NOS Wielrennen

Bilbao wint enerverende Touretappe, eerste Spaanse ritzege sinds 2018

Pello Bilbao heeft de tiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven. De Bask van Bahrain-Victorious was na een enerverende etappe de snelste van een kopgroep van vijf.

Bilbao vertelde maandag op de rustdag in De Avondetappe nog dat hij na de dood van ploeggenoot Gino Mäder "de zin van het wielrennen niet meer zag" en kwam nu als eerste over de finish in Issoire. Na afloop droeg de geëmotioneerde Bilbao zijn zege op aan Mäder.

Het is de eerste Spaanse ritzege in de Tour de France sinds Omar Fraile in 2018.

Vingegaard behoudt geel

Op bijna 3 minuten arriveerde ook het peloton in de finishplaats. Jumbo-Visma-kopman Jonas Vingegaard houdt de gele trui, met 17 seconden voorsprong op Tadej Pogacar van UAE Team Emirates. Bilbao stijgt door zijn etappezege naar de vijfde plek in het algemeen klassement op 4.34 minuut van Vingegaard.

Bekijk hieronder reacties na de etappe.

Een dag na de eerste rustdag begonnen de renners om 13.20 uur in themapark Vulcania aan de heuvelachtige tiende etappe van 167 kilometer. Met onderweg vijf pittige beklimmingen bij temperaturen van ruim 35 graden.

Het eerste colletje van de dag, de Col de la Moréno van de derde categorie, leverde direct vuurwerk op. Dertig man, onder wie Vingegaard en Pogacar, reden weg. Ineos en Bora haalden de groep weer terug, met als gevolg dat het peloton helemaal uit elkaar viel en er vooraan nog maar vijftig man overbleven.

De renners die op achterstand reden, waren niet de minste: bijvoorbeeld David Gaudu, de nummer acht van het klassement, en Romain Bardet, de nummer tien.

Van der Poel en Van Aert op achterstand

Maar ook Mathieu van der Poel - die voor de start niet zo fris oogde - en Wout van Aert zaten in een groep met meer dan 2 minuten achterstand in de knotsgekke beginfase van de rit.

Mathieu van der Poel en Wout van Aert hebben het zwaar

Aan de voorkant volgden de vluchtpogingen en demarrages zich in de tussentijd in hoog tempo op, wat de chaos alleen maar groter maakte.

Maar de rust keerde terug, al was het maar voor even. Het voorste peloton nam gas terug en liet de grote groep op achterstand terugkomen, op ruim 100 kilometer van de finish.

Vlucht van de dag

Er volgde een nieuwe poging voor de vlucht van de dag, en dit keer leek het wel raak. Zes renners sloegen een kloof: Esteban Chaves, Pello Bilbao, Mattias Skjelmose, Georg Zimmermann, Nick Schultz en Warren Barguil.

Even later kwamen daar acht man bij: Michal Kwiatkowski, Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Ben O'Connor, Anthony Perez, Antonio Pedrero, Krists Neilands en Harold Tejada.

Deze groep van veertien sloeg een serieus gaatje van ruim 3 minuten. Alles was weer overzichtelijk, hoewel het ver achter het peloton allemaal niet makkelijk ging voor sprinters als Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen. Ze kwamen uiteindelijk wel op tijd binnen.

Van der Poel en Van Aert op avontuur

Tijdens een afdaling in de aanloop naar de laatste klim - de Côte de la Chapelle-Marcousse van de derde categorie - reed de ineens opgebloeide Van der Poel weg uit het peloton, met Van Aert in zijn wiel. Het illustere duo sloeg een gaatje van zo'n 45 seconden, maar daar bleef het bij. Het curieuze avontuur was even later voorbij.

In de kopgroep, ruim 3 minuten voor het peloton, ging Neilands er op de laatste klim eensklaps vandoor. De Let pakte in één klap een half minuutje, in de achtervolging bleven vijf renners over: Bilbao, O'Connor, Pedrero, Zimmermann en Chaves.

Bilbao wint

De laatste 25 kilometer gingen in licht dalende lijn naar de finish in Issoire. Neilands gaf alles, maar werd 3 kilometer voor de streep toch bijgehaald door zijn achtervolgers.

Zimmerman en Bilbao sloegen met nog 1 kilometer te gaan een gaatje en het was de Bask die vervolgens de eindsprint won.