Tadej Pogacar constateert tevreden dat hij acht seconden is ingelopen op Jonas Vingegaard
NOS WielrennenAangepast

Pogacar blij met 'kleine zege' op Vingegaard: 'Meer en meer favoriet'

"Het is geen etappezege, maar wel een kleine overwinning", sprak een tevreden Tadej Pogacar na de negende etappe van de Tour de France, waarin hij opnieuw een tikje uitdeelde aan geletruidrager Jonas Vingegaard.

De Sloveen kwam op de top van de iconische Puy de Dôme acht seconden eerder over de streep dan de Deen, die de rustdag ingaat met niet meer dan zeventien seconden voorsprong op zijn naaste belager.

Relax tot de laatste klim

Na de eerste Pyreneeënrit, waarin Vingegaard een klap uitdeelde, bedroeg het verschil nog 53 seconden. Donderdag wist Pogacar het verschil al terug te brengen tot 25 tellen.

"Jonas oogde sterk, maar ik voelde me zeer goed vandaag", zei Pogacar. "Het was redelijk relax, tot aan de laatste klim. Toen voelde ik gelijk dat mijn benen goed waren. Maar ik heb gewacht met aanvallen tot de laatste anderhalve kilometer, gewoon voor de zekerheid. Ik had een goede dag."

Pogacar blij met 'kleine overwinning', Vingegaard: 'Tadej heeft het verdiend'

Vingegaard moest dus opnieuw zijn meerdere erkennen in Pogacar. "Tadej was ongelooflijk sterk en beter op het einde. Hij verdient het daarom om acht seconden op mij te pakken", stelde de Jumbo-Visma-kopman. "Het wordt nog een hevige strijd en ik zal moeten blijven vechten om het geel tot in Parijs te behouden."

Vingegaard: 'Sterkste punten komen nog aan bod'

Ondanks de druk geniet Vingegaard ook van de duels met zijn rivaal Pogacar. "Ik kan me voorstellen dat het mooi is voor het publiek", vertelde hij aan Herman van der Zandt in De Avondetappe. "Ik geniet er zelf ook van. En mijn sterkste punten gaan later deze Tour nog aan bod komen."

Vingegaard geniet van duel met Pogacar: 'Mijn sterkste punten komen nog aan bod'

Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma, moest ook erkennen dat Pogacar beter was vandaag. Sterker nog: "Hij is heel sterk en komt meer en meer in de favorietenrol terecht."

"Het is alom bekend dat hij de beste renner ter wereld is", vervolgde Zeeman. "Je moet van goeden huize komen om het hem moeilijk te maken. Dat lukt aardig, hoewel de voorsprong wel heel erg klein wordt."

Volgens ploegleider Frans Maassen is de schade nog wel te overzien: "Jonas kraakte niet, hè. Pogacar kon op die finale klim net iets meer snelheid ontwikkelen op de steilste stukken. Ik had liever acht seconden gewonnen, maar het was dus andersom", zei Maassen.

"Bergop was Jumbo sterk en daardoor hadden we snel een gereduceerde groep. Ook dat is winst", aldus Maassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl