NOS Wielrennen

Chaos op Joux Plane: Vingegaard loopt 1 seconde uit op Pogacar, zege Rodriguez

Samenvatting etappe 14: Rodriguez profiteert van surplace Vingegaard en Pogacar

Carlos Rodriguez heeft de veertiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Spanjaard profiteerde van chaotische taferelen bij de beklimming van de Col de Joux Plane, waar Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard werden opgehouden door motoren.

Pogacar en Vingegaard eindigden op de tweede en derde plaats. De Deen loopt daarmee één seconde uit in het algemeen klassement, omdat hij eerder boven was op de laatste klim van de dag, waar ook bonificatieseconden te verdienen waren.

Vroeg na de start van de etappe in Annemasse ging het goed mis in het peloton. Een massale valpartij op het natte asfalt eiste meerdere slachtoffers. Antonio Pedrero van Movistar ging op een brancard de ambulance in, en ook Louis Meintjes moest de strijd ter plekke staken.

De koersdirectie besloot om de etappe meteen te neutraliseren.

Adrien Petit had veel bloed op zijn been en meerdere open wonden, maar probeerde zijn weg te vervolgen. Ook onder meer Biniam Girmay, Wilco Kelderman, en nummer drie in het klassement Jay Hindley lagen er bij, net als Vegard Stake Laengen, een van de ploeggenoten van Tadej Pogacar.

Massale valpartij legt veertiende etappe Tour even stil

Na de hervatting viel Lars van den Berg tweemaal aan. Even reed hij alleen de eerste beklimming van de dag op, totdat Krists Neilands en Julian Alaphilippe aanhaakten. Later meldden ook andere renners zich vooraan. Daniel Martinez kwam als eerste boven op de Col de Saxel, een berg van de derde categorie. In de afdaling werd de kopgroep nog groter.

Esteban Chaves had het ondertussen lastig en besloot op te geven. Hij werd de derde opgever van de dag met nog meer dan 130 kilometer te gaan.

Opgaves vier en vijf volgden snel. Klassementsman Romain Bardet en James Shaw gingen hard onderuit in de afdaling van de Saxel en stapten niet meer op de fiets.

Echte klimwerk

Bij de beklimming van de Col de Cou kreeg de kopgroep weinig ruimte van het peloton. Giulio Ciccone kwam als eerste boven op de klim uit de eerste categorie. Ook op de Col de Feu was Ciccone het snelst boven.

Ondertussen was het Jumbo-Visma dat het peloton volledig controleerde. Alle acht renners reden voorop, in de hoop om Pogacar en zijn mannen kapot te rijden. Het eerste slachtoffer van de Nederlandse trein was David Gaudu. De nummer negen van het klassement kon de geel-zwarte intercity niet bijhouden, maar wist later weer aan te haken.

Na de derde klim kwam het peloton snel dichter bij de vluchters. Ondertussen moest ook Ramon Sinkeldam opgeven, nadat hij al vroeg had gelost.

Romain Bardet weet dat zijn Tour er op zit

Aan het begin van de voorlaatste beklimming had Jumbo nog steeds acht man op kop. Voorin reden Ciccone en Michael Woods weg van hun medevluchters. Ciccone richtte zich op de bergtrui. Neilson Powless, drager van de bollentrui, moest lossen uit de achtervolgende groep. In het peloton kon ook Mathieu van der Poel het tempo niet meer volgen.

Jumbo-Visma zag het peloton ondertussen verder uitdunnen. Veel renners, waaronder Egan Bernal, haakten af en voormalig koplopers werden voorbijgeraasd. Ciccone was de last man standing, maar ook hij kon zijn voorsprong niet vasthouden. Christophe Laporte, Tiesj Benoot en Dylan van Baarle deden alle drie stevig kopwerk voor Vingegaard.

Op weg naar de Col de Joux Plane had zowel Vingegaard als Pogacar nog drie helpers over. Ook Hindley, Martinez en de herboren Gaudu reden nog voorin. Ondertussen werd de dag van Movistar er niet beter op, want na Pedrero moest ook Ruben Guerreiro afstappen.

Op de slotklim raakte Vingegaard snel al zijn helpers kwijt. Wout van Aert en Kelderman losten snel na een aanzet van Rafal Majka. Andere rijders als Rodriguez, Hindley en Felix Gall verloren een voor een de aansluiting.

Met nog 4,5 kilometer te gaan zorgde Adam Yates ervoor dat ook Sepp Kuss het tempo niet meer kon volgen. Jumbo-Visma controleerde de hele etappe, maar toch zat Vingegaard zonder helpers. Een kilometer later ging Pogacar vol aan. De Sloveen reed weg, maar zag Vingegaard niet kraken. 1,5 kilometer voor de top keerde de Deen terug in het wiel.

Rodriguez houdt stand in laatste kilometer, Pogacar en Vingegaard vechten tot de streep

Vlak voor de top zette Pogacar een sprint in voor de bonificatieseconden, maar hij kwam klem te zitten achter onoplettende motoren. Vingegaard profiteerde en pakte acht bonificatieseconden, tegenover vijf voor Pogacar. De twee kemphanen kregen na de klim gezelschap van de teruggekeerde Yates (UAE) en Rodriguez (INEOS). Opnieuw reden motoren kortstondig in de weg, net voor de afdaling,

Niet veel later zette Rodriguez de aanval in. Hij daalde sterk af en pakte een kleine voorsprong op Vingegaard en Pogacar.

Rodriguez werd niet meer ingelopen en pakte zijn eerste etappezege in de Tour de France. Achter de Spanjaard streden Pogacar en Vingegaard om de tweede plek. Het sprintje werd gewonnen door Pogacar, die er daarmee voor zorgde dat Vingegaard slechts één seconde uitliep in het algemeen klassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl