphilippe (+5.17) in de kopgroep. Maar Hindley is veruit de gevaarlijkste voor het klassement.

Rigoberto Urán zit er ook bij, maar de Colombiaan staat al op 24.17 in het klassement.

De 36 namen:

Tiesj Benoot, Christophe Laporte, Wout van Aert (Jumbo-Visma), Felix Grossschartner, Marc Soler (UAE Team Emirates), Omar Fraile, Daniel Martínez (Ineos Grenadiers), Valentin Madouas (Groupama-FDJ), Esteban Chaves, Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost), Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Rémi Cavagna (Soudal-Quick Step), Jack Haig (Bahrain Victorious), Jai Hindley, Emanuel Buchmann, Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe), Giulio Ciccone, Juan Pedro Lopez, Mads Pedersen (Lidl-Trek), Clément Berthet, Felix Gall, Aurélien Paret Peintre (Ag2r-Citröen), Bryan Coquard (Cofidis), Matteo Jorgenson, Gregor Mühlberger (Movistar), Chris Hamilton (Dsm-firmenich), Hugo Houle, Krists Neilands (Israel-PremierTech), Chris Juul Jensen (Jayco-AlUla), Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic), Victor Campenaerts, Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Torstein Traeen (Uno-X), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies).

Van den Berg voor de start

Van den Berg voor eerste bergetappe in Tour: 'We gaan het beleven'

Nog 123 km | Hindley zit mee

Jai Hindley is ook meegeslopen met de grote kopgroep. De klassementsrenner van Bora-hansgrohe staat op 22 seconden van geletruidrager Yates en wordt gerekend tot een van de kandidaten voor het podium in Parijs.

We tellen nu 36 renners in de eerste groep. Zij hebben een voorsprong van 1.45 op het peloton.

Nog 125 km | Val Simmons

Valpartij: Quinn Simmons gaat onderuit in het peloton en heeft een flink geschaafde schouder, elleboog en heup. De Amerikaanse kampioen van Lidl-Trek stapt wel snel weer op, maar hij heeft flink wat brandplekken.

Nog 133 km | Bijna veertig koplopers, met Van Aert

Een grote groep van zo'n veertig renners rijdt op iets meer dan 20 seconden van het peloton. Naast Benoot zijn nu ook Wout van Aert en Christophe Laporte namens Jumbo-Visma aangesloten. De Belg rijdt hard op kop: met deze groep wil hij wel vooruit blijven.

Namens de ploeg van Pogacar zitten Marc Soler en Felix Großschartner erbij

Jakobsen rijdt al op 1.30 minuut. Ook sprinters Mark Cavendish en Phil Bauhaus hadden het al zwaar.

Nog 136 km | Jumbo stuurt Benoot mee

Cavagna rijdt met Gregor Mühlberger voorop. Daarachter rijdt een groepje van zo'n 15 renners met onder anderen Tiesj Benoot, Valentin Madouas, Giulio Ciccone en Jack Haig. Jumbo-Visma wil dus een renner meesturen met de vroege vlucht, dat is duidelijk.

Nog 138 km | Jakobsen weer op een gaatje

Ai, het gaat toch weer te hard voor Jakobsen. Hij moet het peloton opnieuw laten gaan, terwijl zijn ploeggenoot Rémi Cavagna nu vooraan wegrijdt.

Nog 140 km | Jakobsen terug in peloton

Jakobsen is weer aangesloten in het peloton, met dank aan zijn Deense ploeggenoot Mørkøv.

Nog 147 km | Jakobsen lost nu al

Het gaat niet goed met Fabio Jakobsen. De gehavende sprinter moet het peloton nu al laten gaan. Hij heeft ploeggenoot Michael Mørkøv bij zich, maar zo wordt het wel een hele lange dag. De zware cols moeten namelijk nog komen. Voor Jakobsen is het te hopen dat er snel een kopgroep wegrijdt, zodat het tempo in het peloton iets zakt.

Nog 149 km | Van der Poel heeft interesse

Mathieu van der Poel lijkt ook wel interesse te hebben in de kopgroep, net als Wout van Aert, Julian Alaphilippe, bergkoning Neilson Powless en Fred Wright. Vooralsnog hebben ze geen succes. "Ik denk dat er wel 130 renners in de kopgroep willen vandaag", voorspelde Powless voor de start.

Nog 157 km | Latour vooruit

Pierre Latour is in zijn eentje weggereden. De Fransman van TotalEnergies heeft een klein gaatje.

Net zagen we ook een kleine valpartij van Mattias Skjelmose en Dylan Teuns. Sjelmose, de Deense klassementstroef van Lidl-Trek, wordt teruggebracht door zijn ploeggenoten.

Nog 162 km | Départ réel

De vijfde etappe is begonnen. Direct na het startsein wordt er hard gereden, met Lotto Dstny voorop: de strijd om een plekje in de kopgroep is begonnen.

Bergkoning Powless jaagt op punten

Voor Neilson Powless is het vandaag een belangrijke dag. De leider in het bergklassement hoopt mee te zitten met de vroege vlucht, zodat hij op de Col de Soudet (buitencategorie) 20 punten kan pakken.

Powless wil weer bergpunten pakken in bollentrui: 'Hoop volgende generatie te inspireren'

De truien

Départ fictif

De renners zijn op de fiets gestapt in Pau. Na iets minder dan tien geneutraliseerde kilometers volgt het officiële startsein.

Poels hoopt op goede klimbenen

Wout Poels is de eerste dagen van de Tour goed doorgekomen, vertelde hij voor de start. De renner van Bahrain-Victorious was in aanloop naar de Tour ziek, dus zijn voorbereiding was niet ideaal. "Het gaat elke dag wat beter", aldus de klimmer. "Ik ben benieuwd hoe het bergop gaat. Daar moet ik goed zijn", zei Poels, die vandaag wil proberen om mee te gaan met een ontsnapping.

Poels hoopt na 'relaxte' Tourstart op goede klimbenen: 'Kans voor vluchters'

Tour 2020: Pogacar wint in Laruns

Tadej Pogacar heeft mooie herinneringen aan de finishplaats van vandaag. In Laruns boekte hij drie jaar geleden namelijk zijn eerste etappezege in de Tour door het sprintje aan de finish te winnen van Primoz Roglic. De Sloveen mocht na die etappe de gele trui aantrekken, maar in de beslissende klimtijdrit sloeg Pogacar ongenadig hard toe op La Plance des Belles Filles.

Tour 2020: Pogacar sprint in Laruns naar zege, Roglic pakt het geel

Jakobsen heeft niet goed geslapen

Fabio Jakobsen is normaal goed geluimd voor de start, maar vandaag is dat toch anders. Logisch, want de sprinter zit onder de schaafwonden na zijn val van gisteren. "Ik heb wel eens betere dagen gehad", zei Jakobsen. "Middenin de nacht ben ik een keertje wakker geworden. Nee, geen vlekkeloze nacht."

Jakobsen heeft "geen idee" hoe hij de twee komende, loodzware ritten door moet komen. "De hele rechterkant is gekneusd. Links is ook stijf. Eigenlijk het hele lichaam."

Hoe gaat gehavende Jakobsen de zware Pyreneeënritten doorkomen? 'Geen idee'

Van der Poel nuchter na straf

Gisteravond sprak Herman van der Zandt met Mathieu van der Poel. "Ik vind niet dat ik zo heel veel fout doe, om eerlijk te zijn. Ik moest een ruimte creëren. Ik heb na de aankomst ook met Bini gesproken, die maakte er niks van. Ik denk dat het wel meeviel", zei hij over de straf die hij na de sprint kreeg.

Ook begon hij te glunderen bij het zien van het parcours van de olympische wegrit. Bekijk het gesprek met Van der Poel:

Van der Poel nuchter over straf na duw: 'Moest een beetje ruimte maken'

Dit gebeurde er gisteren

De etappe van gisteren was voor de klassementsrenners een halve rustdag. Alleen op het circuit van Nogaro ging het los. Mathieu van der Poel katapulteerde Jasper Philipsen naar een tweede ritzege in een chaotische sprint, waarbij Jakobsen tegen het asfalt sloeg. Na de etappe werd Van der Poel beboet omdat hij bij het aantrekken van de sprint Biniam Girmay een beuk had gegeven.

Samenvatting etappe 4: Philipsen opnieuw de snelste in massasprint

Sanchez en Guarnieri niet meer van start

In tegenstelling tot Jakobsen, stapt Luis Leon Sanchez vandaag niet meer op. De Spanjaard van Astana ging gisteren ook tegen het asfalt en brak daarbij zijn sleutelbeen.

Ook Jacopo Guarnieri, sprintaantrekker van Caleb Ewan, kan na zijn val op het circuit niet verder. De Italiaan van Lotto Dstny heeft een gebroken sleutelbeen en drie gebroken ribben.

Gebutste Jakobsen stapt weer op

Fabio Jakobsen gaat vandaag 'gewoon' van start. De sprinter heeft aan zijn val van gisteren vooral veel schaafwonden overgehouden. Geen reden om de handdoek in de ring te gooien, aldus de Nederlander van Soudal-Quick Step. "Ik ben hier om te koersen en te winnen, dus ik stap zo weer op de fiets", schrijft Jakobsen op Instagram. "Veel dank aan de medische staf en voor jullie support, langs de weg en online."

Op naar de Pyreneeën

Al op de vijfde dag van de Tour wacht de renners een zware bergetappe. De eerste 70 kilometer na vertrek uit Pau zijn nog relatief vlak, maar dan is het klimmen geblazen richting de top van de Col de Soudet. Die klim van de buitencategorie is ruim 15 kilometer lang en stijgt met een gemiddelde van 7,2 procent.

Op weg naar de slotklim ligt er nog een colletje van de derde categorie, waarna de Col de Marie Blanque het slotstuk vormt van deze etappe. Vooral de laatste 5 kilometer zijn enorm steil. Het stijgingspercentage komt dan nauwelijks nog onder de 10 uit.

De top van de Marie Blanque ligt op 18 kilometer van de finish. Daar valt ook nog eens een leuk extraatje te verdienen voor de klassementsmannen: bonificatieseconden. De eerste die boven is, krijgt acht seconden cadeau, de tweede op de top krijgt er vijf en de derde twee.

Na een afdaling is de finish getrokken in Laruns, de plaats waar Tadej Pogacar in 2020 zijn eerste etappezege boekte.

Bonjour!

Welkom bij het liveblog over de vijfde etappe van de Tour de France. Op deze onstuimige dag in Nederland trekken de Tourrenners in het zuiden van Frankrijk de Pyreneeën in. Via dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de koers. On y va!